Μειωμένες συντάξεις έλαβαν χαμηλοσυνταξιούχοι και στη Μεσσηνία…


Το δεύτερο σοκ έρχεται με τις συντάξεις του Αυγούστου, καθώς περικόπτονται οι επικουρικές για 250.000 δικαιούχους με μηνιαία εισοδήματα άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά).
 
 
Τις δύο τελευταίες ημέρες νωρίς το πρωί συναντώ στο δρόμο μου συνταξιούχους να παραμιλούν, μετρώντας τα χρήματα που μόλις εισέπραξαν από την τράπεζα. Η λέξη που ακούω είναι “μείωση” και ταυτόχρονα διακρίνω μια απόγνωση και μια πίκρα στο πρόσωπό τους.
Θυμήθηκα την ταινία “Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν”. Πολυβραβευμένο αλληγορικό δράμα του Σίντνεϊ Πόλακ. Η ταινία είναι αμερικανική παραγωγή του 1969 και ήταν υποψήφια για 9 Όσκαρ το 1970. Τελικά το Όσκαρ πήρε μόνο ο Γκιγκ Γιανγκ για το δεύτερο αντρικό ρόλο. Το σενάριο στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Horace Mc Coy και πρωταγωνιστεί πλειάδα εξαίρετων ηθοποιών.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Τις σκοτεινές μέρες της οικονομικής κρίσης οι “χορευτικοί μαραθώνιοι” αποτελούσαν έναν τρόπο για να διαγωνιστούν οι απελπισμένοι άνθρωποι με σκοπό τα χρηματικά έπαθλα. Το θέαμα κρατούσε μέρες, καθώς οι διαγωνιζόμενοι πίεζαν τους εαυτούς τους πέρα από τα όρια της εξάντλησης, ενώ το βάρβαρο κοινό παρακολουθούσε στοιχηματίζοντας χρήματα για σπορ ή κέρδος.
Ενάντια σ’ αυτό το σκηνικό, οι ζωές μιας άνισης ομάδας διαγωνιζομένων περιπλέκονται. Συναντιούνται τυχαία, κινούνται ανελέητα στην πίστα ψάχνοντας ένα όνειρο. Κι ενώ το κοινό παρακολουθεί… το ρολόι χτυπάει… ποιος από αυτούς θα επιζήσει;
Στο ρεπορτάζ τώρα. Το πρώτο σοκ από τις περικοπές των συντάξεων υπέστησαν οι συνταξιούχοι, καθώς αρκετοί από αυτούς διαπίστωσαν ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Και σαν μην έφθανε αυτό, τους παρακρατήθηκε τμήμα από το ΕΚΑΣ του προηγούμενου μήνα, το οποίο πρέπει να επιστρέψουν σε δύο δόσεις.
Περισσότεροι από 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι είδαν το ποσό της σύνταξης τους να είναι πολύ μικρότερο και συγκεκριμένα κατά 48% σε σχέση με αυτό που έπαιρναν. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που εισέπρατταν 810 ευρώ (580 ευρώ κύρια σύνταξη και 230 ευρώ ΕΚΑΣ) βρήκαν στους λογαριασμούς τους 420 ευρώ. Κανονικά θα έπρεπε να τους έχουν κατατεθεί 580 ευρώ, αλλά παρακρατήθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, και η πρώτη δόση επιστροφής του ΕΚΑΣ του Ιουνίου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το ΕΚΑΣ περικόπηκε σε διπλάσιο αριθμό δικαιούχων. Συγκεκριμένα, αν και η αρχική συμφωνία προέβλεπε την κατάργηση του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων, οι συνταξιούχοι που χάνουν το επίδομα ανέρχονται σε 150.000 ή, διαφορετικά, στο 40% των δικαιούχων που το εισπράττουν. Τα νέα ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2016 για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη διαμορφώνονται στα:
•230 ευρώ για εισόδημα έως 7.216 ευρώ.• 172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 μέχρι 7.518 ευρώ.• 115 ευρώ αν έχουν εισόδημα 7.518,01 μέχρι 7.720 ευρώ. • 57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 μέχρι 7.972 ευρώ.
Το δεύτερο σοκ έρχεται με τις συντάξεις του Αυγούστου, καθώς περικόπτονται οι επικουρικές για 250.000 δικαιούχους με μηνιαία εισοδήματα άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά). Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 (φωτό αρχείου)