Με το ένα πόδι σπίτι…με το άλλο καλοκαιρινές διακοπές οι καλαματιανοί


Ταξιδιωτικοί πράκτορες μιλούν στο “Θ” για το τι σκέφτονται οι πολίτες για τις φετινές τους διακοπές
Χωρίς διακοπές θα περάσει το φετινό καλοκαίρι για έναν αριθμό Καλαματιανών, καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τα τελευταία χρόνια και την περιοχή μας, είναι αναπόφευκτα ολέθριες και στο κομμάτι της αναψυχής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κατσίρης, “οι εποχές που οι πολίτες ταξίδευαν σε όλα τα μέρη του κόσμου και σήκωναν ολόκληρα καταστήματα, αγοράζοντας διάφορα προϊόντα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ειδικότερα, φέτος, τα πράγματα είναι δραματικά. Όταν το γραφείο μας δουλεύει, κυρίως, με δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, καταλαβαίνετε το μέγεθος της πτώσης στον κλάδο.
Με τις συνεχείς περικοπές, τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, και όλα τα άλλα, που να βρεθεί χρόνος να σκεφθεί ο άλλος για διακοπές. Και να σκεφτείτε ότι φυσικά στα πακέτα προσφορών που παρέχουμε έχουν γίνει σημαντικές εκπτώσεις. Το δυστύχημα είναι ότι δεν βλέπω και κάποια ελπίδα για το ορατό μέλλον”.
Αντίθετα, όπως, τόνισε βλέπει σημαντική αύξηση ξένων επισκεπτών στη Μεσσηνία για φέτος, τονίζοντας ότι η επένδυση του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και η ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου, έχουν αλλάξει εντελώς την εικόνα της Μεσσηνίας.
Σαφώς καλύτερη εικόνα μας μετέφερε το ταξιδιωτικό πρακτορείο Τριγκλίδας. Όπως σχολίασαν, παρά τα οικονομικά προβλήματα, οι πολίτες δείχνουν ενδιαφέρον για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Φυσικά, οι σημερινές εποχές δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, αλλά με…όπλο τη μείωση των αριθμών…ραστώνης, οι Καλαματιανοί διψούν ακόμα να γνωρίσουν νέους τόπους ή να επισκεφθούν πόλεις και περιοχές που τους άρεσαν. Για να κρατηθεί το θετικό πρόσημο στην επιχείρηση έχει γίνει σημαντική μείωση των τιμών στα διάφορα πακέτα διακοπών. Εκείνο που έχει μείνει το ίδιο είναι η παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών εκ μέρους του πρακτορείου.
Τέλος, μιλήσαμε και με τον Δημήτρη Μανιάτη, ο οποίος εκτός από το γραφείο ταξιδίων που διατηρεί είναι και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση άρχισε να κινείται μετά το πέρας των σχολείων και των εξετάσεων.  Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ολοφάνερες και όσον αφορά στη διάρκεια των διακοπών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο “Θάρρος” στέλεχος, οι περισσότεροι από τους πελάτες του εν λόγω πρακτορείου πηγαίνουν πλέον διακοπές για 4 με 5 ημέρες. «Ενώ παλιότερα οι περισσότεροι πελάτες μας επέλεγαν εβδομαδιαία πακέτα για τις θερινές διακοπές τους, πλέον οι πιο πολλοί ντόπιοι προτιμούν τις μικρότερες χρονικά αποδράσεις, με μια μικρή προτίμηση στην κρουαζιέρα, η οποία είναι οικονομικότερη”, σχολίασε.
Πάντως, τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Ιούνιο από το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), υποστηρίζουν ότι το 80% των Ελλήνων δε θα πάει πουθενά φέτος το καλοκαίρι.
Ειδικότερα, όπως καταδεικνύει η εν λόγω έρευνα, μόνο δύο στους δέκα συμπατριώτες μας αναμένεται να ξεφύγουν για λίγες ημέρες φέτος, προκειμένου να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το καλοκαίρι.
Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι διακοπές που θα κάνει το 20% των Ελλήνων έχει σχέση με τις διακοπές που απολάμβαναν μέχρι και πριν λίγα χρόνια οι περισσότεροι από εμάς: Μόνο ένα 22% από αυτούς θα μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Οι περισσότεροι (78%) αναμένεται να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι, στον τόπο καταγωγής τους, ή αλλού.
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝ.ΚΑ., το 42% των Ελλήνων που απάντησαν θετικά στο αν θα πάνε διακοπές θα λείψουν μόνο για τέσσερις ημέρες. Ένα 26% θα κάνει φέτος εβδομαδιαίες διακοπές, ενώ το 20% των ερωτηθέντων θα αποδράσει για 10 ημέρες. Διακοπές με διάρκεια δύο εβδομάδων θα κάνει το φετινό καλοκαίρι μόνο το 11% των συμπατριωτών μας, ενώ για τρεις εβδομάδες θα αποδράσει μόλις το 1% από αυτούς!
Με την ανεργία να καλπάζει και με αυτούς που εργάζονται να μην κερδίζουν πάνω από 700 ευρώ, καταλαβαίνει εύκολα κανείς γιατί η έρευνα δείχνει τέτοια αποτελέσματα.
 
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη