«Σκοτώστρα» αδέσποτων ζώων η Τριφυλία…


Σε… «σκοτώστρα» αδέσποτων ζώων, αλλά και δεσποζόμενων, δυστυχώς, αναδεικνύεται η Τριφυλία, με τα θλιβερά και τραγικά πρωτεία να κατέχουν οι Γαργαλιάνοι.
Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, με μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας. Συνάντηση η οποία διεξήχθη υπό το βαρύ κλίμα και την απάνθρωπη πραγματικότητα απέναντι στα ζώα που, δυστυχώς, επικρατεί στην Τριφυλία, με τις φόλες να πέφτουν σωρηδόν, ιδίως στην πόλη των Γαργαλιάνων και, μάλιστα, πέριξ της πλατείας.
Η εγκληματική δράση με φόλες έχει προκαλέσει φόβους και αλυσιδωτές αντιδράσεις την τοπική κοινωνία των Γαργαλιάνων, αλλά και ευρύτερα της Τριφυλίας, καθώς, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, κινδυνεύει και η δημόσια υγεία των κατοίκων, των επισκεπτών και δη των μικρών παιδιών. Μικρών παιδιών που μπορεί, παίζοντας αμέριμνα, να έρθουν σε επαφή με τα δηλητήρια.
Λύση, δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί ακόμα και για τα πέντε δεσποζόμενα σκυλιά την Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, θέμα που έχει πάρει διαστάσεις και έχουμε αναδείξει στο «Θ», καθώς όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές και υπηρεσίες ρίχνουν η μία το μπαλάκι στην άλλη, ενώ το βάρος της φροντίδας, μέριμνας και σίτισης των σκυλιών έχει πέσει στους εθελοντές, οι οποίοι επί ενάμιση, σχεδόν, μήνα από την τσέπη τους ταΐζουν τα σκυλιά και τα φροντίζουν!
Σύμφωνα με το νόμο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, «οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων»!
Ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει να φέρει σε πέρας τις θεσμικές υποχρεώσεις του που απορρέουν από την ίδια τη νομοθεσία! Λύση, σε καμία περίπτωση, πουθενά στον κόσμο, δεν είναι η ευθανασία ή η με οιονδήποτε τρόπο θανάτωση των ζώων (φόλες).
Κι αυτό πρέπει να το αντιληφθεί και η διοίκηση του Δήμου και η τοπική κοινωνία.