Στα άκρα για μια ακόμα φορά η κόντρα Τσώνη – Αναστασόπουλου


-«Φωτιά» έβαλαν οι πρόσφυγες, τα σκουπίδια και η χάραξη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος
 
Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης το απόγευμα της Τετάρτης. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Αναστασόπουλου, στα γεγονότα που συνέβησαν προ ημερών με το μπλόκο που στήθηκε στον εργολάβο που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στην περιοχή «Λιμενικά».
Όπως ανέφερε, μπορεί να έχει τις ενστάσεις του για ό,τι έγινε, αλλά, αφού δόθηκε «μιαν ανάσα» στο Δήμο, δε θέλει να το κρίνει. Ωστόσο, θέλησε να μάθει από το δήμαρχο Μεσσήνης τι ενέργειες έχει κάνει για να υπάρξει προσωρινή διαχείριση, κατηγορώντας τον παράλληλα για αδράνεια.
Τότε, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης τού απάντησε «να μην ξύνει πληγές», καθώς φέρει ευθύνη αφού ήταν δήμαρχος το 2012. Στη συνέχεια δήλωσε ότι όσο είναι δήμαρχος δε θα επιτρέψει να θαφτούν τα σκουπίδια στο σημείο, ενώ προκάλεσε τον Στάθη Αναστασόπουλο να πει τη δική του πρόταση.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε ενημέρωση για το χώρο που προτάθηκε για τους πρόσφυγες από το Δήμο στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, χωρίς αυτό το ζήτημα να έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τσώνης απάντησε ότι έφτασε αργά το απόγευμα της προηγουμένης Παρασκευής έγγραφο που ζητούσε από το Δήμο να του υποδείξει σημείο που θα ήταν κατάλληλο για να στεγαστούν από 250 έως 500 άτομα. Το έγγραφο ζητούσε απάντηση άμεσα και έτσι ο δήμαρχος πρότεινε το χώρο της Μακαρίας, που ανήκει στην Περιφέρεια. Επίσης, σχολίασε ότι «όλοι παίζουν κρυφτό με τους πρόσφυγες», αλλά αυτοί μπορεί να μη φτάσουν και ποτέ στη Μεσσήνη.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης μια ακόμα κόντρα ξέσπασε για τους τρεις καθέτους προς την παραλία της πόλης δρόμους, στη χάραξη του δρόμου Καλαμάτας- Ριζόμυλος. Τότε ο κ. Τσώνης απάντησε ότι, όταν φτάσει μελέτη για το δρόμο, δε θα την καλοδεχτούν και ότι τον πρώτο λόγο για το θέμα θα έχει ο Δήμος.
Να ηρεμήσει τα πνεύματα προσπάθησε ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, που είπε ότι το θέμα της χάραξης είναι σοβαρό και πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τι θέση θέλει να κρατήσει.
Αφού τελείωσαν οι διαπληκτισμοί για τα παραπάνω ζητήματα, ένας ακόμα γύρος εντάσεων ξεκίνησε με το πρώτο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα, που ήταν η συζήτηση για την πρόταση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατό να διαβάσουν τις 529 σελίδες που τους στάλθηκαν και ζήτησαν η συζήτηση να αναβληθεί και να γίνει παρουσία ειδικών.
Τελικά, έπειτα από εισήγηση του αντιδημάρχου Νίκου Ξαρχάκου, αποφασίστηκε από τις εναλλακτικές προτάσεις η 1Β του ΠΕΣΔΑ, πρόταση υπέρ της οποίας έχει ταχθεί και ο Δήμος Καλαμάτας.
Σχετικά με αυτή, ο δήμαρχος δήλωσε ότι το θέμα των σκουπιδιών είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει ο Δήμος να πάει «σαν πρόβατο στη σφαγή».
Ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο κύλησε σχετικά ήρεμα, αφού τα φλέγοντα ζητήματα «είχαν ξεθυμάνει» το φορτισμένο κλίμα.
 
Π.Μπ.