Το Ευρωκοινοβούλιο «μέθυσε» με μεσσηνιακό ελαιόλαδο και ελιές


Μια άκρως θετική πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου
 
 Με το «Αρκμάδι» από τα Φιλιατρά 

01ARMAKADI.jpg
 
 
Ένα παραδοσιακό καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα στήθηκε για δυο ημέρες στις Βρυξέλλες, δίνοντας τη δυνατότητα σε παραγωγούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις παραδοσιακές και καινοτόμες συνταγές τους σε ελληνικό και διεθνές κοινό.
Το διήμερο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε στις 27 και 28 Ιουνίου από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Στέλιο Κούλογλου, σε συνεργασία με το A discovery network – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθάει τους Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο Βέλγιο–, το Greekgastronomyguide.gr και τη Γκαλερί «Θεώρημα». Στόχος των διοργανωτών η προβολή των ελληνικών προϊόντων, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι «τελευταία, λόγω και των ΜΜΕ, έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό η εντύπωση ότι στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα και απλά παρακαλάμε για μία δόση από το δάνειο. Στην πραγματικότητα, παρά την κρίση και τις τρομερές δυσκολίες που υπάρχουν, παρατηρείται παράλληλα μεγάλη δημιουργικότητα και στο χώρο του πολιτισμού και στο χώρο των επιχειρήσεων από ανθρώπους που παλεύουν για να πετύχουν.
Σ’ αυτή την εκδήλωση προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο: επιχειρήσεις που ήρθαν εδώ για να τις γνωρίσει ο κόσμος, να κάνουν επαφές και, αν είναι δυνατόν, να ξεκινήσουν εξαγωγές, και συγχρόνως συμπεριλάβαμε και το καφενείο, που αποτελεί παραδοσιακό χώρο με μεγάλο πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον».
 
Μεσσηνία- Αρμακάδι
Ο Νικόλας Νικολόπουλος εκπροσώπησε την οικογενειακή επιχείρηση Αρμακάδι, από τη Μεσσηνία, που καλλιεργεί ελαιόδεντρα από το 1917 και παράγει προϊόντα ελαιόλαδου από τη δεκαετία του 1970. Σήμερα προμηθεύει, σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς, ακόμα και σαπούνι με ελαιόλαδο και φύκια ή άργιλο και φυσικά αποστάγματα.
Το Αρμακάδι είναι μια οικογενειακή εταιρεία που παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και γκάμα άλλων προϊόντων βασισμένα στην ελιά. Το όνομα προέρχεται από την περιοχή Αρμακάδια, που βρίσκεται στα Φιλιατρά, τόπος καταγωγής της οικογένειας, αλλά και η περιοχή που βρίσκονται οι ελαιώνες.
Η ενασχόληση με την καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε το 1917, όταν ο προπάππους, Αθανάσιος Νικολόπουλος φύτεψε τα πρώτα ελαιόδεντρα. Πρωταρχικός σκοπός του ήταν η κάλυψη της ετήσιας ανάγκης της οικογένειας για ελαιόλαδο και στη συνέχεια η πώληση της πλεονάζουσας ποσότητας στην τοπική αγορά.
Με την πάροδο του χρόνου, κάθε μία από τις νεώτερες γενιές συνέχισε την καλλιέργεια και την παραγωγή, μέχρι που το 1974, η τρίτη πλέον γενιά, αποφάσισε να κάνει κάποιες ριζικές αλλαγές στον τρόπο και τη φιλοσοφία καλλιέργειας.
Οι ελαιώνες επεκτάθηκαν σε γειτονικά κτήματα που παρέμεναν ανεκμετάλλευτα και δέντρα που είχαν ολοκληρώσει το φυσικό κύκλο της ζωής τους αντικαταστήθηκαν με νέα, αποκλειστικά κορωνέικης ποικιλίας.
Η καλλιέργεια γίνεται πλέον ακολουθώντας τους σύγχρονους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής και μια ομάδα γεωπόνων επιβλέπει σε τακτικά διαστήματα τη σοδειά, εξασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου.
Έτσι, το 1981, «γεννιέται» το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Αρμακάδι.
Το 2010 η τέταρτη γενιά αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής παραγωγής και προχωρά ένα βήμα παρακάτω, σχεδιάζοντας νέες συσκευασίες που αντιπροσωπεύουν και αντανακλούν την υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου. Επιπλέον, προχωρούν στη δημιουργία νέων προϊόντων με βάση την ελιά, επεκτείνοντας έτσι την γκάμα της εταιρείας.
Ενενήντα και πλέον χρόνια αργότερα από την πρώτη σοδειά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Αρμακάδι κατάφερε να «ταξιδέψει» από τα Φιλιατρά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, ξεπερνώντας κάθε όνειρο και προσδοκία που είχε ο προπάππους – ιδρυτής.
Όραμά τους είναι «να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, επενδύοντας σε κάθε στάδιο της παραγωγής μας, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα που προστίθενται στην γκάμα μας να είναι αρίστης ποιότητας, καλλιεργημένα και παρασκευασμένα με μεθόδους που σέβονται τις παραδόσεις και το περιβάλλον. Με το ίδιο μεράκι και πάθος που είχαν οι πρόγονοί μας, εγγυόμαστε πως κάθε ένα από τα προϊόντα μας που φτάνουν στο οικογενειακό σας τραπέζι, θα σας προσφέρουν γεμάτες γεύσεις, πλούσια αρώματα και όλες τις θρεπτικές αξίες της Μεσογειακής Διατροφής».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη