Το “Brexit” μειώνει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών τουριστών…


Χιλιάδες, και φέτος, στη Μεσσηνία – Αγωνία για το μέλλον

BA.jpg
 
 
Λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση των Βρετανών για “Brexit”, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, ο τουρισμός, βρίσκεται στο «στάδιο» της αποτίμησης των συνεπειών. Χιλιάδες είναι, όπως κάθε χρόνο, οι Βρετανοί που θα βρεθούν και στη Μεσσηνία για τις διακοπές τους. Παράλληλα, η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Λονδίνο, μέσω της “British Airways”,  δίνει ακόμα μεγαλύτερη «δυναμική» για την περιοχή μας στη «βρετανική αγορά».
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με τουριστικούς πράκτορες, με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο, αλλά και με ιδιοκτήτη ξενοδοχείου που δουλεύει με Βρετανούς τουρίστες, ζητώντας την άποψή τους για το «σκηνικό» που διαμορφώνεται στην αγορά τις ημέρες μετά το “Brexit”.
Κοινή συνισταμένη στις απαντήσεις τους ήταν ότι η απόφαση των Βρετανών επηρεάζει άμεσα την «αγοραστική τους δύναμη», ενώ θα επηρεάσει και τα λεγόμενα «πακέτα» της τελευταίας στιγμής, καθώς η διολίσθηση της «στερλίνας» θα στρέψει πιθανώς τους Βρετανούς σε πιο φθηνούς προορισμούς…
Όσον αφορά στα επόμενα χρόνια, όπως είναι φυσικό, επικρατεί αγωνία αλλά και αβεβαιότητα, καθώς στη Βρετανία υπάρχει πολιτική αστάθεια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν και πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Kardamil.jpg
 
Χαράλαμπος Τουφεξής (τουριστικός
πράκτορας στη περιοχή της Μάνης)
 
«Το “Βrexit” θα επηρεάσει τα “πακέτα” της τελευταίας στιγμής»
 
«Μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η διολίσθηση της στερλίνας έχει επηρεάσει κατά 10% την “αγοραστική δύναμη” των Βρετανών. Πρόβλημα φέτος δεν έχουμε, καθώς τα τουριστικά πακέτα έχουν κλείσει εδώ και καιρό, αλλά ίσως να επηρεαστούν τα λεγόμενα “πακέτα της τελευταίας στιγμής”, καθώς είναι πιθανό οι Βρετανοί να προτιμήσουν πιο φθηνούς προορισμούς…
Για το μέλλον κανείς δεν ξέρει σίγουρα πώς θα επηρεάσει τα “τουριστικά πακέτα”, καθώς οι tour operators αγοράζουν σε ευρώ και πληρώνονται σε λίρες.
Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο εσωτερικό της Βρετανίας και πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., κάτι που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή… Είμαστε όλοι σε αναμονή»

 
Νίκος Λύτρας (ιδιοκτήτης, «Langley
Resort Buca Beach», Ανάληψη Μεσσήνης)
 
«Χωρίς πρόβλημα η φετινή σεζόν… Η ισοτιμία της “στερλίνας” θα παίξει ρόλο για τα επόμενα χρόνια»
 
«Είναι αρκετά νωρίς για να κάνουμε αποτίμηση των συνεπειών του Brexit στον τουρισμό. Βραχυπρόθεσμα σίγουρα δε θα μας επηρεάσει, καθώς τα “πακέτα” του φετινού καλοκαιριού είναι κλεισμένα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ίσως η πτώση της λίρας να επηρεάσει τους Βρετανούς που κάνουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή και πιθανώς να επιλέξουν πιο φθηνές περιοχές. Τώρα τι θα γίνει στο μέλλον… κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Όλα θα εξαρτηθούν από την ειδική σχέση που θα έχει με την Ε.Ε. η Βρετανία μετά τη διαπραγμάτευση και, φυσικά, από το πώς θα διαμορφωθεί η ισοτιμία της στερλίνας».

 
touristes.jpg

Βασίλης Τριγκιλίδας (ιδιοκτήτης
τουριστικού πρακτορείου στη Μεσσηνία)
 
«Ώριμη και “σταθερή” η βρετανική αγορά»
 
«Άμεσες επιπτώσεις από το Brexit δεν υπάρχουν, καθώς τα τουριστικά πακέτα της φετινής σεζόν έχουν κλειστεί από καιρό. Περισσότερο έχουν επηρεάσει νομίζω οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη “γειτονιά” μας και η λανθασμένη εντύπωση που υπάρχει στο εξωτερικό για το “προσφυγικό” στην Ελλάδα, παρά το “Brexit” αυτό καθ’ αυτό.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, λόγω και της νέας πτήσης φέτος από την British Airways, παρουσιάζει αύξηση, αλλά καλό θα είναι κάποια στιγμή να μπει ένα καλά οργανωμένο ερωτηματολόγιο στο αεροδρόμιο, ώστε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα και πιο μετρήσιμη για το πού πάνε οι τουρίστες που έρχονται, ώστε να εκφράζουμε συμπεράσματα για το πόσο αυξήθηκε ή μειώθηκε ο τουρισμός στην περιοχή μας με μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερα στατιστικά στοιχεία.
Η “αγορά της Βρετανίας” γενικά είναι μια ώριμη και σταθερή αγορά. Ακόμα και τις εποχές με τον πόλεμο στον Κόλπο, δεν επηρεάστηκε η περιοχή μας. Γενικά, είναι ευέλικτη αγορά, και παρά τη μείωση που πιθανώς να έχει αυτή την περίοδο, θα βρει τις ισορροπίες της. Για το μέλλον αναμένουμε το τι θα αποφασίσουν η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

 
Δημήτρης Μανιάτης (ιδιοκτήτης
τουριστικού πρακτορείου στη Μεσσηνία)
 
«Μεγαλύτερο το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια»
 
«Το Brexit θα επηρεάσει τα “πακέτα” της τελευταίας στιγμής, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το πόσο με ακρίβεια. Η πτώση της “στερλίνας” πιθανώς να ωθήσει τους 600.000 περίπου Βρετανούς, που “κλείνουν” τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή, σε πιο φθηνούς προορισμούς από μια χώρα με “ευρώ”. Φέτος δε θα υπάρχει πρόβλημα καθώς τα συμβόλαια έχουν ήδη κλείσει. Η επόμενη χρονιά θα έχει σίγουρα μεγαλύτερες επιπτώσεις, καθώς η διολίσθηση της “στερλίνας” θα διαμορφώσει διαφορετικά τα νέα “τουριστικά συμβόλαια”. Βέβαια κανείς από τώρα δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στο “εσωτερικό” της Βρετανίας, πότε και αν θα αποφασίσουν να ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 που προβλέπει την απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τι σχέση θα έχει η Βρετανία με την Ε.Ε. μετά την πιθανή απομάκρυνση… Η ισοτιμία της “στερλίνας” τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει και το πώς θα επηρεαστούν τα “τουριστικά πακέτα” της βρετανικής αγοράς».

 
Του Κώστα Γαζούλη