Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο για τους πλημμυροπαθείς της Καλαμάτας

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο για τους πλημμυροπαθείς της Καλαμάτας

Ελαφρύνσεις προς τους πληγέντες της Καλαμάτας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης Τετάρτης ανακοίνωσε, χθες, ο Δήμος. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε, καταρχήν, η απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού).
Σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, απαλλαγή θα έχουν όσων επλήγησαν οι κύριες κατοικίες και τα καταστήματα και θα ισχύσει για ένα έτος. Για να λάβουν την απαλλαγή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταγραφεί από τα συνεργεία του ΤΑΣ, να καταθέσουν σχετική αίτηση στο Δήμο Καλαμάτας και να προσκομίσουν αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.
Το ζήτημα επρόκειτο να απασχολήσει και τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και θα λάμβανε την τελική απόφαση.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο θέμα, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένα σημεία της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να απαλλαγούν όλοι όσοι έχουν πληγεί με τρόπο δίκαιο.
Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες παρατάξεις των μειοψηφιών ζήτησαν την απαλλαγή των πληγέντων για δύο και όχι για ένα έτος. Απαντώντας σε αυτό το αίτημα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπούχαλης, σημείωσε ότι το μέτρο θα πρέπει να είναι λελογισμένο, δεδομένου ότι ο Δήμος θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών και στον κίνδυνο να δημιουργηθούν ελλείμματα στα ανταποδοτικά τέλη. «Αν η κατάσταση ξεφύγει, υπάρχει κίνδυνος να προκύψει ανάγκη για αύξηση τελών προς τους υπόλοιπους δημότες, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε» σχολίασε ο κ. Μπούχαλης.
Αντίστοιχα μέτρα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται να λάβει και η ΔΕΥΑΚ όσον αφορά στους λογαριασμούς του νερού. Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι θα υπάρξει μέτρο για την απαλλαγή των πληγέντων για ένα χρόνο, αλλά και πρόνοια για την απαλλαγή τους από το αντίτιμο του νερού που χρησιμοποίησαν το διάστημα από την καταστροφή και μετά, προκειμένου να καθαρίσουν καταστήματα και οικίες.
Τέλος, υπό συζήτηση είναι το ζήτημα της απαλλαγής των πληγέντων από τα δίδακτρα στις σχολές της «Φάρις», αλλά και από τα τροφεία των παιδικών σταθμών. Δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, αν και ήδη έχουν αποφασιστεί μειώσεις, καθιστώντας μια περαιτέρω ευνοϊκή απόφαση πολύ δύσκολη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη