Από 290 σε 166 χρόνια φυλάκισης μείωσαν την ποινή τους Τούρκοι δουλέμποροι

Από 290 σε 166 χρόνια φυλάκισης  μείωσαν την ποινή τους Τούρκοι δουλέμποροι

Μπορεί να άκουσαν συνολικά ποινή φυλάκισης 166 (!) χρόνων οι δύο Τούρκοι δουλέμποροι που κάθισαν χθες στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, αλλά έφυγαν χαμογελαστοί, καθώς τη μείωσαν κατά 124 χρόνια, κυρίως γιατί η κάθειρξη μετατράπηκε σε φυλάκιση. Έτσι δε χρειάζεται να μείνουν στη φυλακή το ανώτερο 25, αλλά 10 χρόνια.
Επίσης, μειώθηκε το χρηματικό πρόστιμο. Στην πρωτόδικη απόφαση είχε επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθε έναν χρηματικό πρόστιμο 1.500.500 ευρώ και τώρα αυτό μειώθηκε σε 7.000 ευρώ.
Οι δύο Τούρκοι κρίθηκαν και σε δεύτερο βαθμό ένοχοι για τη μεταφορά και έκθεση σε κίνδυνο 29 Αφγανών, εκ των οποίων τα 16 παιδιά.
 
Στο Οίτυλο
Σύμφωνα με την κατάθεση λιμενικού από τη Νεάπολη Λακωνίας, το Μάιο του 2010, ξημερώματα, ενημερώθηκαν από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι στο λιμάνι του Οιτύλου βρίσκεται ένα 10μετρο σκάφος με την ονομασία «Ουτοπία», στο οποίο επιβαίνουν λαθρομετανάστες. Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος και το σκάφος είχε μηχανική βλάβη. Το δουλεμπορικό εντοπίσθηκε από τους λιμενικούς και ρυμουλκήθηκε στο Καραβοστάσι Οιτύλου.
Σύμφωνα με καταθέσεις που είχαν δώσει τότε κάποιοι από τους μεταφερόμενους, προορισμός τους ήταν η Ιταλία και είχαν πληρώσει για τη μεταφορά τους κατά μέσο όρο 3.000 δολάρια, με κάποιους να έχουν πληρώσει λιγότερα και κάποιους άλλους πολύ περισσότερα.
 
Χαμογελαστοί
Κατά τις απολογίες τους οι δύο Τούρκοι δήλωσαν μετανιωμένοι και επανέλαβαν, όπως και πρωτόδικα, ότι δεν ήταν καπετάνιοι. Τόνισαν, δε, ότι την ημέρα εκείνη σταμάτησαν στο Οίτυλο, γιατί είχε κακοκαιρία, ενώ η μηχανή είχε πάθει βλάβη.
Η εισαγγελέας Έδρας κα Νικολοπούλου ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, λέγοντας ότι αμφότεροι έκαναν τη μεταφορά των δύστυχων ανθρώπων από το Αφγανιστάν και είχαν την ευθύνη του πλοίου.
Το Δικαστήριο μείωσε την ποινή, αφού τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς, κάτι που τους έκανε να χαμογελάσουν, ενώ τους επέβαλε και απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα για 10 χρόνια μετά την αποφυλάκισή τους.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη