Γεμάτο μικρόβια το νερό τις ημέρες της πλημμύρας

Γεμάτο μικρόβια το νερό τις ημέρες της πλημμύρας

Μόνο άφοβα, όπως ανεύθυνα μας προέτρεπε ο Δήμος Καλαμάτας, δεν μπορούσαμε να πίνουμε νερό από το δίκτυο ύδρευσης αμέσως μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας. Με αρκετές ημέρες καθυστέρησης χθες στάλθηκαν από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας τα αποτελέσματα εξετάσεων σε δείγματα νερού που είχε στείλει η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Αυτά μόνο ήσυχους δεν μπορούν να μας αφήνουν, ούτε φυσικά η «οδηγία» για υπερχλωρίωση του νερού.
Παρά ταύτα, από τις πρώτες ώρες της θεομηνίας ο Δήμος Καλαμάτας προέτρεπε τον κόσμο να πίνει άφοβα νερό και να μην αγοράζει εμφιαλωμένο.
 
Απόκλιση τιμών
Η ανακοίνωση που στάλθηκε χθες από τη Διεύθυνση Υγείας της Αντιπεριφέρειας, αναφέρει: «Μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις 08-09-2016, ελήφθησαν εκτάκτως δείγματα νερού από το δίκτυο ύδρευσης, σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας και εστάλησαν στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.
Από τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων προκύπτει ότι τα δείγματα παρουσιάζουν μικρή απόκλιση των παραμετρικών τιμών (στα όρια της ανίχνευσης μικροβιακού φορτίου).
Δόθησαν οδηγίες στους υπεύθυνους ύδρευσης για υπερχλωρίωση του δικτύου και καθημερινή μέτρηση του υπολειμματικού χλωρίου.
Μετά τις διορθωτικές ενέργειες, τα δείγματα  που ελήφθησαν από τη ΔΕΥΑΚ ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υγειονομικής νομοθεσίας
Η δειγματοληψία επαναλήφθηκε στις 14/9/16 και αναμένονται τα αποτελέσματα».
 
Διαβεβαιώσεις
Βέβαια, στην ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας δε διευκρινίζεται πότε δόθηκαν οδηγίες για υπερχλωρίωση του νερού και πότε αυτή έγινε. Χθες που στάλθηκαν τα αποτελέσματα από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας ή πολύ νωρίτερα με προφορικές οδηγίες;
Επίσης, η Διεύθυνση Υγείας κάνει λόγο για έλεγχο σε δείγματα νερού που πάρθηκαν 8 Σεπτεμβρίου και στα οποία βρέθηκαν τα παραπάνω αποτελέσματα. Την ίδια μέρα που ισχυρίζεται και ο Δήμος ότι έκανε αναλύσεις στο νερό και το βρήκε άριστο. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται: «Σε δείγμα πόσιμου νερού, που ελήφθη την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 και εξετάσθηκε στο εργαστήριο της ΔΕΥΑΚ, δείχνει ότι από χημικής απόψεως το πόσιμο νερό είναι σε άριστη κατάσταση. Υπολειμματικό χλώριο ανιχνεύεται σε όλο το δίκτυο υδρεύσεως, πράγμα που σημαίνει ότι το πόσιμο νερό είναι προστατευμένο.
Παρακαλούνται οι πολίτες να εμπιστεύονται τις ανακοινώσεις του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, ώστε να μην επιβαρύνονται με έξοδα αγοράς εμφιαλωμένου νερού. Το νερό της Καλαμάτας είναι σε άριστη κατάσταση».
Τις επόμενες ημέρες εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση που κάνει λόγο για πόσιμο νερό σε άριστη κατάσταση, την οποία «επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις των χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων».
Πάντως, ο κόσμος έδειξε να μην έχει εμπιστοσύνη στο Δήμο, αφού, παρά τις ανακοινώσεις, τα πρώτα ράφια που αδειάζουν στα καταστήματα της Καλαμάτας, ακόμα και τώρα, είναι αυτά με το εμφιαλωμένο νερό.

Της Βίκυς Βετουλάκη