Επιστημονική διημερίδα στην Καλαμάτα με τίτλο: Αιματολογικά Νέα και Σύγχρονη Νοσηλευτική

Επιστημονική διημερίδα στην Καλαμάτα με τίτλο: Αιματολογικά Νέα και Σύγχρονη Νοσηλευτική

Για μια σημαντική επιστημονική διημερίδα που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο Elite  ενημερώνει ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και διευθυντής της Μονάδος Μεσογειακής Αναιμίας & Αιματολογικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας,  Ιωάννης Κ. Αδαμόπουλος:
«Συνειδητοποιώντας την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε το 2005 η 1η Ημερίδα Αιματολογικά Νέα, σε συνεργασία με το Αιματολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Η επιτακτική ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας μάς παρότρυνε να αναβαθμίσουμε την ημερίδα σε διημερίδα με την προσθήκη θεματολογίας που άπτεται της νοσηλευτικής φροντίδας του αρρώστου και η διημερίδα μετονομάστηκε σε Αιματολογικά Νέα – Σύγχρονη Νοσηλευτική, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17-18/9/2016 στο ξενοδοχείο Elite.
Τη δεκαετία αυτή μας απασχόλησαν θέματα όπως η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση συχνότερων μορφών καρκίνου, νεότερες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, οι εξελίξεις της γονιδιακής θεραπείας, τα βιοηθικά προβλήματα στη σύγχρονη ιατρική, η ανάγκη και ο τρόπος ενημέρωσης των ασθενών, προβλήματα στον εργασιακό χώρο και η διαχείριση του stress επαγγελματιών υγείας.
Το να κατέχει κανείς ακένωτη δεξαμενή γνώσεων, χωρίς να διαθέτει το χάρισμα του σκεπτικισμού και παράλληλα της κριτικής σκέψης, τον καθιστά σχολαστικό και άχρηστο.
Με την αέναη προσπάθεια κατάκτησης της κριτικής γνώσης και την καλλιέργεια του νου, αποκτούμε τη δυνατότητα, ως επαγγελματίες υγείας, να βελτιστοποιήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Αποκτά έτσι πραγματική υπόσταση η ρήση του αρχαίου Έλληνα ποιητή Μένανδρου, που είναι και το μήνυμα της φετινής διημερίδας: Υγεία και νους εσθλά τω βίω δύο, δηλαδή υγεία και μυαλό είναι δύο θαυμαστά πράγματα στη ζωή».
Στη φετινή διημερίδα ομιλητές θα είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην εναρκτήρια ομιλία ο καθ. Νικολαρόπουλος Σωτήριος θα αναπτύξει το θέμα «Γενόσημα – Πρωτότυπα φάρμακα. Μύθοι και αλήθειες».
Η διημερίδα διοργανώνεται από το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος, με τη συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.
 
Φωτό: εθελοντές δότες σκίτσο (στασινός)
 
 
Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα
Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών
Με αφορμή τον εορτασμό σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, ο διευθυντής Μονάδος Μεσογειακής Αναιμίας και Αιματολογικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ιωάννης Κ. Αδαμόπουλος, τονίζει τα παρακάτω:
«Γνωρίζετε ότι μπορείτε να Χαρίσετε Ζωή σε έναν ασθενή με λευχαιμία, απλά δίνοντας αίμα; Γνωρίζετε ότι μπορείτε να γραφτείτε ως εθελοντές δότες μυελού των οστών, απλά δίνοντας σάλιο; Γνωρίζετε πόσοι συνάνθρωποί μας με λευχαιμία, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, αγωνιούν καθημερινά προσπαθώντας να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη;
Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά μία έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Η δωρεά μυελού των οστών είναι μία πράξη αλτρουισμού και γενναιοδωρίας. Μπορεί σήμερα το δικό σου μόσχευμα να Χαρίσει Ζωή σε κάποιον άγνωστο ασθενή, αύριο όμως κάποιος άλλος εθελοντής μπορεί να Χαρίσει Ζωή Χαρίσει Ζωή σε σένα ή κάποιο δικό σου συγγενικό πρόσωπο.
Κάθε χρόνο για 50.000 ασθενείς μοναδική ελπίδα αποτελεί η εύρεση ενός συμβατού εθελοντή δότη που θα τους χαρίσει ζωή. Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, την ημέρα που όλοι μαζί λέμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε περισσότερους από 27 εκατ. εθελοντές δότες μυελού των οστών, παγκοσμίως, που δηλώνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους, ώστε μια μέρα να γίνει η λευχαιμία παρελθόν!
Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Δοτών Μυελού των Οστών WMDA (World Marrow Donor Association) ως το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Για το 2016, η ημέρα αυτή θα είναι η 17η Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους, να δείξουμε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο Ένας άνθρωπος για τη ζωή του άλλου, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ενημερωθεί και να γίνει καθένας από εμάς μέρος αυτής της αλυσίδας ζωής που καθημερινά σώζει ζωές ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο.
“…για να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν”!
Έλα μαζί μας, σε χρειαζόμαστε…
Πληροφορίες: Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Τμήμα Αιμοδοσίας, Γ.Ν. Καλαμάτας. Τηλ: 2721046900, 2721046150».