Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας στις πληγείσες περιοχές του Νομού Μεσσηνίας

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας στις πληγείσες περιοχές του Νομού Μεσσηνίας

Αντώνης Σαμαράς: «Αντίκρισα ίδιες σκηνές μ’ αυτές του 1986»

 Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με τους Κώστα Αχ. Καραμανλή και Γιώργο Κασαπίδη στη Μεσσηνία…

 
 Για δεύτερη μέρα χθες συνέχισε την περιοδεία του σε πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, με τους βουλευτές Κώστα Αχ. Καραμανλή και Γιώργο Κασαπίδη, επισκέφτηκε το νομό για να δει από κοντά τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω της η φονική καταιγίδα.

 
Σύσκεψη στη Νομαρχία
Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδεία και των βουλευτών του κλιμακίου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Κασαπίδη, επισκέφτηκε την Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας. Μαζί τους ήταν και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής του νομού της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Νατάσσα Κυριακοπούλου και η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα.
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, αφού καλωσόρισε το κλιμάκιο, ευχαρίστησε θερμά τον πρώην πρωθυπουργό για το πολύ έντονο ενδιαφέρον που έδειξε από την πρώτη στιγμή αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας. Στη συνέχεια, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες  Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά, καθώς και τους διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, ενημέρωσαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση στο Νομό Μεσσηνίας.


Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού ευχαρίστησε την κα Αλειφέρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές για την ενημέρωση, τόνισε ότι οι εικόνες που αντίκρισε το βράδυ της Τετάρτης, όταν και περπάτησε από την οδό Αθηνών ως και το Φραγκοπήγαδο, του έφεραν στο μυαλό σκηνές από το 1986… Πρόσθεσε δε, ότι άμεσα πρέπει να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να δοθεί πραγματική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν πληγεί… 
Στη συνέχεια επισήμανε ότι πρέπει, όταν ξεπεραστούν τα άμεσα προβλήματα, να δουν και τα αίτια, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες καταστροφές…
Επίσης, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε να «ανοίξει» και η πόρτα χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χρήματα που προβλέπονται για ανάλογες καταστροφές.
Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία έχουν ζήσει και περάσει πολύ δυσκολότερες τραγωδίες, και το ίδιο θα κάνουν και τώρα.

Ο Τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την ενημέρωση. Και από την πλευρά του ζήτησε την άμεση καταγραφή που θα φέρει το άνοιγμα των ευρωπαϊκών ταμείων, τα οποία είναι και πιο άμεσα και έχουν προβλεφθεί γι’ αυτές τις καταστροφές…

Επίσκεψη στο αεροδρόμιο – Αγώνας δρόμου για να ανοίξει
Ο Αντώνης Σαμαράς, μαζί με το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, επισκέφτηκε το μεσημέρι της  Πέμπτης τον αερολιμένα της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», ο οποίος είναι κλειστός από την Τετάρτη.
Ο αερολιμενάρχης κ. Μανδηλάρης τούς ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Περιφέρεια, ώστε να ανοίξει το συντομότερο. Ήδη μέσα σε δύο ημέρες ακυρώθηκαν περίπου 10 διεθνείς πτήσεις.
Στη συνέχεια, όλοι μαζί έκαναν βόλτα στον αεροδιάδρομο, όπου συνάντησαν και το διοικητή ΔΑΕ, πτέραρχο κ. Ιωάννη Μανωλάκο, ο οποίος και επέβλεπε προσωπικά τα έργα αποκατάστασης του αεροδρομίου. Ο κ. Μανωλάκος τόνισε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε το αεροδρόμιο να είναι σε θέση να λειτουργήσει, με τη μέγιστη ασφάλεια, είτε σήμερα το απόγευμα είτε αύριο Σάββατο. Για το λόγο αυτό, ειδικά μηχανήματα της Πολεμικής Αεροπορίας από την Ανδραβίδα έχουν έρθει στην Καλαμάτα και συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών.
 

Επίσκεψη σε πληγείσες επιχειρήσεις
Μετά το αεροδρόμιο, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε το εργοστάσιο του κ. Ζυγούρη, που υπέστη τεράστια φυσική αλλά και οικονομική καταστροφή από την κακοκαιρία.
Έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά, εκτός από τις ζημιές στις οικίες, και τη μεγάλη οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην τοπική οικονομία…  Παράλληλα, το κλιμάκιο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τον τομεάρχη Αγροτικής Παραγωγής, Γιώργο Κασαπίδη, επισκέφτηκε την «Συκική» και ενημερώθηκε από τους καθ’ ύλην αρμοδίους για τις καταστροφές που υπέστη η τοπική αγροτική παραγωγή.

Του Κώστα Γαζούλη



Κώστας Αχ. Καραμανλής: «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση» 


Τις καταστροφές στη Μεσσηνία διαπίστωσε από κοντά το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας 
Με απόφαση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, επισκέφτηκαν χθες τη Μεσσηνία ο τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κώστας Καραμανλής και ο τομεάρχης Αγροτικής Παραγωγής, Γιώργος Κασαπίδης, με σκοπό να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε την περιοχή μας.

Αρχικά το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε το σημείο στο οποίο αντιμετώπισε προβλήματα ο αυτοκινητόδρομος του «Μορέα», στο ύψος του Αγίου Φλώρου. Στη συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Κασαπίδης συνάντησαν στην Περιφέρεια Μεσσηνίας τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και τους ενημέρωσε για όσα είδε το βράδυ της Τετάρτης στις πληγείσες γειτονιές της Καλαμάτας. Όλοι μαζί ακολούθως συμμετείχαν σε σύσκεψη και ενημέρωση με τα στελέχη της Περιφέρειας Μεσσηνίας και την αντιπεριφερειάρχη κα Αλειφέρη.
Ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Κασαπίδη, συνοδεία και του πρώην υπουργού κ. Λαμπρόπουλου, επισκέφτηκαν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί το Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ο κ. Νίκας ανέφερε όσα αντιμετωπίζει η πόλη. Αργότερα επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο και στη συνέχεια το Δήμο Μεσσήνης, όπου και διαπίστωσαν, με τη συνδρομή του κ. Τσώνη, τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη ο Δήμος και οι επιχειρήσεις. Παράλληλα είδαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο οδικό δίκτυο, αλλά και τις τεράστιες καταστροφές στον αγροτικό τομέα.


Με το πέρας της περιοδείας τους στις πληγείσες περιοχές και αφού διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Ο τομεάρχης Υποδομών κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις πρώτες ώρες της καταστροφής και τους έδωσε εντολή να μεταβούν στη Μεσσηνία. Εδώ συνάντησαν και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του από το βράδυ της Τετάρτης και ο οποίος τους έδωσε μια πρώτη εικόνα καθώς βρίσκονταν σε επικοινωνία.
Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δε βρίσκονται εδώ για αντιπολίτευση, αλλά για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι τις πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία. Πρόσθεσε δε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών, ώστε να «ξεκλειδώσουν» χρήματα που προβλέπονται για ανάλογες καταστάσεις από τα «ευρωπαϊκά ταμεία», ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες για όσους έχουν πληγεί σοβαρά, είτε στις οικίες τους είτε στις επιχειρήσεις τους… και το πιο βασικό, να δουν όλοι οι φορείς τι πρέπει να γίνει ώστε η περιοχή να μη ζήσει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να καταβληθούν οι μέγιστες προσπάθειες ώστε να ανοίξει το αεροδρόμιο το συντομότερο.
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήρθε στο Δημαρχείο, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν στην Καλαμάτα από την Τετάρτη το βράδυ και επισκέφτηκε οικογένειες και επιχειρήσεις που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές, προσθέτοντας ότι δεν προσφέρονται αυτά τα θέματα για πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Τέλος, σχολίασε τις επιθέσεις του κ. Τόσκα στο δήμαρχο Καλαμάτας από το ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο»,  λέγοντας: «Ας τον κρίνει τον κ. Τόσκα ο λαός της Καλαμάτας». Παράλληλα, καταδίκασε τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασαπίδης, ως και αρμόδιος για ζητήματα αγροτικής παραγωγής, επισήμανε ότι διαπίστωσαν από κοντά τις τεράστιες και ανυπολόγιστες καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες της Μεσσηνίας και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνδράμει μέσα από το κοινοβουλευτικό του έργο, ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να βοηθηθούν το συντομότερο και να ξεπεραστούν οι διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο πρώην υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ερωτώμενος για τυχόν ευθύνες, απάντησε ότι το φαινόμενο ήταν ακραίο και πρωτοφανές και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ενότητα δυνάμεων, ώστε να στηριχθούν οι πολίτες που υπέστησαν τις καταστροφές. «Δε δικαιούμαστε τέτοιες στιγμές να μας διχάζει το παραμικρό» σχολίασε. 

Του Κώστα Γαζούλη