Tο παρασκήνιο της παραίτησης Βουδούρη

Tο παρασκήνιο της παραίτησης Βουδούρη

«Με τις καθυστερήσεις στο προσφυγικό χάνουμε το θετικό πρόσημο»
 
Ο τέως γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση και τόνισε πως το θέμα «δεν είναι προσωπικό», αλλά «ούτε και πολιτικό».
Μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» και γυρνώντας το χρόνο πίσω, ανέφερε ότι από τον Απρίλιο που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Γιάννης Μουζάλας τον παρακάλεσε να μη λαμβάνει δικές του πρωτοβουλίες, κάτι το οποίο ακολούθησε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι όταν ο ίδιος επεδίωξε να ξεκινήσει η συγκρότηση του νέου Διοικητικού Εργαλείου για το προσφυγικό -όπως είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός για τη Γ.Γ. Πρώτης Υποδοχής-, «έπαψε να έχει επαφή μαζί μου».
Αναφέρθηκε σε ένα «παράλληλο σύστημα» με προσωρινούς συντονιστές που παρακάμπτουν τις υπηρεσίες, τις επιλογές των οποίων απέδωσε στο επιτελείο του υπουργού.
Αναφερόμενος στους χειρισμούς του υπουργείου σημείωσε: «Πιστεύω ότι οι χειρισμοί που έγιναν το καλοκαίρι, υπό κρίσιμες συνθήκες, ήταν σωστοί, υπήρξε ομαλή ροή της πρώτης φάσης και δεν υπήρξαν στη χώρα φαινόμενα ρατσισμού και ανόδου της Δεξιάς, αντίθετα καταγράφηκε ένα εξαιρετικό κύμα συμπαράστασης από αλληλέγγυους και εθελοντές, μία συνολική επιτυχία όχι μόνο της κυβέρνησης και των φορέων, αλλά και της χώρας συνολικά».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Οδυσσέας Βουδούρης σημείωσε ότι «ενώ έχουν ληφθεί οι σωστές αποφάσεις από την κυβέρνηση, δεν έχουν εφαρμοστεί, αν και είναι απλές και κατανοητές» και εξέφρασε τις ανησυχίες του, «μην έχοντας υλοποιήσει τις σωστές αυτές αποφάσεις», «χάσουμε το θετικό πρόσημο».
Ο τέως γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης μία ημέρα μετά την παραίτησή του είπε πως το θέμα δεν είναι «προσωπικό», αναφέροντας για τον Γιάννη Μουζάλα πως «είναι ευγενέστατος και δεν υψώνει τον τόνο» και πως δεν πολιτικό, «γιατί τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο και έχουν ενταχθεί στον 4375/2016».
Αναφερόμενος σε θέματα συντονισμού, υποστήριξε ότι προσπαθούσε ανεπιτυχώς να πάρει πολιτικές οδηγίες από τον πολιτικό του προϊστάμενο για να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις. «Με εντυπωσιάζει η σιωπή του αναπληρωτή … αν είμαι λάθος, να με διαψεύσει», είπε.
Τέλος, προανήγγειλε παρουσίαση στα ΜΜΕ των κινήσεων που έγιναν, αλλά και ένα «αντισχέδιο Β» για το προσφυγικό, μαζί με μία λεπτομερή εξήγηση των λόγων που τον οδήγησαν στην παραίτηση.