Τον 5ο κύπελλο εθελοντή δότη μυελού των οστών στην Καλαμάτα


Την Κυριακή με κολύμβηση, τρέξιμο, επιστημονικές ομιλίες και εγγραφή εθελοντών
 
Με αφορμή το 5ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, με αγωνιστική (κολύμβηση και τρέξιμο), ενημερωτική (επιστημονικές ομιλίες για τις μεταμοσχεύσεις) και ψυχαγωγική (μουσική εκδήλωση), αλλά και ουσιαστική διάσταση, καθώς θα γίνουν εγγραφές εθελοντών, ο Γιάννης Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος του διοργανωτή Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας και Διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας τονίζει τα παρακάτω:
Η έλλειψη ενημέρωσης, η αδιαφορία και ο φόβος αποτελούν τροχοπέδη στον εθελοντισμό. Με όλα αυτά στο μυαλό μας ξεκινήσαμε την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού και αφύπνισης της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και ειδικότερα την προσφορά σε πάσχοντες από αιματολογικά νοσήματα. Μπροστά στην αρρώστια δεν υπάρχει «εσύ» και «εγώ», είμαστε όλοι αλληλέγγυοι. Προσφέροντας εθελοντικά για κάποιον άλλο προσφέρεις τελικά στο δικό σου άνθρωπο ή στον εαυτό σου.
Όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή θέληση, ευαισθησία, ανθρωπιά. Μπορούμε να δώσουμε ελπίδα για ζωή προσφέροντας ένα μικρό μέρος από τις γνώσεις μας, ελάχιστο χρόνο από το χρόνο μας, ένα κομμάτι από τον εαυτό μας.
Καθημερινά οι αιματολόγοι ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αίμα, αιμοπετάλια ή αιμοποιητικά κύτταρα, που μόνο ένας άλλος υγιής άνθρωπος μπορεί να τους προσφέρει.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει κατανοηθεί εις την χώρα μας ποια είναι η θεραπευτική σημασία και αξία του υγρού αυτού, του ανθρωπίνου ιστού που λέγεται αίμα.
Το αίμα είναι ένα θεραπευτικό μέσο ανυπολογίστου αξίας.  Είναι πολυτιμότατο αγαθό, το οποίο δίδεται από τον υγιή άνθρωπο σ’ έναν ασθενή ο οποίος όταν κινδυνεύει για λίγο αίμα είναι καταδικασμένος σε αργό ή σύντομο θάνατο
Η έλλειψη ενημέρωσης, η αδιαφορία και ο φόβος αποτελούν τροχοπέδη στον εθελοντισμό.
Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η δωρεά μυελού των οστών είναι μια πράξη αλτρουισμού και γενναιοδωρίας. Μπορεί σήμερα το δικό σου μόσχευμα να Χαρίσει Ζωή σε κάποιον άγνωστο ασθενή, αύριο όμως κάποιος άλλος εθελοντής μπορεί να Χαρίσει Ζωή σε σένα ή κάποιο δικό σου συγγενικό πρόσωπο.
Με 5ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών συμμετέχουμε στον αγώνα με σύνθημα
Δώρισε την ευκαιρία για ζωή, γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν.
 
Η διοργάνωση της Κυριακής
 
Το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (σύλλογος εθελοντών δοτών Καλαμάτας) και το Κέντρο εθελοντών δοτών  μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, με συνδιοργανωτές το Ναυτικό  Όμιλο  Καλαμάτας (Ν.Ο.Κ) και το Σύλλογο Δρομέων Υγείας  Μεσσηνίας (Σ.Δ.Υ.Μ.)  διοργανώνουν  το  5ο κύπελλο Εθελοντή Δότη μυελού των οστών την Κυριακή 5-9-2016 στην παραλία Καλαμάτας με αγώνες κολύμβησης 500μ 1500μ 3000μ και αγώνα δρόμου 5km.
Ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου- Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του συλλόγου ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας <<Ξαναρχί-ΖΩ>>
Πρόγραμμα αγώνων
Όλα τ΄ αγωνίσματα θα έχουν εκκίνηση και τερματισμό την παραλία ξενοδοχείου ΕLITE στην παραλία Καλαμάτας.
Ώρες έναρξης:
Κολύμβηση: όλα τ’ αγωνίσματα ώρα 9:30
Αγώνας δρόμου:  5km ώρα 10:45
Ο κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να συμμετέχει και στα δύο αθλήματα. Σε όλους όσους συμμετάσχουν θα δοθεί τεχνικό t-shirt και αναμνηστικό μετάλλιο.
Η κολυμβητική διαδρομή θα είναι σε μορφή τριγώνου 500μ., 1 κύκλος στα 500μ.,2 κύκλους στα 1000μ. και 6 κύκλους στα 3000μ. αντίστοιχα.
Ο αγώνας δρόμου 5km θα έχει αφετηρία την παραλία του ξενοδοχείου ΕLITE, με πορεία ανατολικά και αναστροφή στο τέρμα της παραλιακής (ξενοδοχείο Φιλοξένια) έως τις εγκαταστάσεις Ναυτικού Ομίλου, αναστροφή στον κυκλικό κόμβο και τερματισμός στην παραλία του ΕLITE. Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση.
Μετά τους αγώνες θα υπάρχει δυνατότητα λεπτομερούς ενημέρωσης εγγραφής στη παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  – ΕΓΓΡΑΦΕΣ:    www.nok.gr & www.sdym.gr
Απογευματινές εκδηλώσεις
Εγκαταστάσεις Ναυτικού ομίλου ώρα 20:00
20:00 – 20:30    Μουσική βραδιά         Μουσικό σχήμα Ήχος του Νότου
20:30 – 20:40 Χαιρετισμός διοργάνωσης από τον Ιωάννη Αδαμόπουλο, Δ/ντής Αιματολογικού
Τμήματος Γ.Ν.Καλαμάτας
20:40 – 20:50 Χαιρετισμοί                                  
20:50 – 21:00 επιστημονική ομιλία για τη δωρεά οργάνων από τον Ανδρέας Καραμπίνης Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων
21:00 – 21:10 Η Δωρεά μυελού των οστών από τον Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη Δ/της Μονάδος Μεταμόσχευσης Πανεπιστημίου Πατρών
Μετά την εκδήλωση θα υπάρχει δυνατότητας λεπτομερούς ενημέρωσης εγγραφής στη παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.