«Άστραψε και βρόντηξε» ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος

Ήταν 12 Σεπτεμβρίου, όταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Μητρόπολης να βοηθήσει τους πληγέντες από τις πλημμύρες συνδημότες μας.
Όπως είχε τονίσει τότε, η τοπική Εκκλησία ανέλαβε την πρωτοβουλία, αφού διέκρινε αδιαφορία από τις Τοπικές Αρχές στο όλο θέμα.
Τελικά, τα λόγια του μητροπολίτη δε φαίνεται να «συγκίνησαν» τους αρμοδίους και έτσι οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν έμπρακτα, με προσφορές σε είδη, ήταν οι Αρχιεπισκοπές Αθηνών και Κύπρου, κάποιες Μητροπόλεις, ορισμένοι- ελάχιστοι- επιχειρηματίες της Καλαμάτας και απλός κόσμος. Χρήματα, δε, προσέφεραν ελάχιστοι ξανά επιχειρηματίες, ωστόσο το ποσό που έδωσαν ήταν αρκετά μεγάλο.
Μιλώντας, λοιπόν, χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στα τοπικά Μέσα ευχαρίστησε όσους προσέφεραν και τους συνεργάτες του, ενώ εξέφρασε την πικρία του για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αλλά και των Αρχών.
Ειδικότερα, είπε ότι πέρασαν 40 μέρες από το γεγονός που συγκλόνισε την πόλη, αλλά και το πανελλήνιο, κι έτσι οι προσπάθειες παροχής βοήθειας στις πλημμυροπαθείς οικογένειες από μέρους της Εκκλησίας ολοκληρώθηκαν.
 
Η βοήθεια της Μητρόπολης σε νούμερα
Στην καταγραφή που έκαναν οι εφημέριοι των πληγεισών περιοχών, όπως είπε ο κ. Χρυσόστομος, προέκυψε ότι επλήγησαν 278 οικογένειες, αριθμός στον οποίο δε συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, καθώς και εξοχικές κατοικίες.
Σε αυτές τις οικογένειες, λοιπόν, παρασχέθηκε, μεταξύ άλλων, ρουχισμός, ιματισμός και 453 κρεβάτια με τα στρώματά τους.
Τα παραπάνω είδη προήλθαν από τη βοήθεια που απέστειλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσω της ΜΚΟ “Αποστολή”, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, οι Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Δημητριάδος και Πατρών, καθώς και από τις εταιρείες COSMOS CENTER – Αφοί Βλαχονικολού και coco-mat –  ΕΥΜΟΡΦΙΔΗΣ. Μάλιστα, όπως τόνισε, για την τελευταία δωρεά, που αφορούσε 200 στρώματα, υπήρξε μεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας, Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο υπόλοιπος αριθμός στρωμάτων αγοράστηκε από τη Μητρόπολη.
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι οικονομικά ενίσχυσαν οι κυρίες Ασημίνα Σπυροπούλου, χήρα Κων/νου Καρέλια (100.000 ευρώ) και η κόρη της, Ιωάννα Καρέλια του Κων/νου (100.000 ευρώ), το Ίδρυμα «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια» (30.000 ευρώ), καθώς και τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία Καλαμάτας (10.000 ευρώ).
 
Η χρηματική βοήθεια
Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ήδη έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των πλημμυροπαθών 600 ευρώ, προκειμένου να προβούν σε αγορά των απαραίτητων οικοσκευών.
 
Ευχαριστίες σε εργαζομένους στα Ιδρύματα της Μητρόπολης
Στη συνέχεια ο ποιμενάρχης της Μεσσηνίας ευχαρίστησε όσους βοήθησαν σε είδη και χρήματα, τους υπευθύνους των φιλόπτωχων ενοριακών ταμείων και τον κ. Σαμαρά, αφού, όπως είπε, όχι μόνο μεσολάβησε στη δωρεά της εταιρείας coco-mat, αλλά έδειξε ειδικότερο ενδιαφέρον και πολύ συχνά επικοινωνούσε με τον ίδιο, ώστε να ενημερωθεί για την έκβαση της βοήθειας από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας στις πληγείσες οικογένειες.
Πέραν των παραπάνω, ευχαρίστησε κάποια πρόσωπα που εργάζονται στη Μητρόπολη και συνέβαλαν ουσιαστικά, ώστε να οργανωθεί και να συντονιστεί όλη αυτή η προσπάθεια. Ειδικότερα, τον πατέρα Φίλιππο Χαμαργιά, τους υπαλλήλους του Ασύλου και ειδικότερα τον Παναγιώτη Μπιτσάνη, όπως και τους υπαλλήλους του Γηροκομείου.
 
“Καρφιά” στον “ακατάδεκτο” Πάνο Καμμένο και τους τοπικούς φορείς
Κλείνοντας την ενημέρωση ο μητροπολίτης Μεσσηνίας εξέφρασε τη λύπη του για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αφού, όπως ανέφερε, του έστειλε επιστολή από την πρώτη ημέρα της καταστροφής, με την οποία και ζητούσε, αν ήταν δυνατόν, να σταλούν στρώματα, κλινοσκεπάσματα και κρεβάτια που διαθέτει ο Στρατός. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. υπουργός δεν καταδέχτηκε να απαντήσει, έστω και αρνητικά, στην επιστολή του, ενώ στη συνέχεια σχολίασε πως φαίνεται ότι ο Στρατός είναι μόνο για να εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες της πόλης και όχι τους κατοίκους οι οποίοι δοκιμάζονται.
Σχετικά με τους τοπικούς φορείς που είχαν καλεστεί τότε να συμβάλουν, ο κ. Χρυσόστομος παρατήρησε ότι δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, πέραν των προαναφερθέντων δωρητών, που εμπιστεύτηκαν τη Μητρόπολη και προσέφεραν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση