«Αδειάζει» το ταμείο στη Μεσσήνη περιμένοντας τη βοήθεια από το κράτος για τις ζημιές από τις πλημμύρες

«Αδειάζει» το ταμείο στη Μεσσήνη περιμένοντας τη βοήθεια από το κράτος για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Αιχμές Τσώνη για Περιφέρεια και Στρατό
 
 «Καμπανάκι» ότι τα ταμεία του Δήμου αδειάζουν, λόγω των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω η φονική πλημμύρα του Σεπτεμβρίου, «έκρουσε» κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης.
Όπως έκανε γνωστό στο Σώμα, από τα 289 χιλ. ευρώ που μάζεψε, «ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού» όπως είπε χαρακτηριστικά, ήδη έχουν ξοδευτεί τα 200 για την αποκατάσταση των ζημιών, κυρίως της αγροτικής οδοποιίας. Αν δεν έρθει βοήθεια άμεσα από την Πολιτεία, τα λεφτά θα έχουν τελειώσει την επόμενη εβδομάδα, διεμήνυσε.
Παράλληλα, άφησε αιχμές προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, λέγοντας ότι ο Δήμος έχει κάνει εργασίες και έχει πληρώσει μεροκάματα που δεν ήταν δικής του αρμοδιότητας, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχουν δει τα μηχανήματα της «ΜΟΜΑ» στην περιοχή, καθώς τα διαχειρίζεται η Περιφέρεια.
Κλείνοντας ο δήμαρχος ζήτησε τη συμβολή όλων των προέδρων των κοινοτήτων, των αντιδημάρχων, αλλά και όλων των δημοτικών συμβούλων, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις «πληγές» που άφησε η κακοκαιρία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι συμφωνεί μέχρι ενός σημείου για τη διαμόρφωση της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας, όμως, πολύ ανησυχητική εξέλιξη ότι ήδη έχουν ξοδευτεί 200 χιλ. ευρώ, περιμένοντας ακόμα τη βοήθεια από το κράτος. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να βάλει κανένα εμπόδιο στην αποκατάσταση των ζημιών, αλλά ζήτησε διαφάνεια και αναλυτική παρουσίαση του «πού» και «πώς» ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα, ενώ πρόσθεσε ότι δε θα πρέπει να υπάρχουν επιλεκτικές παρεμβάσεις.
Παράλληλα, έθιξε, για ακόμα μια φορά, το ζήτημα της συνεργασίας του Δήμου με τους προέδρους των κοινοτήτων, αφήνοντας αιχμές ότι η Δημοτική Αρχή τούς αγνοεί.
Και από την πλευρά του ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ζήτησε διαφάνεια στο πού ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν το κάνει για λόγους αντιπολίτευσης ούτε με σκοπό να αφήσει «αιχμές», αλλά για λόγους ισονομίας.
Επίσης, έθεσε στο Σώμα το ζήτημα του ρέματος στις «Καρυές» στο Ριζόμυλο, στο οποίο άλλαξε η κοίτη, και αν δε γίνει παρέμβαση άμεσα, τα σπίτια της περιοχής κινδυνεύουν από μια νέα κακοκαιρία, καθώς έρχεται χειμώνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους Στάθη Αναστασόπουλο και Δημήτρη Σαμπαζιώτη ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου. Επίσης, ο κ. Αποστολόπουλος διερωτήθηκε γιατί ακόμα ο Στρατός δεν έχει έρθει να βοηθήσει στη Μεσσήνη, ενώ επισήμανε στο Σώμα να μην περιμένουν λεφτά από το κράτος αλλά «ψίχουλα» , καθώς τα χρήματα πηγαίνουν στη «ληστοσυμμορία» των δανειστών, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τα αργά αντανακλαστικά του κράτους και το γεγονός ότι τα χρήματα που θα δοθούν είναι ελάχιστα μπροστά στην πραγματική καταστροφή, σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας κ.κ. Αθανασόπουλος και Παπαγεωργίου. Ο Γιώργος Αθανασόπουλος πρόσθεσε ότι τα μηχανήματα του Στρατού δεν έχουν φανεί ακόμα στη Μεσσήνη, ένα μήνα μετά, αλλά δύο ημέρες μετά την καταστροφή «έφτιαχναν τη βιτρίνα της Καλαμάτας», ενώ ο Τάσος Παπαγεωργίου επισήμανε στο δήμαρχο ότι έχει χάσει τη μαχητικότητά του, κι εκεί που κάποτε «έκλεινε δημαρχεία», απειλούσε για τα αιτήματα της Μεσσήνης, τώρα φαίνεται κάπως κουρασμένος απέναντι στις εξαγγελίες της Πολιτείας…
Επίσης, ζήτησε από το Σώμα να βγάλει ένα ψήφισμα για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, που έχει πληγεί ανυπολόγιστα.
Στη συνέχεια υπήρξε μικρή ένταση μεταξύ προέδρων τοπικών κοινοτήτων της Ανδρούσας και του Χατζή με το δήμαρχο Μεσσήνης, καθώς και με δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας κ. Κοτταρίδης ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι ουδέποτε είδε επιλεκτικά προέδρους και κοινότητες, αναφέροντας ότι καθημερινά, ακόμα και σήμερα, ανακαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς, που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ καταβάλλονται απ’ όλους υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.
Κατανοεί το γεγονός να υπάρχουν παρεξηγήσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι στη διάθεση όλων των προέδρων, σε συνεργασία και με τους δημοτικούς συμβούλους, για να ξεπεραστούν το συντομότερο όλα τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία της Μεσσήνης.
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος ζήτησε από το Σώμα να μη διαταραχθεί το κλίμα «ομοψυχίας» που υπήρξε μπροστά στην ανυπολόγιστη καταστροφή, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος επισκέφθηκε την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κα Αλειφέρη, η οποία δεσμεύτηκε ότι τα μηχανήματα του Στρατού θα έρθουν σύντομα στο Δήμο Μεσσήνης για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.
Κλείνοντας τη συζήτηση για την αποκατάσταση των ζημιών ο δήμαρχος, και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι όλα τα ποσά που έχουν ξοδευτεί υπάρχουν αναλυτικά γραμμένα, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Όσον αφορά στην ήπια στάση απέναντι στην κυβέρνηση, απάντησε ότι θα περιμένει να δει την αναλογία που θα έχει ο Δήμος Μεσσήνης στο ποσό της αποκατάστασης των ζημιών, σε σχέση και με τους άλλους Δήμους, και τότε θα εκφέρει την άποψή του, ζητώντας παράλληλα τότε να τον κρίνει και η αντιπολίτευση.
Τέλος, υπενθύμισε ότι άμεσα, πριν απ’ όλους τους άλλους Δήμους, της Μεσσήνης παρουσίασε αναλυτικά και με στοιχεία τις ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, ζητώντας 3,5 εκ. ευρώ από την Πολιτεία για την αποκατάσταση, εκ των οποίων 500 χιλ. ευρώ άμεσα.
 
Του Κώστα Γαζούλη