Γεωτρήσεις και ερευνητικές τομές για τον αγωγό ομβρίων από Ευριπίδου μέχρι τη θάλασσα

Γεωτρήσεις και ερευνητικές τομές για τον αγωγό ομβρίων από Ευριπίδου μέχρι τη θάλασσα

Φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή πήρε (;) το μάθημά της από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου και αποφάσισε να… σηκώσει τα μανίκια και να εργαστεί, ώστε να προστατευθεί η Καλαμάτα από τις εποχιακές νεροποντές.
Έτσι, εξειδικευμένος μελετητής διεξάγει για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ γεωτρήσεις, ενώ έγιναν και ερευνητικές τομές στην παραλία της Καλαμάτας, για το νέο αγωγό ομβρίων, ο οποίος από την Ευριπίδου και μέσω των οδών Ακρίτα και Ναυαρίνου θα οδηγεί τα νερά της βροχής στη θάλασσα, δίπλα από τον αγωγό ομβρίων της οδού Ηρώων.
Οι γεωτρήσεις και οι τομές πραγματοποιούνται διότι είναι αναγκαίο να μελετηθεί το έδαφος, επειδή ο αγωγός θα θεμελιωθεί στο τμήμα που θα διέρχεται από την παραλιακή ζώνη, κάτω από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και σε έδαφος αμμώδες. Επομένως, επιβάλλεται να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιστήριξης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΥΑΚ έχει πραγματοποιήσει μελέτη για την κατασκευή αγωγού ομβρίων, που θα ξεκινά από τη συμβολή των οδών Ευριπίδου και Ακρίτα. Εκεί, σύμφωνα με τα σχέδια, θα παραλαμβάνει όμβρια από την περιοχή δυτικά της Ακρίτα, που παροχετεύονται από φρεάτια υδροσυλλογής κατά μήκος της Βύρωνος, τουλάχιστον μέχρι τη Φυτειά. Επίσης, θα παραλαμβάνει τα νερά της βροχής από αγωγό της Ακρίτα, που φθάνει μέχρι τη Βασιλέως Γεωργίου.
Ο νέος αγωγός θα πορεύεται επί της οδού Ακρίτα, θα φθάνει στη συμβολή της με την οδό Ναυαρίνου, θα ακολουθεί τη Ναυαρίνου κατά ένα τμήμα του και στη συνέχεια θα πορεύεται νοτίως του νοτίου πεζοδρομίου της οδού αυτής, μέχρι να συναντήσει τον αγωγό ομβρίων της Ηρώων, σε σχέση με τον οποίο θα πορεύεται παράλληλα στη θάλασσα και θα εκβάλλει έξω από το λιμάνι. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους της ΔΕΥΑΚ και θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2017.
Σημειώνεται ότι ο κεντρικός συλλεκτήρας ομβρίων ζώνης Ι Καλαμάτας, όπως ονομάζεται ο αγωγός που θα ξεκινά από τη διασταύρωση Ευριπίδου και Ακρίτα, θα αποτελείται από αγωγούς ορθογωνικής διατομής και οπλισμένο σκυρόδεμα.