Για 5η φορά χτυπά το κουδούνι του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας

Για 5η φορά χτυπά το κουδούνι του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας

Ένα σπουδαίο γεγονός για τα δεδομένα της Καλαμάτας, αλλά πλέον και όλης της Ελλάδας, θα λάβει χώρα στην πόλη μας από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου. Ο λόγος για το 5ο Σχολείο Τουρισμού, που μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης γενικότερα.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει από αυτό περισσότεροι από 2.500 μαθητές, ενώ στο 5ο Σχολείο ο αριθμός των συμμετασχόντων υπολογίζεται πάνω από 500, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τον Ανδρέα Ζαγάκο.
Αυτή τη φορά κεντρικό σύνθημα είναι το “Back to Basics”, αφού θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε βασικά θέματα που αφορούν, κυρίως, στο σερβίρισμα.
Οι δε συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης διάρκειας 35 ωρών.
Για το φετινό σχολείο ο διευθυντής του ξενοδοχείου Elite, Νίκος Μαλαπέτσας, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και διευκρίνισε ότι μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα είναι ότι θα υπάρχουν και μικρά τμήματα παρακολούθησης για τους εκπαιδευόμενους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη κατανόηση όσων θα μαθαίνουν.
Κλείνοντας την παρουσίαση του 5ου Σχολείου η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ντίνα Νικολάκου, μίλησε και για τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε τέτοιες πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την αναβάθμιση του Τουρισμού.
Αναφερθείσα στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 2.5 χρόνια, τη χαρακτήρισε τολμηρή μέσα στην κρίση, που όμως κατάφερε να καταξιωθεί στο χώρο του Τουρισμού κι αυτό φαίνεται από τους υψηλού κύρους ομιλητές που το τιμούν με την παρουσία τους.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας έχει ήδη αγκαλιαστεί και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αφού πρόσφατα έγινε στο Ναύπλιο με επιτυχία, ενώ οι άνθρωποι της Περιφέρειας είναι σε επαφή με άλλους νομούς και περιοχές, ώστε να πραγματοποιηθεί κι εκεί. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπενθύμισε, δε, πως για την Πελοπόννησο ο Τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης, γι’ αυτό και είναι σημαντική η εκπαίδευση σε αυτό τον τομέα, καθώς, όπως συμπλήρωσε, δεν υπάρχει τουριστική συνείδηση στην περιοχή.
Τέλος, επισήμανε ότι τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, με πιο πρόσφατη αλλαγή το Brexit. Πλέον δεν αρκεί το κλασσικό ζητούμενο, ήλιος και θάλασσα, αφού, για παράδειγμα, οι Βρετανοί τουρίστες έχουν και δύο νέα κριτήρια επιλογής: τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κοινωνική συνοχή & αλληλεγγύη.
Να σημειωθεί ότι το Σχολείο Τουρισμού είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον Τουρισμό και την εστίαση, από εργαζόμενους, δηλαδή, μέχρι και εστιάτορες και ξενοδόχους.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου
16.10-16.30 Προσέλευση – εγγραφές
16.30-16.50 Επίσημη έναρξη – Χαιρετισμοί
16.50-17.10 Back to Basics, Κων/νος Ανδριανόπουλος – Ανδρέας Ζαγάκος
17.10-17.40 British tourism market (ομιλία στα αγγλικά), Noel Josephides, A.B.T.A / Sunvil Holidays
18.10-18.30 Πολιτιστικός τουρισμός, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
18.30-19.00 “Τα εν οίκω μη εν δήμω”… Ξεχάστε το! Έλενα Γκίκα, Costa Navarino
19.00-19.10 II Διάλειμμα – Coffee break
19.10-19.30 Συνδέοντας τον τουρισμό με τους ανθρώπους του, Λία Ζαμπέτογλου, ΙΝΣΕΤΕ
19.30-19.50 Στο μυαλό του Σκανδιναβού τουρίστα Χρήστος Αμπράζης, Trawell.se
19.50-20.10 Digital τακτικές προβολής προορισμών σε επίπεδο B2B, Ιωάννης Γιαννακάκης, City Contact
20.15 Παράθεση buffet με παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου
 
Τρίτη 1η Νοεμβρίου
09.10-09.30 Προσέλευση
09.30-09.50 Αυτό που θέλουν οι τουρίστες, Δρ Σωτήρης Βαρελάς
09.50-10.10 Metamorfosis to a leader, Βίκυ Κλήμη, Resilience
10.10-11.10 Grow Greek Tourism Online (GOOGLE), τα 5 βασικά εργαλεία για μια επιτυχημένη διαδικτυακή παρουσία Digital trends of hospitality for 2017, Στέλιος Ντουράκης, Online advisor – Γιάννης Γιαννάτος, Panadvert
11.10-11.40 Διάλειμμα – coffee break
11.40-12.00 Never give up! Θοδωρής Σπηλιώτης, Esurvey
12.00-12.20 Φιλοξένησέ τους…Digital Επαμεινώνδας Μιμίκος, Sunsoft – Νίκος Παπαδημητρίου, Sunsoft
12.20-12.50 Αρχές εξυπηρέτηση πελατών, Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης
12.50-13.00 Διάλειμμα
13.00-13.20 OTA’s: Εχθρός ή φίλος; Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, Hotelgenius
13.20-13.40 Eco Hospitality – Η νέα εποχή, Γιώργος Νικολαΐδης, Hotel Division Cocomat
 
Τρίτη 1η Νοεμβρίου
16.10-16.40 II Προσέλευση
16.40-17.20 Διαχείριση παραπόνων, Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης
17.20-17.50 Το ξενοδοχείο του μέλλοντος Αριστοτέλης Γεωργίου, CISCO
17.50-18.20 Snowbird tourism – Τουρισμός 3ης ηλικίας, Άννα Καλογεροπούλου, Papadopoulion House of Hospitality
18.20-18.40 Διάλειμμα – coffee break
18.40-19.20 Γαστρονομικός τουρισμός, Χάρης Τζαννής, Fnl-guide I YellowAthens
19.20-20.00 Το νέο σύστημα κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων. Τζούλια Καρβούνη, Cosmocert
 
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου
09.10-09.30 Προσέλευση
09.30-10.15 Ελληνικό πρωινό, Γιώργος Πίττας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, Στέλιος Μπαρμπέας, executive chef Elite City Resort
10.15-10.45 Με δύο φέτες ψωμί, Σταυριανή Ζερβακάκου, ΚΥΡΙΜΑΙ
10.45-11.00 Η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς- KPI’s στην εστίαση, Νίκος Παπαδημητρίου, Sunsoft
11.10-11.40 Το στήσιμο του πιάτου, Χάρης Τζαννής, Fnl-guide I YellowAthens, Στέλιος Μπαρμπέας, executive chef Elite City Resort
11.40-12.00 Διάλειμμα – coffee break
12.00-12.30 Η γουρουνοπούλα αλλιώς! Πάρης Κωστόπουλος, διευθυντής Μαγειρικού Τμήματος ΙΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ
12.30-12.50 Τα 6+1 θανάσιμα αμαρτήματα της μετάφρασης των μενού, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ΚΔΒΜ Αριάδνη
12.50-13.20 Πρότυπη συνταγή: Το εργαλείο! Παναγιώτης Κούρεντας, Costeasy
13.20-13.40 Ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα – Τι οφείλουμε να γνωρίζουμε, Μαλβίνα Γεωργακά, βιολόγος – MSc διατροφολόγος
13.45 Λήξη εργασιών – παράθεση buffet με παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου
 
Workshops/Εργαστήρια
 
Τρίτη 1η Νοεμβρίου
9.30 – 14.00 Εργαστήριο εστιατορικής τέχνης (Workshop) για εργαζομένους & σπουδαστές Περιορισμένος αριθμός – Απαιτείται προκράτηση θέσεως
Εστιατορική Τέχνη – Τεχνικές σερβιρίσματος Αθηνά Μπαλτά, διευθύντρια Τομέα Τουρισμού ΙΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, Καλλιόπη Καβαλάρη, Costa Navarino
Επικοινωνία – Διαχείριση παραπόνων – Upselling, Έλενα Γκίκα, Costa Navarino – Γιώργος Κουτσοκώστας, Costa Navarino
Το service του κρασιού στο εστιατόριο Γιώργος Λούκας, Genius In Gastronomy
 
16.00 – 18.30
Workshop μόνο για επαγγελματίες επισιτιστικού τομέα (ιδιοκτήτες) Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεως (Τηλ.: 6982301817 Ανδρέας Ζαγάκος)
16:00-17:00 Η οδύσσεια του εστιάτορα Ι (Επιλογή σερβιτόρου – Βιωματική εκπαίδευση), Έλενα Γκίκα, Costa Navarino
17.00-17.10 Διάλειμμα – coffee break
17.10-18.00 Η οδύσσεια του εστιάτορα ΙΙ (Διαχείριση λαθών – Επιβράβευση) Έλενα Γκίκα, Costa Navarino
18.00-18.30 Πόσο CostEasy τελικά;

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση