Γ. Κατρούγκαλος: «Προβάλλουμε αριστερή αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό των μνημονίων»


Ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου από τους βουλευτές Μεσσηνίας με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ
 
 
Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης και επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, και εν όψει του συνεδρίου, παραχώρησαν χθες το απόγευμα οι βουλευτές του κόμματος στη Μεσσηνία. Το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι φιλοδοξούν να είναι μια διαφορετική κυβέρνηση από τις προηγούμενες, που στέκεται αντιμέτωπη στη διαπλοκή και το συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό των προγραμμάτων των μνημονίων.
Κατά την τοποθέτησή του κινήθηκε σε τρεις άξονες. Αρχικά αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη Μεσσηνία, τονίζοντας τόσο την άμεση επίσκεψη των κυβερνητικών κλιμακίων όσο και την πολύ γρήγορη εκταμίευση των χρημάτων για τους πολίτες και τους Δήμους. Επισήμανε ξανά ότι υπάρχουν ευθύνες, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για να αναζητηθούν.
Ο δεύτερος άξονας αφορούσε στη συζήτηση που πρόκειται να ανοίξει σύντομα, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης για τα εργασιακά. Υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης που έχουν επιφέρει οι πολιτικές των μνημονίων, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, ζήτησε απ’ όλα τα κόμματα συνεργασία στις συζητήσεις για τα εργασιακά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη μάχη αντιμετώπισης της διαπλοκής, λέγοντας ότι οι «λυσσαλέες» επιθέσεις που δέχεται τελευταία η κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ώστε να εκφράζει το λαό.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας έκαναν μια σύντομη ανασκόπηση στα έργα που έγιναν στη Μεσσηνία αυτόν τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, εκείνα στα οδικά δίκτυα, τις μελέτες που βρίσκονται προς υλοποίηση, τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, τη διατήρηση του στρατοπέδου, καθώς και τα αντιπλημμυρικά ύψους 7,5 εκ. ευρώ που σύντομα ξεκινούν σ’ όλη τη Μεσσηνία.
Αναφορικά με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην περιοχή, οι δύο βουλευτές στάθηκαν στην άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, ενώ χαρακτήρισαν «ρεκόρ» όλων των εποχών κυβερνήσεων στην Ελλάδα την εκταμίευση των χρημάτων μέσα σε 28 ημέρες, και υπό τις οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα.
Η κα Κοζομπόλη έκανε γνωστό ότι θα εκταμιευτούν ακόμα 50 χιλ. ευρώ για το Δήμο Καλαμάτας, ενώ διευκρίνισε ότι οι φορολογούμενοι των πλημμυρόπληκτων περιοχών, που θα χρησιμοποιήσουν την 6μηνη αναστολή των οφειλών, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, όταν λήξει αυτή η περίοδος αναστολής, σε 24 δόσεις. Αυτό, όμως, δε θα αφορά αυτούς που ήδη βρίσκονται σε ρύθμιση των 100 δόσεων. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα βγει συμπληρωματική απόφαση γι’ αυτό το θέμα από το υπουργείο Οικονομίας.
Μετά το τέλος των τοποθετήσεών τους, οι βουλευτές απάντησαν σε ερωτήσεις.
Σε ερώτηση σχετικά με τις μειώσεις που είδαν οι συνταξιούχοι στις συντάξεις τους, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι υπάρχει ένα συστηματικό νέφος παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν μια επιστολή στην οποία θα διευκρινίζονται οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις τους, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.
Ερωτώμενος για το αν η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί «αριστερή», ο υπουργός απάντησε ότι «προβάλλουν αριστερή αντίσταση στο συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό των προγραμμάτων των μνημονίων».
Σχετικά με τα χρήματα που δόθηκαν στους Δήμους και χαρακτηρίστηκαν «ψίχουλα» μπροστά στις πραγματικές ανάγκες από τις καταστροφές που άφησε πίσω η θεομηνία, τόσο ο κ. Κατρούγκαλος όσο και οι βουλευτές δεσμεύτηκαν ότι θα γίνουν προσπάθειες να βρεθούν κι άλλα, ενώ περιμένουν και τη βοήθεια από την Ευρώπη. Στάθηκαν δε ξανά στην άμεση ανταπόκριση και στο χρόνο «ρεκόρ» που δόθηκαν από την κυβέρνηση αυτά τα χρήματα.
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με το θέμα της συγκρότησης επιτροπής διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση, κατηγορώντας τη για πολιτικό κανιβαλισμό στην περίπτωση του κ. Παραρά, ενώ υποστήριξε ότι στην ουσία η αντιπολίτευση δείχνει ότι δε θέλει να ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Μέλημα της κυβέρνησης είναι ένα Σύνταγμα των πολιτών και όχι των πολιτικών» τόνισε κλείνοντας.
 
Του Κώστα Γαζούλη