Η αγορά περιμένει την παραγωγή ελαιολάδου για να δώσει τιμές


Ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια από τις δημοπρασίες των ημερών
 
Περίπου στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται τα ελαιοτριβεία της χώρας να ξεκινήσουν φέτος την κύρια παραγωγή ελαιολάδου. Η αγορά βρίσκεται σε αναμονή περιμένοντας να δει την ποσότητα παραγωγής για να διαμορφώσει τιμές.
Τον τόνο και στη φετινή ελαιοκομική περίοδο δίνει η Λακωνία και συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, οι δημοπρασίες του οποίου κάθε χρόνο χαρακτηρίζονται ως «βαρόμετρο» από τους παραγωγούς αλλά και τους ανθρώπους της αγοράς.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγ. Αποστόλων, «είχαμε μια πρώτη συμφωνία για το ελαιόλαδο που παράγαμε από 28/9 μέχρι 8/10 για να αγοραστεί με τιμή 4,40 ευρώ το κιλό. Επίσης έπειτα από διαπραγμάτευση αυτή την εβδομάδα κλείσαμε ένα ακόμη συμβόλαιο στα 4 ευρώ το κιλό για 112 τόνους (4 βυτία) μέχρι 0,5 οξύτητα».
«Ευελπιστούμε να κρατηθούν οι τιμές στα παραπάνω ικανοποιητικά επίπεδα και τον επόμενο μήνα που θα έχουμε τον κύριο όγκο παραγωγής», προσθέτει ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Α.Σ. Κριτσάς κ. Κωνσταντίνος Χριστοφοράκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο συνεταιρισμός προχώρησε σε δύο δημοπρασίες για πωλήσεις ελαιόλαδου περσινής όμως παραγωγής. Η πρώτη που έγινε στις 31/8/16 για πώληση 131 τόνων έξτρα παρθένου οξύτητας 0,3-0,51, πέτυχε τιμή 3,25 ευρώ το κιλό. Η δεύτερη έγινε στις 21/9/2016, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Στη συνέχεια πουλήσαμε με απευθείας ανάθεση, στις 3 Οκτωβρίου, στα 3,19 ευρώ το κιλό. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καθόλου περσινά αποθέματα και περιμένουμε τη νέα παραγωγή. Η αγορά περιμένει να δει πού θα κυμανθεί η ποσότητα της φετινής παραγωγής για να προχωρήσει σε ανακοίνωση τιμών».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα αναμένεται να κυμανθεί στους 260.000 τόνους, σε ποσοστό 19% λιγότερους από την προηγούμενη σεζόν. Η μειωμένη παραγωγή δίνει ελπίδες για καλύτερες τιμές.
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, δρ. Νικ. Μιχελάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παρουσιάζονται σταθερές με κάποιες πτωτικές τάσεις, επειδή κάποιοι έμποροι με την έναρξη της νέας παραγωγής προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές, ώστε κάποιοι που έχουν οικονομική ανάγκη να αναγκαστούν να πουλήσουν το ελαιόλαδο χαμηλά.
Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή στην Κρήτη και προβλήματα υπάρχουν στην Πελοπόννησο. Εκτιμώ ότι θα έχουμε φέτος μείωση της ελληνικής παραγωγής σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά στη διεθνή παραγωγή, έχουμε μια μείωση σε Ιταλία, Πορτογαλία, Τυνησία, Μαρόκο, που αναπληρώνεται από αύξηση στην Ισπανία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα περσινά αποθέματα στη χώρα μας. Το ΥπΑΑΤ δυστυχώς έχει σταματήσει να καταγράφει τα αποθέματα από τα ελαιοτριβεία, ώστε να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη διαμόρφωση των τιμών της νέας παραγωγής».
Πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τις χαμηλότερες τιμές παραγωγού σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία και την Τυνησία. Συγκεκριμένα, για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ο μέσος όρος τιμής παραγωγού κυμάνθηκε στην Ισπανία στα 3,18 ευρώ το κιλό (μειωμένες κατά 21% σε σχέση με την περσινή χρονιά), στην Ιταλία στα 3,92 ευρώ το κιλό (χαμηλότερες κατά 26% από πέρυσι) και στην Ελλάδα στα 2,95 ευρώ το κιλό (κατά 12% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι). Στην Τυνησία οι τιμές βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στα 3,23 ευρώ το κιλό (κατά 13% μειωμένες σε σχέση με την περσινή σεζόν).