Καθυστερεί το αίτημα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου

Καθυστερεί το αίτημα  στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου

Από την κυβέρνηση σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας
  
Ακροθιγώς, αλλά με κριτική διάθεση, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας η καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης να θέσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης αίτημα για την ενεργοποίησή του με αφορμή τις καταστροφές από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου.
Γενικότερα, πάντως, στο Δήμο Καλαμάτας υπάρχει μια δυσφορία τόσο για την καθυστέρηση στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων όσο και για τα χρήματα που θα διατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των υποδομών.  
Ειδικότερα, στο δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής αναφέρονται τα εξής: «Την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης υπέρ των σεισμοπλήκτων νησιών του Ιονίου υπερψήφισε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τα νησιά Κεφαλλονιά, Λευκάδα, και Ιθάκη που επλήγησαν από ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το Νοέμβριο του 2015. Με την έγκριση της Ολομέλειας δρομολογείται πλέον χρηματοδοτική ενίσχυση προς την Ελλάδα ύψους 1.651.834 ευρώ.
Οι ελληνικές Αρχές ανέφεραν εκτεταμένες ζημιές σε δίκτυα υποδομής, κτήρια και πολιτιστικά μνημεία, ενώ μερικές από τις σημαντικότερες τουριστικές παραλίες στη Λευκάδα καταστράφηκαν.
Η οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ‘θα βοηθήσει για την αποκατάσταση υποδομών, για την αποπληρωμή των εκτάκτων μέτρων που ελήφθησαν και για την κάλυψη εξόδων για ορισμένες ενέργειες πρώτης ανάγκης. Τον Απρίλιο καταβλήθηκε στην Ελλάδα προκαταβολή ύψους 10% από την αναμενόμενη ενίσχυση’.
Δεδομένης και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ο δήμαρχος έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο μπορεί να υποβάλει αίτημα η χώρα μας για τις ζημιές από πλημμύρες, που συνέβησαν σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ δε αυτών και στο Δήμο Καλαμάτας. Το αίτημα αυτό πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο».
Α.Π.