Και πάλι ο Δήμος Δυτικής Μάνης σε έκτακτη ανάγκη λόγω σκουπιδιών


Πραγματικά είναι τουλάχιστον αστείος ο τρόπος που επιλέγει η Δημοτική Αρχή να «λύσει» για μία ακόμα φορά το πρόβλημα των σκουπιδιών. Αυτές οι επιλογές δεν είναι απλά άστοχες, αλλά και άκρως επικίνδυνες.
Αφού τελειώνει το πρώτο εξάμηνο της έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια στην περιοχή (24/11/2016), με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, ο δήμαρχος Δ. Μάνης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (24/10/2016) και χωρίς να υπάρχει θέμα προς συζήτηση για τα σκουπίδια, απαντώντας σε ερωτήσεις μου για το πότε θα καθαριστεί η γνωστή χωματερή και γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προχωρούσε εδώ και μήνες σε εργολαβία, ζήτησε από το πρόεδρο του Συμβουλίου να βάλει θέμα έκτακτης ανάγκης για την περιοχή και για το επόμενο εξάμηνο, χωρίς καμία ουσιαστικά εισήγηση, κάτι το οποίο έγινε και με την ψήφο της πλειοψηφίας το θέμα πέρασε.
Κατά τη συζήτηση του θέματος ακούστηκαν τραγικά πράγματα… Ο δήμαρχος με απαξιωτικό ύφος, υβριστικούς και απειλητικούς χαρακτηρισμούς, τα έβαλε με την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν πήγε ούτε ένα σκουπίδι στη θάλασσα Πανταζή και στα ρέματα… Τα έβαλε με Αρχές, έμπλεξε δικαστικούς λειτουργούς, τονίζοντας ότι τη χωματερή τη γνώριζαν οι αρμόδιες Αρχές (Τμήμα Περιβάλλοντος…) και ο εισαγγελέας Καλαμάτας, αφού τους είχε ενημερώσει ότι τα σκουπίδια τα πήγαινε φανερά στη χωματερή με την ανοχή όλων… ότι έπρεπε να του δώσουν λύση… και ζήτησε ευθύνες από κυβέρνηση και Περιφέρεια… «Έπρεπε να υποβάλω μήνυση στο ΦΟΣΔΑ» τόνισε… (;) … ότι με έκτακτη ανάγκη μπορούμε να πετάμε τα σκουπίδια όπου θέλουμε… και άλλα πολλά… που θέλουν διερεύνηση.
Άραγε, αυτοί που επικαλείται ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, γνώριζαν… και σιωπούσαν; Δεν είναι δυνατόν…
Τέτοιες απόψεις και θέσεις είναι καταστροφικές για την περιοχή… Δεν μπορούμε με αυτό τον τρόπο (έκτακτη ανάγκη), που σημαίνει πάλι χωματερή, να δώσουμε λύσεις για τα σκουπίδια. Λύσεις υπάρχουν, θέλουν όμως διάλογο με την τοπική κοινωνία, μα πάνω από όλα διάθεση για συνεργασία (έχουμε ζητήσει πολλές φορές να συγκληθεί για το θέμα έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή των δημοτών, ώστε να ακουστούν θέσεις και απόψεις… καμία απάντηση).
Τελικά, τι θέλουμε; Την εύκολη λύση της χωματερής για να μας μένουν στο ταμείο τα χρήματα των σκουπιδιών, ώστε να πηγαίνουν σε τσιμεντοστρώσεις… ημετέρων; Έξυπνες επιλογές… μπράβο σας!
Ρουτζούνης Αλέξης
Δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης
 
Υ.Γ. Οι παραπάνω σειρές είναι αφιερωμένες… στους μαχητές της πολυθρόνας… που για μία ακόμα φορά θα γίνουν θεατές του προβλήματος. Όμως, τώρα γνωρίζουν όλοι… (τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την παρακολούθησαν δύο δημότες).