Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές που πλησιάζουν τα 5 εκατομμύρια στο Δήμο Καλαμάτας

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές που πλησιάζουν τα 5 εκατομμύρια στο Δήμο Καλαμάτας

«Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι οφειλές προς το Δήμο Καλαμάτας είναι πολλές και σωρευτικά ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο οι οφειλές από 10.000 ευρώ και πάνω πλησιάζουν τα 5 εκατομμύρια. Οι μεγάλες οφειλές προέρχονται κυρίως από επαγγελματίες που εδραστηριοποιούντο και κάποιοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην πόλη», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.
Προσθέτει, δε, ότι «επειδή το θέμα είναι εξόχως σοβαρό και αφορά όλους, αλλά κυρίως αυτούς που έγκαιρα και συνειδητά εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, στο προσεχές διάστημα θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Αυτές θα είναι σύμφωνες με τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ των οφειλών προς το Δήμο και εκείνων προς το Δημόσιο».
Εμμέσως πλην σαφώς η ανακοίνωση κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα της αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών δημοτών μέσω των μηχανισμών είσπραξης των εφοριών. Έτσι, μέσω των ΔΟΥ θα ελέγχονται τα χρέη προς τους Δήμους και στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές, δε θα δίνουν στους δημότες φορολογική ενημερότητα, ενώ αν το Δημόσιο έχει οφειλές προς τον φορολογούμενο (π.χ. επιστροφή φόρων), θα γίνεται συμψηφισμός.
Στον έκτο χρόνο της κρίσης που πλήττει τη χώρα, πολλοί εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι της περιοχής μας έχουν οφειλές από διάφορες υποχρεώσεις τους, όπως εισφορές από εντάξεις οικοπέδων στο σχέδιο πόλης, οφειλές από μισθώματα δημοτικών αγροτεμαχίων, τέλη άρδευσης γεωργικών καλλιεργειών, πρόστιμα από αυθαίρετα κτίσματα, τέλη από κατασκευές κρασπεδορείθρων, τέλη παρεπιδημούντων (0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων),  καταστημάτων κ.λπ.
Ο Δήμος έχει στα χέρια του ονομαστικές καταστάσεις με βεβαιωτικούς καταλόγους και σύντομα θα κληθεί να παραδώσει τα στοιχεία αυτά στη ΔΟΥ Καλαμάτας.
Α.Π.