Με τον Κύκλο Ιδεών ο Ευάγγελος Βενιζέλος απόψε στην Καλαμάτα

Με τον Κύκλο Ιδεών ο Ευάγγελος Βενιζέλος απόψε στην Καλαμάτα

Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί στα χρόνια της κρίσης. Ταλαιπωρήθηκε από απλουστεύσεις, ψέματα, ή ακόμα και ψευδαισθήσεις, από γενικολογίες, υπεκφυγές, αδιαφορία για τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, από άγνοια του ιστορικού βάθους των προβλημάτων.
Η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανακύκλωσης του συμβατικού δημόσιου λόγου. Τώρα δε συγχωρείται η αποσπασματική θεώρηση, η αναβολή των σημαντικών αποφάσεων, η μετακύλιση των ευθυνών στους «προηγούμενους», τους «παλιούς», τους άλλους.  Ο e-κύκλος είναι μια πρόσκληση να απαντήσουμε στην πρόκληση της νέας πραγματικότητας.
Στην πραγματικότητα όλα όσα περιέχονται σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο και οδηγεί στην Ελλάδα του 2021 υπό συνθήκες επάξιες μιας τέτοιας επετείου (1821-2021) έχουν λίγο-πολύ ειπωθεί και εξακολουθούν να διατυπώνονται με διάφορες ευκαιρίες. Ο ευρωπαϊκός και ο  διεθνής διάλογος για αντίστοιχα θέματα είναι εξαιρετικά πλούσιος. Το ζήτημα είναι να αναδειχθούν και να προκύψουν οι πολιτικές, κοινωνικές, αξιακές, θεσμικές και επιχειρησιακές προϋποθέσεις που επιτρέπουν να συντεθούν οι επιμέρους προτάσεις και να αποδειχθεί η περιβόητη υλική δύναμη των ιδεών.
Πράγμα καθόλου εύκολο, γιατί παρεμβάλλονται αγκυλώσεις και σκοπιμότητες που θέλουμε να αποφύγουμε. Θέλουμε ο e-κύκλος να λειτουργεί ως forum ενός δημόσιου λόγου που δεν ανταγωνίζεται ούτε τον κομματικό, ούτε το δημοσιογραφικό, ούτε τον επιστημονικό, αλλά συμβάλλει στο να διατυπωθεί ένας ολοκληρωμένος  δημόσιος λόγος για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ολοκληρωμένος σημαίνει μετατρέψιμος σε πολιτικές, θεσμικές, κοινωνικές, οικονομικές και τελικά αναπτυξιακές  πρωτοβουλίες.
Όλα τα παραπάνω είναι η “μαγιά” για τη δημιουργία μιας ανοικτής ομάδας ιδεών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες πολίτες της Καλαμάτας που πλαισιώνουν την ιδέα αυτή.
Ειδικότερα, κάλεσμα στον κόσμο να προσέλθει στην εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις οχτώ το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, απηύθυναν τα μέλη του Κύκλου Ιδεών, ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς, ο Παναγιώτης Ρήγας, Καλαματιανός, πρώην αιρετός νομάρχης και αλλεπάλληλες φορές βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χριστόπουλος.
Επίσης, στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Πάζιος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας», Θόδωρος Μπρεδήμας.
Στην εκδήλωση, με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις», θα μιλήσουν η Καλαματιανή δημοσιογράφος Ρούλα Γεωργακοπούλου, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα συντονίσει ο Διονύσης Αλευράς.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη