Νέα ΕΔΕ 80.000 ευρώ από το ταμείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Νέα ΕΔΕ 80.000 ευρώ από το ταμείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Νέα Έρευνα Διοικητικής Εξέτασης ξεκίνησε στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας όσον αφορά στην υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από τον πρώην ταμία του ιδρύματος, ο οποίος έχει ήδη προφυλακισθεί έπειτα από ένταλμα του ανακριτή Καλαμάτας.
Αυτή τη φορά η έρευνα επικεντρώνεται στη δεκαετία του ’90, μιας και ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετούσε στη θέση του ταμία πλέον της 20ετίας. Κύριος στόχος είναι το Ταμείο Συντάξεων και Αυτασφάλισης Υγειονομικών, στο οποίο ασφαλίζονται γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι.
 
Άλλα 80.000 ευρώ
Μετά το νέο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που έφτασε στα χέρια της διοίκησης του νοσοκομείου στις αρχές Οκτωβρίου, με εντολή του διοικητή του ιδρύματος Γεωργίου Μπέζου συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή για τη διερεύνηση όσων αναφέρονται από τον επιθεωρητή και τη σύνταξη σχετικής έκθεσης.
Η επιτροπή που διενεργεί την ΕΔΕ αποτελείται από τη διοικητική διευθύντρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, τη διοικητική υποδιευθύντρια και την προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του ιδρύματος.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο νέο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή γίνεται αναφορά σε νέο έλλειμμα ύψους, περίπου 80.000 ευρώ, που εντοπίσθηκε από το ΤΣΑΥ τη δεκαετία του 1990.
Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τη διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητηθεί να ερευνηθούν όλα τα οικονομικά στοιχεία που χειρίσθηκε ο εν λόγω υπάλληλος τα χρόνια που υπηρέτησε στο ίδρυμα και όχι μόνο τα τελευταία, που περιλαμβάνονται στο αρχικό πόρισμα.
 
Υπεξαίρεση
Στο πρώτο πόρισμά τους οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι ο πρώην ταμίας ιδιοποιήθηκε ποσό που ανέρχεται σε 462.375,83 ευρώ. Πρόκειται για το άθροισμα χρηματικών ποσών τα οποία καταβλήθηκαν από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία για νοσήλια κ.λπ. προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά σύμφωνα με τη διενεργηθείσα έρευνα παρακρατήθηκαν από τον υπόλογο ταμία.
Οι ελεγκτές στο πρώτο πόρισμα συγκέντρωσαν και διασταύρωσαν τις πληρωμές από δώδεκα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων: Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), ΤΥΔΚΥ – ΟΠΑΔ ΤΥΔΚΥ, Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) – πριν και μετά το 2003 -, Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΟΓΑ, Ταμείο Δικηγόρων Αθήνας. Κατέγραψαν ανά ασφαλιστικό ταμείο τις πληρωμές, χωρίς την έκδοση γραμματίων εισπράξεων από τον ταμία, σε βάθος χρόνου (από το 2003 και μετά), προσθέτοντας και μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις από δικαστικές αποφάσεις. Προέκυψε έτσι το ποσό των 462.375,83 ευρώ, το οποίο εισπράχθηκε και δεν αποδόθηκε από τον υπόλογο υπάλληλο.
Οι επιθεωρητές έχουν διαπιστώσει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου από το 1995 και μετά, με σειρά αποφάσεών της, εξουσιοδοτούσε τον ίδιο υπάλληλο, τον ταμία, προκειμένου να εισπράττει χρηματικά ποσά από οφειλόμενα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατατίθενται σε διάφορες τράπεζες.
 

Της Βίκυς Βετουλάκη