Ξεκινά η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ξεκινά η εγκατάσταση  και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 40%
 
Ξεκινά τις επόμενες ημέρες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού με τη μέθοδο του Net Metering, του συμψηφισμού δηλαδή παραγόμενης-καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται, δηλαδή, για τη δυνατότητα που αποκτά το νοσοκομείο να αποτελέσει αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας για κάλυψη αναγκών του.
Η υλοποίηση του έργου, όπως έχει σχεδιαστεί από τη Διοίκηση και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, περιλαμβάνει δύο φάσεις. Τις προσεχείς ημέρες ξεκινά η 1η, με την εγκατάσταση ενός μικρού Φ/Β σταθμού 20KWp πάνω από το κτήριο ενέργειας, ενώ το επόμενο διάστημα, και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ολοκληρώνεται η 2η φάση με το πιλοτικό project του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Γερμανικό Φορέα Διεθνών Συνεργασιών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή περιλαμβάνει τη στέγαση του parking, στον προαύλιο χώρο, με την τοποθέτηση Φ/Β σταθμού.
Πρόκειται για έργο που η Διοίκηση έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων με τη χρήση των ΑΠΕ.
Η Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας διαθέτει περίπου 5 στρέμματα επιφάνεια με θέσεις στάθμευσης, οι οποίες, αφού στεγαστούν, θα χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση Φ/Β συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Με το παραπάνω έργο επιτυγχάνονται:
-Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 40%, ήτοι 200.000 ευρώ ετησίως
-Μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή
-Μείωση λειτουργικού κόστους του Γ.Ν. Καλαμάτας
-Ενεργειακή αναβάθμιση του Γ.Ν. Καλαμάτας
-Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της παροχής στεγασμένων θέσεων στάθμευσης
-Αύξηση μέτρων ασφαλείας μέσω της εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας και παρακολούθησης εξωτερικών χώρων.
Με αφορμή την έναρξη του έργου ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γεώργιος Μπέζος, δήλωσε: «Ξεκινά ένα ακόμη μεγάλο έργο. Ένα έργο που θα καταστήσει το νοσοκομείο μας αυτοπαραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων 40%, ήτοι 200.000 ευρώ. Εντάσσεται κι αυτό στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού μας, που στηρίζεται στο τρίπτυχο: ενεργειακή εξοικονόμηση – οικονομία πόρων στο νοσοκομείο μας- προστασία και σεβασμός στο περιβάλλον.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι για μας αποτελεί μέγιστη υποχρέωση ο σεβασμός και στο τελευταίο ευρώ του κάθε Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Εξοικονομούμε πόρους από τη μια και βελτιώνουμε την ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας από την άλλη. Μετατρέπουμε καθημερινά το Νοσοκομείο Καλαμάτας σε υγειονομικό κέντρο όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε νοσοκομείο όλων των Πελοποννησίων. Με αυτή τη στρατηγική πορευόμαστε όλα τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα συνεχίσουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και το συμπατριώτη μας υπουργό Αλέξη Χαρίτση, καθώς είναι αρωγοί και υποστηρικτές αυτής της μεγάλης και δημιουργικής πρόκλησης.
Τέλος, θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες της Τεχνικής Υπηρεσίας, που ωριμάζουν και υλοποιούν τέτοια σημαντικά έργα».