Παραμένει… διασωληνωμένο στην Εντατική το ΔΗΠΕΘΕΚ

Παραμένει… διασωληνωμένο στην Εντατική το ΔΗΠΕΘΕΚ

Το ζοφερό μέλλον του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ) διαπιστώθηκε σε μία ακόμα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φαρις» χθες το μεσημέρι.
Όπως σχολίασε ο πρόεδρός της Θανάσης Ηλιόπουλος, με τη χρηματοδότηση που υπάρχει, 42.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 90.000 ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας, το μόνο που μπορεί να κάνει και φέτος είναι να το κρατήσει… διασωληνωμένο. Αυτό που προγραμματίζεται είναι μια παιδική θεατρική παράσταση και η “φιλοξενία” κάποιας παράστασης από αυτές που παίζονται στην Αθήνα.
Κι όμως, πριν από κάποια χρόνια, οι δηλώσεις των υπευθύνων του Δήμου προδιέγραφαν ένα περισσότερο αισιόδοξο μέλλον. Ακόμα αντηχούν οι δηλώσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για μετατροπή του σε περιφερειακό θέατρο, με βοήθεια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Όσο λειψή κι αν είναι η χρηματοδότηση ενός εκ των πλέον ιστορικών πολιτιστικών θεσμών της πόλης, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή πολύ γρήγορα “παρέδωσε τα όπλα” μπροστά στα υπαρκτά προβλήματα. Δεν πίεσε, δεν έψαξε για ιδιωτική χρηματοδότηση, δεν προέταξε τη σωτηρία του. Αναρωτιόμαστε, αν τα χρήματα για διάφορα… καρναβάλια, υποβαθμισμένου πολιτιστικού περιεχομένου, πήγαιναν στο ΔΗΠΕΘΕΚ, θα μπορούσε η κατάσταση να έχει αντιστραφεί; Πιστεύουμε ότι ουδείς θέλησε να πιστέψει κεντρικά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αυτοδιοικητικά, την προσφορά του έργου του.
 
Η ευρύτερη εικόνα
Ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί το έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της θεατρικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, που όμως απαξιώνουν, έχοντας ως πρόσχημα την «κρίση», τα καταστροφικά «μνημόνια» και τον «Καλλικράτη».
Οι αυτοδιοικήσεις, ελλείψει κεντρικής χρηματοδότησης (ή με ψιχία από το υπουργείο Πολιτισμού που δεν καλύπτουν καν τις ανελαστικές τους ανάγκες), καλούνται να αναλάβουν το «βάρος» της χρηματοδότησής τους. Έτσι, ο φορέας αφήνεται στην «τύχη» των Δημοτικών Αρχών, ευελπιστώντας στην ευαισθησία και την αντίληψη του εκάστοτε δημάρχου, που αφορά τόσο στην αναγκαιότητα ύπαρξης του φορέα όσο και στην πολιτιστική ανάπτυξη και εκπαίδευση του τόπου του.
Το υπουργείο Πολιτισμού, με την απόλυτη στάση αποχής και την απουσία κάθε ίχνους ενδιαφέροντος για το θεσμό, τον σέρνει πίσω από την κουτσή του άμαξα, αφήνοντάς τον να ξεψυχήσει μονάχος, εφόσον δεν προβαίνει σε καμία απολύτως αλλαγή της αρρωστημένης πλέον κατάστασής του. Αντιθέτως, μείωσε τη χρηματοδότησή του.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση τα μέλη της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος, Τάσος Πολυχρονόπουλος και Μιχάλης Αντωνόπουλος, ζήτησαν να γίνει μια συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη λειτουργία του, με έναν απολογισμό δράσης από τη διοικητική Αρχή.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη