Προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Από χθες το βράδυ ξεκίνησαν να πιστώνονται σε 567.000 περίπου δικαιούχους αγρότες 770 εκατομμύρια ευρώ,  χρήματα που αφορούν στην πληρωμή της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης του 2016.
Όσοι δικαιούχοι έχουν λογαριασμό στη Τράπεζα Πειραιώς θα δουν πιστωμένους τους λογαριασμούς τους από τα ATM’s, ενώ τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στα γκισέ της Τράπεζας τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Όσοι έχουν λογαριασμό σε άλλες τράπεζες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη Τρίτη 1η Νοεμβρίου.
Αν και το τελευταίο διάστημα ΜΜΕ υποστήριζαν ότι η πληρωμή δε θα γινόταν πριν από την 1η Νοέμβρη, τελικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατάφερε να ολοκληρώσει όλους τους απαιτούμενους διασταυρωτικούς ελέγχους πριν από την αργία της 28ης Οκτωβρίου επιβεβαιώνοντας τα πρώτα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα».
Από την άλλη πλευρά, από τα χρήματα αυτά εφορίες, ΟΓΑ και τράπεζες θα έχουν φροντίσει να παρακρατήσουν τις οφειλές πριν αυτά φθάσουν στα χέρια των δικαιούχων.
Όσον αφορά στην εξόφληση, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα αφορά στο υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης (περίπου 354 εκατ. ευρώ), το πρασίνισμα (567 εκατ. ευρώ) και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ).
Πάντως, πολλοί θα είναι οι παραγωγοί που ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως με τα ποσά που θα βρουν στους λογαριασμούς τους, μετά τα τελευταία κατασχετήρια που φτάνουν στους αγρότες, στα οποία αναγράφεται ότι μπλοκάρονται «επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα, επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου ή επιστροφής οποιαδήποτε φόρου».
Ακόμα και στην περίπτωση που τα δικαιώματα ή οι επιστροφές πετρελαίου κατατίθενται σε άλλη τράπεζα, μπορεί να γίνει κατάσχεση υπέρ τρίτου από την τράπεζα που έχει «αναλάβει» τα δάνεια του εν λόγω παραγωγού. Όπως αναφέρουν τα κατασχετήρια της τράπεζας, «με το παρόν επιτάσσεται καθεμιά από τις τράπεζες στις οποίες απευθύνεται το παρόν, να μην προβεί σε οποιαδήποτε καταβολή ή εξόφληση με οποιανδήποτε τρόπο, μερικά ή ολικά προς τους οφειλέτες».