«Πόρτα έφαγαν» χθες οι τουρίστες στην Καλαμάτα

«Πόρτα έφαγαν» χθες οι τουρίστες στην Καλαμάτα

Καταστηματάρχες προσπαθούν να κάνουν τους ξεναγούς αφού τα γραφεία υποστήριξης είναι κλειστά
 
Μπορεί στη Δημοτική Αρχή να θριαμβολογούν ότι φτάνουν χιλιάδες οι τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια, για αυτό μάλιστα ολόκληρο πεζοδρόμιο αναπλάσαμε αλλά έχουν ιδέα τι γίνεται μόλις οι τουρίστες αποβιβαστούν από το καράβι;
Το συνηθισμένο είναι να τους δοθεί ένας χάρτης μεγέθους Α4 που δείχνει μια διαδρομή μέχρι το Κάστρο της πόλης κάποιες βασικές πληροφορίες και μετά τίποτα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το χθεσινό κρουαζιερόπλοιο, όπως πληροφορηθήκαμε αλλά και είδαμε μετέφερε Ιταλούς, μόλις αυτοί λοιπόν αποβιβάστηκαν και πήραν τον καθιερωμένο χάρτη, απλά “χάθηκαν” στην πόλη αφού κανείς δεν τους ενημέρωσε για τίποτα άλλο.
Την ώρα που βγήκαν στην οδό Ναυαρίνου έσπευσαν για πληροφορίες στο περίπτερο που έχει το χαρακτηριστικό (i) από τη λέξη information, που στα αγγλικά σημαίνει πληροφορίες, φτάνοντας λοιπόν στο σημείο οι επισκέπτες αναζήτησαν κάποιον να τους ενημερώσει αλλά ήταν κλειστό.
Στη συνέχεια με βάση τον χάρτη που τους είχε δοθεί, ξεκίνησαν να φτάσουν στο Ιστορικό Κέντρο, όταν λοιπόν τα κατάφεραν, είδαν μπροστά τους, τους Αγίους Αποστόλους και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ακριβώς δίπλα λειτουργεί το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης, όπως γράφεις και ο χάρτης που τους είχε δοθεί κλειστό και αυτό….
Όπως μας είπαν καταστηματάρχες της περιοχής δεν είναι η πρώτη φορά που τουρίστες φτάνουν στην πόλη και δεν βρίσκουν ανάλογη υποστήριξη, έτσι πολλές φορές ρωτούν για πράγματα στην πόλη με πιο χαρακτηριστικό το πότε φτιάχτηκε ο Ναός των Αγίων Αποστόλων αφού στην είσοδο του μνημείου που υπάρχει ένα ενημερωτικό στάντ είναι γραμμένο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
Και εμείς λοιπόν αναρωτιόμαστε πόσο δύσκολο είναι να ανοίγουν έστω τις ημέρες που έρχονται κρουαζιερόπλοια;
Αν δεν είναι εφικτό να τα διατηρήσουμε, ας κατέβουν και οι ταμπέλες για να μην ψάχνουν οι επισκέπτες κάποιον να τους βοηθήσει.
Ακόμα, είναι τόσο υπερβολικό έστω τις ημέρες που φτάνει πλοίο, να υπάρχει ένας ξεναγός στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου;
Πρόσφατα λειτούργησε στην πόλη μας σχολή ξεναγών, δεν έμεινε κανένας από αυτούς στην Καλαμάτα;
Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι  τουρισμός θέλει οργάνωση, συντονισμό και χρήματα έστω για βασικά πράγματα, αν αυτά δε μπορούν να υπάρξουν, ας συμβιβαστούμε με αυτό και ας μην θριαμβολογούμε για αφίξεις σε αεροδρόμιο και λιμάνι, δεν είναι κακό να αποδέχεσαι ότι δε μπορείς, κακό είναι να παριστάνεις ότι μπορείς και τελικά να κορόιδευες τον εαυτό σου και να εκτίθεσαι.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
Υγ: Στο κείμενο πιο πάνω, έγινε μια αναφορά στο αεροδρόμιο, εκεί σωστά υπάρχει γραφείο για πληροφορίες, άραγε πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε υπάλληλος εκεί; Γιατί όσες φορές έχουμε πάει δεν έχουμε συναντήσει κάποιον.