Στην «εντατική» το ΕΚΑΒ στη Μεσσηνία

Στην «εντατική» το ΕΚΑΒ στη Μεσσηνία

Έχουν δρομολογηθεί λύσεις για τα προβλήματα, απαντά η Διοίκηση μέσω «Θ»
 
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι γνωστό ότι και η Υγεία νοσεί, με τεράστια κενά και ελλείψεις στα περισσότερα νοσοκομεία, με χαλασμένα και για καιρό εκτός λειτουργίας μηχανήματα, με ελάχιστους συμβεβλημένους ιατρούς στον ΕΟΠΥΥ και τεράστιες λίστες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Μπορεί, δε, το Νοσοκομείο Καλαμάτας να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο από άποψη ιατρικής στελέχωσης, αλλά μόνο αυτό δεν αρκεί. Εξίσου σοβαρό θέμα είναι το πώς θα φτάσει ένας ασθενής σε αυτό και τι θα συμβεί, αν χρειαστεί να διακομιστεί σε νοσοκομείο άλλης πόλης.
Για το λόγο αυτό το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ βρέθηκε στη Μεσσηνία, όπως αναφέρει το ΕΚΑΒNews, όπου συνομίλησε με τους εδώ συναδέλφους και προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στους Τομείς ΕΚΑΒ Μεσσηνίας.
Τα συμπεράσματα είναι πραγματικά απογοητευτικά και πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις, λύσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως δήλωσε στο «Θάρρος» ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς.

Ακολουθεί αυτούσιο το δημοσίευμα της Εφημερίδας του Εκαβίτη, που αναφέρει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στις δομές του ΕΚΑΒ στη Μεσσηνία:
 
«Με χρήματα των εργαζομένων καθώς και με χορηγίες πολιτών η συντήρηση των ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ στη Μεσσηνία!
 Εδώ και δύο μήνες παραμένουν παρκαρισμένα στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ τα 10 νέα ασθενοφόρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου!
 
Επίσκεψη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ στους τομείς του ΕΚΑΒ Μεσσηνίας.
 
Τομέας ΕΚΑΒ Καλαμάτας
Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ επισκέφθηκε τον Τομέα ΕΚΑΒ Καλαμάτας, όπου συζήτησαν με τους εργαζομένους, ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όσο και για τις ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή.
Οι συχνές βλάβες που παρουσιάζουν τα ασθενοφόρα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην επισκευή τους, το πρόγραμμα εργασίας, η ολοκλήρωση της νέας στέγασης του ΕΚΑΒ καθώς και η έλλειψη προσωπικού είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους του Τομέα ΕΚΑΒ Καλαμάτας.
 
Τομέας ΕΚΑΒ Φιλιατρών
-Βάση Καλού Νερού
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ επισκέφθηκε τον Τομέα ΕΚΑΒ Φιλιατρών και τη Βάση του ΕΚΑΒ στο Καλό Νερό.
 
Προβλήματα ΕΚΑΒ Φιλιατρών
 
Έλλειψη ασθενοφόρου οχήματος
Τα δύο εν λειτουργία ασθενοφόρα οχήματα έχουν διανύσεις 400.000 χλμ. το καθένα. Ο Τομέας έχει μεγάλο χώρο ευθύνης με πάνω από 130 χωριά, ως επί το πλείστον ορεινά. Ο μέσος όρος χιλιομετρικής απόστασης ανά διακομιδή είναι 70 χλμ. Το κοντινό νοσοκομείο, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού αλλά και τμήματος οδηγών, διακομίζει για άλλα νοσοκομεία πάνω από 80 ασθενείς μηνιαίως. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι διακομιδές υπερδιπλασιάζονται!
Λόγω παλαιότητας και συνεχόμενης λειτουργίας, τα ασθενοφόρα παρουσιάζουν συχνές βλάβες. Άμεση ανάγκη για τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο τη στιγμή που το εφεδρικό (Fiat Ducato) είναι στο συνεργείο εδώ και μήνες!
 
Έλλειψη προσωπικού
Ο Τομέας χρειάζεται τουλάχιστον πέντε διασώστες επιπλέον για να μπορούμε να έχουμε δύο ασθενοφόρα όλο το 24ωρο. Για την κάλυψη του Τομέα 24 ώρες το 24ωρο με την υπάρχουσα δύναμη, πολλοί εργαζόμενοι έχουν μέχρι και 250 οφειλόμενα ρεπό!
 
Έλλειψη monitor
Τα δύο ασθενοφόρα του Τομέα είναι κινητές μονάδες χωρίς όμως monitor, καθώς παρουσιάζουν βλάβη οι μπαταρίες τους και χρειάζονται αντικατάσταση. Η χρονοβόρα διαδικασία προμήθειας αυτών είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο!
 
Επικοινωνία ασύρματου
Ανάγκη για εγκατάσταση αναμεταδοτών ασυρμάτου. Η έλλειψη αναμεταδοτών καθιστά  αδύνατη την επικοινωνία του ασυρμάτου με το ασθενοφόρο. Η επικοινωνία γίνεται μέσω υπηρεσιακών κινητών, τα οποία δεν έχουν αρκετό χρόνο για την επικοινωνία του πληρώματος με τους ασθενείς και την καθοδήγησή τους προς το σημείο του συμβάντος.
 
Πληρωμές συνεργείου
Προβληματικές και με μεγάλη καθυστέρηση οι πληρωμές του συνεργείου. Ενδεικτικά, το συνεργείο είναι απλήρωτο από τον Ιανουάριο του 2016. Προβληματική η επισκευή μίας βλάβης λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας έγκρισης των μικροσημειωμάτων.
 
Ελαστικά ασθενοφόρων
Τα τελευταία ελαστικά που μας προμήθευσε η υπηρεσία αντικαταστάθηκαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο διάστημα των 12 μηνών (στους 7 μήνες), όχι λόγω φθοράς των πελμάτων, αλλά λόγω καταστροφής αυτών (στρέβλωση πέλματος). Ανάγκη αναθεώρησης του χρόνου αντικατάστασης ελαστικών.
 
Προμήθεια αναλώσιμων υλικών ασθενοφόρου
Ο Τομέας Φιλιατρών μηνιαίως διακομίζει από 150 μέχρι 250 περιστατικά, ανάλογα με την περίοδο. Απαιτούνται, λοιπόν, κάποια υλικά για να γίνει αυτό. Το Παράρτημα Τρίπολης, από όπου προμηθευόμαστε υλικά, επί μονίμου βάσεως τους τελευταίους μήνες αδυνατεί να μας προμηθεύσει με υλικά (γάντια, κολάρα), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αγοράζουν με δικά τους χρήματα ή να προμηθευόμαστε από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τα Κ.Υ. της περιοχής.
 
Συντήρηση στεγάσεων
Ανάγκη για χρήματα για συντήρηση στεγάσεων».
 
 
Τρία νέα ασθενοφόρα στη Μεσσηνία
Για τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και για την κατάσταση του ΕΚΑΒ στη Μεσσηνία, το «Θάρρος» μίλησε με τον αντιπρόεδρο του Κέντρου, Μιλτιάδη Μυλωνά. Όπως μας ανέφερε, τα προβλήματα του ΕΚΑΒ στη Μεσσηνία είναι προς επίλυση. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό έγινε επίσκεψη της Διοίκησης του ΕΚΑΒ στη Μεσσηνία.
Επίσης, είπε ότι ο νομός αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχει γενικότερα όλη η χώρα σε αυτό τον τομέα, ενώ, όπως εξήγησε, για να φτάσει ένα νέο ασθενοφόρο σε έναν τομέα ΕΚΑΒ πρέπει να υπάρχει σκοπιμότητα. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε πως σε περίπου 15 ημέρες θα φτάσουν στη Μεσσηνία τρία νέα ασθενοφόρα, ενώ δήλωσε ενήμερος και ευχαριστημένος που ένα αξιόμαχο ασθενοφόρο που υπήρχε στο Δήμο Μεσσήνης εντάχθηκε έπειτα από συμφωνία στο στόλο του ΕΚΑΒ.
Κλείνοντας δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, ενώ ενημέρωσε ότι άμεσα θα φτάσει προσωπικό και στην Πύλο, όπου αυτή τη στιγμή παρατηρείται έλλειψη. 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση