«Συμφωνία Αλήθειας» χωρίς υποσχέσεις από το κλιμάκιο της Ν.Δ.

«Συμφωνία Αλήθειας» χωρίς υποσχέσεις από το κλιμάκιο της Ν.Δ.

Βαδίζοντας απόλυτα πάνω στην πολιτική γραμμή του νέου τους προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, το σύνθημα της οποίας «Συμφωνία Αλήθειας» έδωσε με την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Τασούλας και ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, περιόδευσαν χθες στη Μεσσηνία, αποφεύγοντας να δώσουν υποσχέσεις.
Το μόνο που διευκρίνισαν ήταν ότι κρίνουν ως άδικες τις καταργήσεις των Αστυνομικών Τμημάτων Φιλιατρών, Κοπανακίου και της Τροχαίας Κυπαρισσίας, και η Ν.Δ. θα διορθώσει αυτά τα λάθη, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν ισχύει για όλα όσα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την οποία ωστόσο χαρακτήρισαν «πρωταθλήτρια ψεύδους».
 
Περιοδεία
Το κλιμάκιο της Ν.Δ. συνόδευσαν η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νατάσσα Κυριακοπούλου, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης και ο αντιπεριφερειάρχης και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Περικλής Μαντάς.
Επισκέφθηκαν αρχικά την περιοχή της Τριφυλίας, όπου συναντήθηκαν με το δήμαρχο, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ενώ είχαν συνάντηση με το διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο.
Επίσης, συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Καλαμάτας, τον κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ επισκέφθηκαν δύο επιχειρήσεις, την «Οινοπηγή» στο Αριοχώρι και την «Άγαν» στη Μεσσήνη. 
Τέλος, επισκέφθηκαν το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο, το Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο, το μητροπολίτη Μεσσηνίας και το δήμαρχο Καλαμάτας.
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη «Συμφωνία Αλήθειας» του Κυρ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν τους βοήθησαν να βγάλουν συμπεράσματα για την περιοχή.
Πρόσθεσε, δε, ότι πριν από την επίσκεψή τους είχαν μιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τα ζητήματα του νομού και συμπλήρωσε ότι η Μεσσηνία είναι ένας νομός με πολλά προβλήματα, αλλά και πολλές προοπτικές.
Για μεγάλη δημιουργικότητα μίλησε όσον αφορά στην περιοχή της Τριφυλίας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη δράση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας και τη διαφορετική αντίληψη που διακατέχει τους παραγωγούς, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο Φιλιατρινό φράγμα, λέγοντας ότι υπάρχει αδράνεια της κυβέρνησης για την ολοκλήρωσή του.
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε υποστελέχωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το οποίο όμως είπε ότι έχει δυναμισμό, παρατηρώντας ότι η Ν.Δ. με τον Αντ. Σαμαρά είχε ετοιμάσει 4.000 θέσεις για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
 
Χωρίς υποσχέσεις
Ο κ. Τασούλας μίλησε για τα προβλήματα των επιχειρήσεων, αλλά και για τις ζημιές από τις πλημμύρες, τονίζοντας ότι έχουν περάσει 3 εβδομάδες και τα νοικοκυριά που επλήγησαν δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε την έκτακτη οικονομική βοήθεια.
Για τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις περιοχές που επλήγησαν, υπογράμμισε ότι δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ σημείωσε ότι η κατανομή πρέπει να είναι αναλογική των ζημιών που υπέστη η κάθε περιοχή.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως εντυπωσιάσθηκε από το υψηλό επίπεδο του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Τμήμα Λογοθεραπείας, τονίζοντας πως είναι δίκαιο αίτημα η συνέχιση λειτουργίας του. Επίσης, δήλωσε χαρούμενος για τη λειτουργία ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού τμήματος στο Πανεπιστήμιο, ενώ χαρακτήρισε σπάνιο φαινόμενο ανά την Ελλάδα την τόσο μεγάλη δράση της Μητρόπολης.
Σε ερώτηση για τις αστυνομικές υπηρεσίες που καταργούνται στην Τριφυλία, ο κ. Τασούλας υπερθεμάτισε των εξαγγελιών Κυριάκου Μητσοτάκη να μη δίνονται υποσχέσεις. «Δε θα σας πούμε την εύκολη κουβέντα, εμείς θα τα ανοίξουμε. Είδαμε, όμως, ότι αυτά που κλείνουν είναι σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό και ανάγκες. Πρόκειται για άστοχη λύση που υποβαθμίζει και αδικεί μεγάλες περιοχές. Εμείς αυτό θα το διορθώσουμε στην Τριφυλία. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως ό,τι κάνει η κυβέρνηση είναι λάθος. Υπάρχουν αποφάσεις για άλλες περιοχές που είναι σωστές», τόνισε.
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν στις σχέσεις του κ. Σαμαρά με τον πρώην βουλευτή Ι. Λαμπρόπουλο και τις κατηγορίες από το δεύτερο πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν υπερασπίζεται τα θέματα της Μεσσηνίας, ο κ. Τασούλας είπε ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό και πως «ο κ. Σαμαράς βρίσκεται πίσω από κάθε δράση και θέμα της Μεσσηνίας».

Της Βίκυς Βετουλάκη


«Η προοπτική της Μεσσηνίας είναι καλύτερη με κράτος και κεντρική εξουσία πιο κοντά τους» 
Η προοπτική της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας είναι καλύτερη με ένα κράτος και μια κεντρική εξουσία πιο κοντά τους, επισήμανε χθες το πρωί από την Κυπαρισσία ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Κώστας Τασούλας, ο οποίος μαζί με το συνάδελφό του από το Κιλκίς, Γιώργο Γεωργαντά, επισκέφθηκαν την περιοχή στο πλαίσιο του «οδοιπορικού» στην Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα που κάνουν βουλευτές της Ν.Δ., με στόχο να μεταδώσουν το μήνυμα της «Συμφωνίας Αλήθειας» της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο ίδιος επισήμανε πως η Ν.Δ. καταγράφει ζητήματα και προβλήματα και, συντομότερα απ’ ό,τι κάποιοι νομίζουν, οι πολιτικές εξελίξεις θα δώσουν μια διαφορετική κυβέρνηση στη χώρα, με αναπτυξιακή νοοτροπία και χωρίς τις αριστερές ιδεοληψίες των τελευταίων 20 μηνών!
Στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, συζήτησε με τους βουλευτές της Ν.Δ. για τα προβλήματα του Δήμου, τις ανάγκες, αλλά και τις προοπτικές, ενώ τους ενημέρωσε για τη λειτουργία του, τις δράσεις και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, καθώς και το σχεδιασμό της για το Δήμο.
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως η κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων, με ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό των Φιλιατρών, η λειτουργία της Costa Navarino, καθώς και άλλων επενδύσεων που προωθούνταν να γίνουν, όπως στην περιοχή της Ελαίας.
Από τη συζήτηση, πάντως, δεν έλειψαν και οι αναφορές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Ο δήμαρχος Τριφυλίας και οι συνεργάτες του, το Δημοτικό Συμβούλιο, μας υποδέχτηκαν και μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα και τις προοπτικές του Δήμου. Έχει πολλές δυνατότητες ο Δήμος Τριφυλίας, έχει νοικοκυρευτεί, η Δημοτική Αρχή τον έχει νοικοκυρεύσει, έχει μεγάλο αγροτικό και τουριστικό ενδιαφέρον η περιοχή. Θα μπορούσε, να το πω ήπια, ευγενικά και διπλωματικά, θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση σε ένα σωρό θέματα, τα οποία, ωστόσο, ο Δήμος με τον νοικοκυρεμένο και συνετό τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά του, θα έλεγα ότι τα καταφέρνει. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι το ενδιαφέρον του κεντρικού κράτους, το ενδιαφέρον της Πολιτείας, πρέπει να συνεχίζεται να είναι μειωμένο. Εμείς αντιληφθήκαμε εδώ ότι είναι η καρδιά της αγροτικής Μεσσηνίας, εδώ είναι η περιοχή όπου έχουν γίνει σημαντικότατες, πρωτοποριακές επενδύσεις τουριστικές, οι οποίες δεν ευνοούν την Τριφυλία απλώς, ευνοούν την ευρύτερη περιοχή, ούτε καν μόνο τη Μεσσηνία. Κι αυτό νομίζω θα πρέπει να αξιολογηθεί και με βάση την εμπειρία αυτής της τουριστικής επιδόσεως λόγω της σημαντικής επένδυσης απ’ την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, η κυβέρνηση ν’ αντιμετωπίσει και μελλοντικές μικρότερες παρόμοιες επενδύσεις με την ίδια θετική λογική κι όχι με την αρνητική λογική που αντιμετωπίζει μία κυβέρνηση αριστερών ιδεοληψίων τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η Τριφυλία αξίζει να βοηθηθεί…
[…] Η Ν.Δ., η οποία βρίσκεται σήμερα σε όλη την Πελοπόννησο,  καταγράφει ζητήματα, καταγράφει προβλήματα και να είστε βέβαιοι ότι συντομότερα απ’ ό,τι κάποιοι νομίζουν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα θα δώσουν μία διαφορετική κυβέρνηση με αναπτυξιακή νοοτροπία, μία κυβέρνηση η οποία θα σταθεί στο πλευρό της Μεσσηνίας, όχι με τον τρόπο που στέκεται η σημερινή κυβέρνηση τους τελευταίους είκοσι μήνες, αλλά πολύ πιο αποφασιστικά, πολύ πιο δυναμικά, γιατί η προοπτική της Μεσσηνίας, η προοπτική της Τριφυλίας είναι σαφώς καλύτερη, αλλά με ένα κράτος και μια κεντρική εξουσία πιο κοντά τους». Από την πλευρά του, ο κ. Κατσίβελας ευχαρίστησε πάρα πολύ τους δύο βουλευτές της Ν.Δ. που επισκέφθηκαν το Δήμο, τονίζοντας ότι «είναι και το πρώτο ενδιαφέρον πολιτικών παραγόντων, πέρα βέβαια από τον πρώην πρωθυπουργό, που ενδιαφέρεται πάντα για τις εξελίξεις στην Τριφυλία, που εκδηλώνεται σε κεντρικό επίπεδο όσον αφορά στις δραστηριότητες και την προοπτική του Δήμου Τριφυλίας».
Το κλιμάκιο της Ν.Δ. επισκέφτηκε ακολούθως το Π.Κ. Κυπαρισσίας, το νοσοκομείο, το Α.Τ. Κυπαρισσίας και τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, όπου ενημερώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη διοίκησης για προβλήματα, αναγκαιότητες και προοπτικές.


Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Δημαρχείο 
Με την επίσκεψη στο Δημαρχείο ολοκληρώθηκε χθες το πρόγραμμα της επίσκεψης στη Μεσσηνία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα και Γεώργιου Γεωργαντά.
Ο Π. Νίκας καλωσόρισε τους βουλευτές και τα μέλη του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας και ενημέρωσε τους κ.κ. Τασούλα και Γεωργαντά για τη γενική κατάσταση στο Δήμο Καλαμάτας και τις προοπτικές του.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που προκάλεσε το πλημμυρικό φαινόμενο της 7ης Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας τα ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση και μέσα από την αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης στην οποία προέβη ο Δήμος Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για τις ζημιές σε νοικοκυριά, που ανέρχονται σε 408, επισημαίνοντας πως οι Υπηρεσίες του Δήμου έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή και έχουν αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο σχετικούς καταλόγους δικαιούχων για το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών (586 ευρώ).
Είπε ακόμη ότι έχουν πληγεί και οι δημοτικές υποδομές σε πολλές περιοχές του Δήμου, επισημαίνοντας πως το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, καθώς δεν κατεστράφη απλώς η παραγωγή, αλλά διαλύθηκαν οι υποδομές και ζημιώθηκε σοβαρά το πάγιο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.
Δυστυχώς, 23 ημέρες μετά την πλημμύρα δεν υπάρχει κάποια πρόνοια από πλευράς κράτους, ενώ τα 5,5 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών, διεκδικούν 62 Δήμοι. Οι ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ.
Ο δήμαρχος ζήτησε από τους βουλευτές τη συνδρομή της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων που προκάλεσε η πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου.