Συνεχίζεται η δίκη της πρώην προϊσταμένης του ΙΚΑ για ένσημα που κολλούσε στα παιδιά της

Συνεχίζεται η δίκη της πρώην προϊσταμένης  του ΙΚΑ για ένσημα που κολλούσε στα παιδιά της

Για δεύτερη μέρα συνεχίσθηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και διεκόπη για το πρωί της Τρίτης η δίκη πρώην προϊσταμένης του Τμήματος Οικοδομών του ΙΚΑ Καλαμάτας για πλαστογραφία, απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση.
Χθες κατέθεσε άλλος ένας υπάλληλος του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλαμάτας, ενώ την Τρίτη αναμένεται η απολογία της κατηγορουμένης, που θα δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις της, τις οποίες και αρνείται.
 
Ένσημα και επίδομα
Σύμφωνα με το ένα σκέλος της κατηγορίας που τη βαρύνει, ανέγραφε σε καταστάσεις εργοδοτών τα ονόματα των παιδιών της και έβαζε οικοδομικά ένσημα. Συγκεκριμένα, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ανέγραφε ένσημα εν αγνοία των εργοδοτών, με σκοπό να παραπλανήσει τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλαμάτας ότι τα τέκνα της δικαιούνταν να λαμβάνουν επιδόματα λόγω ασθενείας και να ασφαλίζονται ως κύριοι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, ότι είχαν το δικαίωμα να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, να λαμβάνουν δωρόσημο Χριστουγέννων και Πάσχα και να έχουν ένσημα για συνταξιοδότηση.
Στο άλλο σκέλος της κατηγορίας αναφέρεται πως απέκρυψε ότι τα δύο της παιδιά έπαιρναν επίδομα από τον ΟΑΕΔ και το τρίτο δούλευε, με αποτέλεσμα να εισπράττει μετέπειτα στη σύνταξή της το επίδομα τέκνων, που ανερχόταν σε 390,27 ευρώ το μήνα.
 
Για τα ένσημα
Υπάλληλος του Τμήματος Οικοδομών που κατέθεσε χθες είπε ότι είχαν παραληφθεί ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) χωρίς στοιχεία εργαζομένων (ονοματεπώνυμο), ενώ ένας εργοδότης έχει δηλώσει κατά τον έλεγχο που έγινε ότι δεν κατέθεσε ποτέ ΑΠΔ. Συμπλήρωσε, δε, ότι σε ΑΠΔ που είχε αναγραφεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία των εργαζομένων, μετά βρέθηκε συμπληρωμένη με το όνομα του παιδιού της κατηγορουμένης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος έγραψε το όνομα.
Επίσης, είπε ότι διαπιστώθηκε μεταφορά ενσήμων, τα οποία μετά την ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε ακυρώθηκαν.
Η δίκη διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί την Τρίτη.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη