Τους στόχους αναβάθμισης της υγείας μέχρι το τέλος του 2016 παρουσίασε ο Γ. Μπέζος

Τους στόχους αναβάθμισης της υγείας μέχρι  το τέλος του 2016 παρουσίασε ο Γ. Μπέζος

Την ολοκλήρωση δέκα στόχων μέχρι το τέλος του 2016 για την αναβάθμιση των παροχών υγείας στη Μεσσηνία ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, μαζί με τους συνεργάτες του.
Ο ίδιος τις χαρακτήρισε σημαντικές προτεραιότητες και μίλησε για στόχους που έχουν ενσωματωθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Διοίκησης για το 2016, ενώ αφορούν σημαντικά ζητήματα που θα συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
 
Όραμα
Ο κ. Μπέζος επανέλαβε το όραμά του, το νοσοκομείο να γίνει Κέντρο Υγειονομικής Αναφοράς για όλη την Πελοπόννησο: «Μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά. Το επόμενο διάστημα καλούμαστε να τρέξουμε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα, καθοριστικής σημασίας για το θέμα της υγείας σε ολόκληρη τη Μεσσηνία. Ζητήματα που θα κρίνουν, εάν θέλετε, σε μεγάλο ποσοστό και το μεγάλο μας στρατηγικό στόχο, το όραμά μας. Να καταστήσουμε το Νοσοκομείο Καλαμάτας ένα πραγματικό περιφερειακό νοσοκομείο, ένα Κέντρο Υγειονομικής Αναφοράς με υψηλές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, που θα απευθύνεται σε όλους τους Πελοποννήσιους. Και πραγματικά, βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Η υλοποίηση των έργων αυτών, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν το 2017, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα κρίνει, εάν θέλετε, και τη θέση του νοσοκομείου μας σε όλη την Πελοπόννησο για τα επόμενα χρόνια. Αυτό το διακύβευμα θα πρέπει να το κατακτήσουμε.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και θα τα καταφέρουμε. Με τη βοήθεια της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και, κυρίως, με τη δύναμη που αντλούμε μέσα από τη μεσσηνιακή κοινωνία, είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι όλα θα πάνε καλά».
 
Μέσα στο Νοέμβριο
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη στοχοθεσία, πρώτος στόχος τίθεται η ολοκλήρωση του έργου της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Αυτό, σύμφωνα με την πορεία των εργασιών, θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση στα μέσα του Νοεμβρίου.
Δεύτερος στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας δωρεάς των Ιδρυμάτων Νιάρχου-Καρέλια-Κωνσταντακόπουλου ενός σύγχρονου στεφανιογράφου προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος προχώρησε σε αποδοχή της δωρεάς, συγκρότηση επιτροπής έρευνας και αξιολόγησης και υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης.
Επίσης, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχει υλοποιηθεί η 1η φάση εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού στο προαύλιο του νοσοκομείου και θα έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το ΚΑΠΕ για την ολοκλήρωση και του υπολοίπου και μεγαλύτερου τμήματος. Με την ολοκλήρωση του έργου το νοσοκομείο θα έχει εξοικονόμηση 200.000 ευρώ σε ετήσια βάση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και θα έχει ωριμάσει η πρόταση της ολοκληρωμένης διαχείρισης του φωτισμού για τη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας. Πρόκειται για πρόταση που προορίζεται για ένταξη στο κοινοτικό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ μετά την άρση της αιρεσιμότητας του ΚΕΝΑΚ. Με το έργο αυτό το νοσοκομείο θα επιτύχει εξοικονόμηση 180.000 ευρώ ετησίως.
 
Μέχρι τέλος του 2016
Επόμενος στόχος της διοίκησης είναι μέχρι τα τέλη του χρόνου να έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντολογικών όρων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και να έχει εκδοθεί από την Πολεοδομία Καλαμάτας η οικοδομική άδεια προσθήκης ορόφου 1.000 τ.μ. πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική.
Σημειώνεται ότι η μελέτη του συγκεκριμένου έργου πήρε πρόσφατα έγκριση από το υπουργείο Υγείας και στόχος είναι μέσα στο 2017 να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
Επίσης, μέχρι τα τέλη του έτους στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα χρήματα από την εκποίηση του κληροδοτήματος «Αριδά», όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (μηχανήματα αιμοκάθαρσης, πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, σύστημα επεξεργασίας νερού, απινιδωτής, υπέρηχος κ.λπ.) για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας σύμφωνα και με τη βούληση της διαθέτιδος. Ήδη ο εξοπλισμός έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών Υγείας (ΠΠΥΥ) 2015 και είναι όλα έτοιμα για να δημοσιευτεί ο σχετικός δημόσιος διαγωνισμός.
 
Απόβλητα και περιφερειακά ιατρεία
Επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της ωρίμανσης της πρότασης για την αυτοδιαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων. Μέσα στο Νοέμβριο δημοσιεύεται η διακήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια του σύγχρονου εξοπλισμού διαχείρισης. Με το έργο αυτό το νοσοκομείο θα επιτύχει εξοικονόμηση 120.000 ευρώ ετησίως, με οριστική απεξάρτηση, δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα. Αυτή η μέθοδος επιχειρείται πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο.
Άλλος στόχος είναι η άμεση παράδοση και λειτουργία των νέων Περιφερειακών Ιατρείων Μεθώνης και Βλαχόπουλου. Ήδη το Περιφερειακό Ιατρείο Πεταλιδίου έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα δοθούν προς χρήση και τα άλλα δύο.
Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία 8 νέων μόνιμων διορισμών σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (5 για τη Μονάδα της Καλαμάτας και 3 για την αντίστοιχη της Κυπαρισσίας). Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση τυχόν ενστάσεων και πολύ σύντομα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Κρίσεων για τα τελικά αποτελέσματα.
Τέλος, επιδίωξη της Διοίκησης του νοσοκομείου είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις 20 νοσηλευτριών, 7 τραυματιοφορέων, 7 ειδικότητας ραδιολογίας-ακτινολογίας και 2 ειδικότητας ιατρικών εργαστηρίων, σύμφωνα με τις σχετικές προκηρύξεις και ανακοινώσεις.