Χειροπέδες στον πρώην ταμία του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την υπεξαίρεση


Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν αποτέλεσε χθες το πρωί η σύλληψη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας του 55χρονου πρώην ταμία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση και απιστία στην υπηρεσία.
Μετά την έκδοση του σχετικού πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπου διαπιστωνόταν ότι το έλλειμμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από τις υπεξαιρέσεις που είχε κάνει ο επί εικοσαετίας ταμίας του ιδρύματος αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ, η έκδοση εντάλματος σύλληψης ήταν αναμενόμενη.
 
Απολογείται τη Δευτέρα
Έτσι, έπειτα από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε προχθές ο ανακριτής Καλαμάτας, χθες το πρωί οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προχώρησαν στη σύλληψή του. Ο 55χρονος οδηγήθηκε το μεσημέρι σε ανακριτή και εισαγγελέα Καλαμάτας και πήρε προθεσμία για να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του στον ανακριτή τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποδειχθεί και διαπιστώνουν στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές, ο ταμίας του νοσοκομείου φέρεται να ιδιοποιήθηκε παρανόμως ποσό που ανέρχεται σε 462.375,83 ευρώ.
Πρόκειται για το άθροισμα χρηματικών ποσών τα οποία καταβλήθηκαν από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία για νοσήλια κ.λπ. προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά, σύμφωνα με τη διενεργηθείσα έρευνα, φαίνεται να παρακρατήθηκαν από τον υπόλογο ταμία.
 
Ξεχωριστό ταμείο
Οι ελεγκτές συγκέντρωσαν και διασταύρωσαν τις πληρωμές από δώδεκα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων: Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), ΤΥΔΚΥ – ΟΠΑΔ ΤΥΔΚΥ, Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) – πριν και μετά το 2003 -, Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΟΓΑ, Ταμείο Δικηγόρων Αθήνας. Κατέγραψαν ανά ασφαλιστικό ταμείο τις πληρωμές, χωρίς την έκδοση γραμματίων εισπράξεων από τον ταμία, σε βάθος χρόνου (από το 2003 και μετά), προσθέτοντας και μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις από δικαστικές αποφάσεις. Προέκυψε έτσι το ποσό των 462.375,83 ευρώ, το οποίο εισπράχθηκε και δεν αποδόθηκε από τον υπόλογο υπάλληλο.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση των επιθεωρητών, εν τοις πράγμασι ανέπτυξε ένα «ίδιον ταμείο», το οποίο τηρούσε κατά εξωλογιστικό τρόπο, με πρόσχημα την κάλυψη αναγκών μέσω της παγίας προκαταβολής του νοσοκομείου.
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου από το 1995 και μετά, με σειρά αποφάσεών της, εξουσιοδοτούσε τον ίδιο υπάλληλο, τον ταμία ο οποίος εγκαλείται, προκειμένου να εισπράττει από τις τράπεζες χρηματικά ποσά από οφειλόμενα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατατίθενται σε διάφορες τράπεζες.
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται το 2014 και ο πρώην ταμίας είχε τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του από το Μάιο του 2014.

Της Βίκυς Βετουλάκη