10 χρόνια στην ταμία για υπεξαίρεση 166.000 ευρώ

10 χρόνια στην ταμία για υπεξαίρεση 166.000 ευρώ

Σε κάθειρξη 10 χρόνων, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, δικάσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας η πρώην ταμίας του  Δήμου Γαργαλιάνων για υπεξαίρεση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Η νεαρή δημοτική υπάλληλος έχει παραδεχθεί το σφάλμα της, χθες δήλωσε μετανιωμένη, ενώ έχει ήδη επιστρέψει το μεγαλύτερο ποσό από τα χρήματα που αφαίρεσε.
Το δικαστήριο της αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά: του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μετάνοιας και της προσπάθειας να άρει τις συνέπειες της πράξης της.
 
Ειδική ταμίας
Η συγκεκριμένη υπάλληλος τον Αύγουστο του 2008 ορίσθηκε ειδική ταμίας στο Δήμο Γαργαλιάνων. Λόγω της ιδιότητάς της είχε τη δυνατότητα για καταθέσεις και αναλήψεις χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς που τηρούσαν στις τράπεζες τόσο ο Δήμος όσο και τα νομικά του πρόσωπα, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και η Φιλαρμονική.
Επίσης, είχε στην αρμοδιότητά της τις πληρωμές στους δικαιούχους όλων των χρηματικών ενταλμάτων, τις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων, αλλά και την έκδοση και υπογραφή τραπεζικών επιταγών.
 
Μετανιωμένη
Μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, και συγκεκριμένα από τις 20 Σεπτεμβρίου έως και τις 16 Οκτωβρίου 2009, η κατηγορούμενη ιδιοποιήθηκε 166.059,22 ευρώ. Οι πράξεις της αποκαλύφθηκαν τυχαία, όταν στις 12 Οκτωβρίου 2009 η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου βρήκε στο γραφείο της κατηγορουμένης τέσσερις αποδείξεις είσπραξης της Εθνικής Τράπεζας Γαργαλιάνων, χωρίς όμως να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές χρηματικά εντάλματα. Τότε διατάχθηκε οικονομικός έλεγχος σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση.
Από το Ταμείο του Δήμου είχε πάρει 123.106,07 ευρώ, ενώ είχε αφαιρέσει το υπόλοιπο ποσό από τα νομικά του πρόσωπα.
Από την πρώτη στιγμή η ταμίας παραδέχτηκε τις πράξεις της και δήλωσε μετανιωμένη, όπως έκανε και χθες. Για τις πράξεις της δε, επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους. Μάλιστα, είπε ότι σκοπός της ήταν να επιστρέψει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό.
Σήμερα έχει επιστρέψει στο Δήμο περίπου το ποσό των 90.000 ευρώ, ενώ υπήρξε δέσμευση για εκποίηση ενός ακινήτου, προκειμένου να αποπληρωθεί και το υπόλοιπο.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη