80 χρόνια φυλακής «μάζεψε» η Ομάδα Ε-ΕΥ ως τρομοκρατική οργάνωση

80 χρόνια φυλακής «μάζεψε» η Ομάδα  Ε-ΕΥ ως τρομοκρατική οργάνωση

Ως τρομοκράτες καταδικάστηκαν οι 5, με αρχηγό τον Καλαματιανό
 
Ως τρομοκράτες βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου καταδικάσθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι πέντε της αυτοαποκαλούμενης Ομάδας «Ε-ΕΥ», οι οποίοι πέρυσι τοποθέτησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Παλαιολόγου στο Μυστρά αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές.
Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι συμμετείχαν σε τρομοκρατική οργάνωση, αποδίδοντας μάλιστα στον 53χρονο Καλαματιανό τη διεύθυνσή της.
Και οι πέντε άκουσαν «βαριές» καμπάνες από το δικαστήριο, με τους συγγενείς τους να καταρρέουν στο άκουσμα των ποινών, καθώς, όπως κατέθεσαν, δε γνώριζαν τίποτα για τη δράση τους.
Οι κατηγορούμενοι (με τους τέσσερις να κατάγονται από τη Δράμα) δήλωσαν λάτρεις της Αρχαίας Ελλάδας και προσπάθησαν να  αποδώσουν τις πράξεις τους σε αφέλεια, ενώ υποστήριξαν ότι δεν τις είχαν προσχεδιάσει και ονόμαζαν συνεχώς τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, βεγγαλικά.
Δήλωσαν μετανιωμένοι αλλά ταυτόχρονα και πεπεισμένοι ότι δεν έχουν κάνει κάτι κακό, ωστόσο άσκησαν το δικαίωμα που τους δίνει το  άρθρο 120 του Συντάγματος ότι «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».
Έκαναν και πολιτικές αναφορές στα μνημόνια και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, δικαιολόγησαν την «έκρηξή» τους επειδή το «Όχι» του δημοψηφίσματος έγινε «Ναι», ενώ οι απολογίες και των πέντε διακατέχονταν από έωλα επιχειρήματα, περί ταξιδιού στην Καλαμάτα για διακοπές και κυνήγι, που όμως μετατράπηκε σε ενέργειες αντίδρασης γι’ αυτό που βιώνουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.
Τις ημέρες που βρίσκονταν στην Καλαμάτα φιλοξενήθηκαν στο πατρικό του 53χρονου Καλαματιανού. Όταν τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί, τόσο σε αυτό όσα και δύο αυτοκίνητα που είχαν, βρήκαν: 4 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμους για χρήση, ποσότητα νιτρικής αμμωνίας βάρους 3 κιλών, ένα κυνηγετικό όπλο με ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα, 3 καραμπίνες, στρατιωτικό εξοπλισμό και μικροποσότητα χασίς. Επίσης, κατασχέθηκαν 2.599 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 3 τόξα και 2 βαλλίστρες, 43 βέλη, 2 γεμιστήρες πιστολιού, 2 τσεκούρια, σπαθί, μαχαίρια και σουγιάδες, σιδερογροθιά και 2 γκλομπς, 89 καπνογόνα-βεγγαλικά, 3 συσκευές ενδοεπικοινωνίας, στρατιωτικός και επιχειρησιακός εξοπλισμός (φόρμες στρατιωτικού τύπου, γάντια, τζάκετ, θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.ά.) και ένα μαύρο σπρέι.
Ο 53χρονος Καλαματιανός, που ζούσε για αρκετά χρόνια στην Κύπρο ενώ είναι τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, καταδικάστηκε ως διευθύνων την τρομοκρατική οργάνωση και του επιβλήθηκε συνολική ποινή καθείρξεως 18,5 χρόνων. Οι υπόλοιποι, ένας 29χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, ένας 26χρονος που έχει κάνει και ειδικός φρουρός, ένας 31χρονος ιδιωτικός υπάλληλος και ένας 35χρονος κτηνοτρόφος, καταδικάσθηκαν σε 15,5 χρόνια κάθειρξης έκαστος.
 
Κρατική Ασφάλεια
Η διαδικασία χθες το πρωί ξεκίνησε με την κατάθεση δύο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, οι οποίοι περιέγραψαν την υπόθεση από τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα μέχρι τη σύλληψή τους. Τόνισαν ότι από τις εκρήξεις θα μπορούσε να κινδυνέψει κόσμος, καθώς το σημείο είναι σε πολυσύχναστο κεντρικό κομμάτι της πόλης.
Αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας από την Αθήνα, η οποία συμμετείχε στην έρευνα λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κατά την προανάκριση και οι πέντε παραδέχθηκαν τις πράξεις τους. Έκανε ειδική αναφορά στα κατασχεθέντα, μιλώντας για ειδικό εξοπλισμό και προσαρμογές στα όπλα, στρατιωτικού τύπου. Για τη νιτρική αμμωνία που βρέθηκε, είπε πως χρησιμοποιείται ως εκρηκτική ύλη, ενώ δήλωσε άγνοια για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με… άχνη ζάχαρη, πάπρικα και 30 κεριά, που βρέθηκαν στο ίδιο σακ βουαγιάζ.
Για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανέφερε ότι είναι επικίνδυνοι, αλλά δεν είναι δύσκολο για κάποιον να τους φτιάξει, καθώς υπάρχουν αναλυτική οδηγίες στο ίντερνετ.
Κατέθεσαν, επίσης, ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, η κατοικία του οποίου βρίσκεται πάνω από το υποκατάστημα, αλλά δεν άκουσε την έκρηξη, ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται απέναντι, κάτοικος της περιοχής και ο φύλακας του χώρου στο Μυστρά, που είδε το αυτοκίνητο των δραστών στο άγαλμα του Παλαιολόγου και συγκράτησε την πινακίδα.
Οι στενοί συγγενείς των κατηγορουμένων που κατέθεσαν, δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δράση τους, ενώ κανείς δεν ήξερε ότι βρίσκονταν τις ημέρες εκείνες στην Καλαμάτα. Δήλωσαν δε σοκαρισμένοι από τα όσα έμαθαν μετά τη σύλληψή τους.
Η σύζυγος μόνο του 53χρονου Καλαματιανού κατέθεσε ότι η Ομάδα Ε –ΕΥ με καταστατικό έχει γίνει σύλλογος (μετά τις συλλήψεις), με αντικείμενο την έρευνα για την Αρχαία Ελλάδα. Παραδέχθηκε δε ότι ο σύζυγός της είχε φοβίες ότι μπορεί να μπουν Τούρκοι στην Ελλάδα ή να εξεγερθούν οι μετανάστες.
Από το δικαστήριο ζητήθηκε από την υπεράσπιση και αναγνώσθηκε ο όρκος που είχαν υπογράψει οι πέντε. Ορκίζονταν στο θεό Ζευς ότι θα μάχονται και θα πολεμούν με οποιονδήποτε τρόπο για να ελευθερωθεί η Ελλάδα και το γένος των Ελλήνων και θα πατάξουν και εξοντώσουν οποιοδήποτε εχθρό της Ελλάδας την απειλεί.
 
Απολογίες και CSI
Στις απολογίες τους όλοι ανέπτυξαν περίπου τους ίδιους ισχυρισμούς, ενώ συνεχώς χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «από κοινού», αρνούμενοι ότι ήταν κάποιος αρχηγός. Η μεταξύ τους γνωριμία ξεκίνησε σταδιακά από το 2009, οπότε ένας 29χρονος γνωρίσθηκε μέσω ίντερνετ με τον 53χρονο Καλαματιανό.
Ο πρώην ειδικός φρουρός ισχυρίστηκε ότι όλοι έκαναν παρέα και μελετούσαν την αληθινή Αρχαία Ελλάδα και ιστορία. Στη Μεσσηνία ήρθαν, διότι ήθελαν να κάνουν κάμπινγκ στον Ταΰγετο, με… ασκήσεις επιβίωσης, και να κυνηγήσουν αγριογούρουνα. Ο ένας νοίκιασε ένα αυτοκίνητο Νισσάν (που χρησιμοποίησαν στις βομβιστικές τους επιθέσεις, έχοντας βάλει την πινακίδα από το Σκόντα) και μαζί με το αυτοκίνητο Σκόντα ενός εκ των κατηγορουμένων, ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου πέρυσι για την Καλαμάτα.
Χαρακτήρισε ως κυνηγετικό τον εξοπλισμό που είχαν, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δε βιάζονταν να πάνε στο βουνό, διότι ήθελαν να παραθερίσουν στην πόλη.
Στις 22 Οκτωβρίου περίμεναν να νυχτώσει, καθώς είχαν αποφασίσει να κάνουν μια «συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, για την Ελλάδα και τους Έλληνες που υποφέρουν λόγω των δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων, της φορολογικής λαίλαπας και των μέτρων των μνημονίων». Χωρίς να το σχεδιάσουν πήραν δύο «βεγγαλικά», όπως τα ονόμαζε, που προορίζονταν για τα αγριογούρουνα και αποφάσισαν να τα βάλουν στην τράπεζα. Προσπάθησε να υποστηρίξει ότι ήταν πολύ μικρής ισχύος και έλαβαν όλα τα μέτρα για να μη χτυπήσει κανείς, ενώ αμέσως μετά πήγαν στο Μυστρά – χωρίς να το έχουν προαποφασίσει-, όπου έβαλαν τη βόμβα στο άγαλμα. Αυτός, όπως είπε, έριξε το μηχανισμό κάτω από την εξωτερική πόρτα της τράπεζας και ο συγκατηγορούμενός του σεκιουριτάς έγραψε το σύνθημα της ομάδας στον τοίχο. Οι υπόλοιποι περίμεναν στο αυτοκίνητο.
Για την επιλογή του αγάλματος του Παλαιολόγου ως στόχο, είπε πως ήταν «σφαγέας των Ελλήνων».
Χαρακτήρισε τις πράξεις «στιγμή οργής και θυμού», ενώ για την αλλαγή πινακίδας στο αυτοκίνητο, είπε ότι το είδαν στο… CSI!
Ο νεαρός σεκιουριτάς στην απολογία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, οι ασκήσεις επιβίωσης στο βουνό είναι απαραίτητες, ενώ μίλησε επίσης για «συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας».
«Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο λαός είναι να διαμαρτυρηθεί με όποιον τρόπο θέλει και μπορεί», είπε επικαλούμενος το άρθρο 120 του Συντάγματος.
Ο νεαρός ιδιωτικός υπάλληλος μίλησε κι αυτός για ξαφνική απόφαση να κάνουν «συμβολικές αντιδράσεις». Προσομοίασε τον Παλαιολόγο με τον Κεμάλ Ατατούρκ και δήλωσε αθώος, όπως είπε, «μαζί με τα αδέλφια του».
Τέλος, ο 53χρονος Καλαματιανός μίλησε για την ιδεολογία τους περί Αρχαίας Ελλάδας, χριστιανισμού και χαρακτήρισε τις βόμβες πυροτέχνημα, όπως αυτά του Πάσχα. «Θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους», τόνισε, ενώ αρνήθηκε ότι όσα κατασχέθηκαν του  ανήκαν.
Κατέληξε λέγοντας: «Τελικά, όντως, είμαστε ηλίθιοι και αφελείς που κάναμε αυτή την κίνηση. Καταστρέψαμε τους εαυτούς μας και κάναμε κακό στις οικογένειές μας».
Η εισαγγελέας κα Νικολοπούλου στην αγόρευσή της μίλησε για τρομοκρατική οργάνωση με αρχηγό τον Καλαματιανό, που είχε συγκεκριμένη ιδεολογία, και ζήτησε την ενοχή τους βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου.
Σύμφωνα και με την πρόταση της εισαγγελέως, κρίθηκαν όλοι ένοχοι για τρομοκρατία, τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή όπλων και βεγγαλικών.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη