Δίψα για επιμόρφωση στο Σχολείο Τουρισμού (φωτογραφίες)

Δίψα για επιμόρφωση στο Σχολείο Τουρισμού (φωτογραφίες)

Τεράστια η συμμετοχή, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 άτομα
 
 Το 5ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας είναι γεγονός, αφού χθες ξεκίνησαν οι εργασίες του.
Στο πέμπτο που λαμβάνει χώρα μέσα σε δύο χρόνια η συμμετοχή είναι τεράστια και ξεπερνά τα 600 άτομα, που υπολογίζεται να φτάσουν τα 800, κάτι που δίνει στους διοργανωτές δύναμη να συνεχίσουν.
Όπως είπαν οι Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος και Ανδρέας Ζαγάκος, είναι συγκινημένοι και παράλληλα χαρούμενοι από την πραγματικά απίστευτη αποδοχή του κόσμου.
Στο δε 5ο Σχολείο θα υπάρξουν «τρεις γεμάτες ημέρες», με εισηγητές από τη Σουηδία, την Αγγλία, την Κύπρο, ενώ μαθητές έχουν φτάσει από τη νησιωτική Ελλάδα, τη βόρεια Ελλάδα και από πολλά ακόμα μέρη.
Επίσης, όπως δήλωσαν, θεωρούν ότι αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία έχει καθιερωθεί, έχει υλοποιήσει ήδη πολλά από τα οράματά της και πλέον φτάνει η ώρα για τους δύο εμπνευστές του Σχολείου να σκεφτούν το επόμενο βήμα του.
 
p (6).jpg

Οι Άγγλοι αγαπούν τη Μεσσηνία, θα την προτιμήσουν και φέτος…
Ο Noel Josephides, πρόεδρος της ABTA, δηλαδή των ταξιδιωτικών πρακτόρων στην Αγγλία, μίλησε για την τουριστική συνεργασία ανάμεσα στη Μεσσηνία και την Αγγλία σε θέματα που αφορούν στον τουρισμό, ενώ δήλωσε ότι έχει αποδώσει, αφού πλέον όλο και περισσότεροι Άγγλοι γνωρίζουν την περιοχή μας, την οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ελάχιστοι ήξεραν. Όσο για το μέλλον, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια ανάπτυξης.
Σχετικά με την τουριστική σεζόν που πέρασε, δήλωσε ότι ήταν πολύ καλύτερη χρονιά για την Πελοπόννησο σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το 2017 ήδη οι κρατήσεις είναι γύρω στο 22% πάνω, παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αγγλία και αναμένεται να ενταθούν μετά το brexit, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, το συνάλλαγμα, αφού η στερλίνα έχει υποχωρήσει σε σχέση με το ευρώ.
Αυτό που παρατήρησε, όμως, ο κ. Josephides είναι ότι πολλοί στην περιοχή μας δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργεί ο τουρισμός, κάτι βέβαια που χαρακτήρισε φυσικό, αφού η Μεσσηνία είναι ένας νέος προορισμός, και ο ίδιος ελπίζει διοργανώσεις σαν το Σχολείο Τουρισμού να βοηθήσουν να ανέβει το επίπεδο σε θέματα υπηρεσιών.

p (8).jpg
 
«Το Σχολείο πρέπει να ανοίξει περισσότερο τα φτερά του»
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου δήλωσε ενθουσιασμένη από την προσέλευση του κόσμου στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, «ένα Σχολείο που η Περιφέρεια έχει πιστέψει βαθιά ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει περισσότερο τα φτερά του, θεσμικά πλέον να μπορεί να εκπροσωπεί την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων που κάποια στιγμή πήραν την τύχη στα χέρια τους, με αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε».
Η κα Νικολάκου πρόσθεσε ότι ένα τεράστιο συν σε σχέση με τους Άγγλους είναι η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το αεροδρόμιο Χίθροου.
Τέλος, σημείωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι δε ρυθμοί γίνονται πιο εντατικοί.

p (13).jpg
 
Συνεργασία Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με Περιφέρεια για τον τουρισμό
Τέλος, ο Καλαματιανός πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος, χαρακτήρισε το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας ως «το σύνολο αποτελεσμάτων μιας συλλογικής προσπάθειας», το οποίο καινοτομεί και, πάνω από όλα, θέτει την ίδια την Καλαμάτα στο επίκεντρο πλέον της τουριστικής δραστηριότητας, αφού μεσσηνιακή πρωτεύουσα και νομός γίνονται προορισμός.
Σχετικά με τη στάση του πανεπιστημίου του οποίου είναι πρύτανης, δήλωσε ότι συμμαχεί σε αυτή την προσπάθεια, γι’ αυτό και το Σχολείο τελεί υπό την αιγίδα του, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνεργασία και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να δημιουργηθούν “συμμαχίες γνώσης”, με στόχο να μεγιστοποιηθεί και αριστοποιηθει ο στρατηγικός στόχος.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας