Εθνικός πρεσβευτής το Εργαστήριο Ελαιολάδου Καλαμάτας


Για την παγκόσμια ημέρα ελιάς και ελαιολάδου
 
«Άσχημος» και «βρόμικος» για τους περισσότερους ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα. Κρύβει εντούτοις σημαντικές εκπλήξεις, με πρόσωπα όμορφα, ζεστά, ανθρώπινα. Πνέουν μέσα τους αέρηδες αλλοτινών εποχών. Δίνουν υπόσταση στον όρο “εργασιακή ηθική”, λέξη άγνωστη για την πλειοψηφία, η οποία το μόνο που ήθελε ήταν να “τρουπώσει” κάπου και μετά “να κάθεταιαιαι”, όπως έλεγε και ο μοναδικός Μίμης Φωτόπουλος.
Από την άλλη, η ανθρωπότητα γεννήθηκε στην ανυπακοή. Σ’ όλους τους μύθους γένεσης, ο άνθρωπος αψηφά το νόμο και τους ισχυρούς για να θεμελιώσει την ύπαρξή του.
Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Αδάμ και η Εύα παρακούουν το Θεό, διώχνονται από τον Παράδεισο και έτσι αρχίζει η ανθρώπινη ζωή στην επίγεια «κοιλάδα των δακρύων».
Ο Προμηθέας κλέβει τη φωτιά από τους θεούς του Ολύμπου –κάτι για το οποίο τιμωρείται άγρια– και θεμελιώνει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και η ιστορία συνεχίζεται κάπως έτσι.
Τα παραπάνω, αντιφατικά, ίσως, για πολλούς, περιγράφουν τους ανθρώπους που πλαισιώνουν το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, άτομα που μοιάζουν με ποδηλάτες: επίμονοι και προσηλωμένοι στο στόχο. Επαναστάτες απέναντι στα ειωθότα. Ποδηλάτες χρειάζεται ο τόπος. Όχι κατά ματαιόδοξη φαντασία πιλότους της Formula 1. Αλλά και τη φιλοσοφία τους.
Μια χούφτα ανθρώπων με την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης, σ’ ένα περιφερειακό ΤΕΙ, κατάφεραν να υλοποιήσουν δράσεις πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα. Και το σημαντικότερο. Πρόκειται για ένα φορέα αυτοχρηματοδοτούμενο. Κανείς βουλευτής, Δήμος, Περιφέρεια ή υπουργείο δεν έχει προσφέρει το παραμικρό. Μόνο τοπικές ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Αυτή η ομάδα κατάφερε να ηγείται αυτή τη στιγμή στο χώρο της γευσιγνωσίας ελαιολάδου στην Ελλάδα.
Με ελληνικές και διεθνείς αναγνωρίσεις, με διοργάνωση διεθνών συνεδρίων ανωτάτου επιστημονικού επιπέδου, με δράσεις που έφεραν την κοινωνία κοντά στο ελαιόλαδο και την ελιά, με επιστημονικές εργασίες και μελέτες μοναδικές.
Κι αν θεωρείτε όλα τα παραπάνω υπερβολή, να δούμε και το ρεπορτάζ.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου στην προσπάθειά του να καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου αποφάσισε για το 2016 να υποστηρίξει και να επιχορηγήσει ένα φορέα από κάθε χώρα- μέλος του, για να διοργανώσει τον εορτασμό στη χώρα του.
Για τη διοργάνωση του εορτασμού στην Ελλάδα επέλεξε το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου! Οι εργασίες εορτασμού θα ξεκινήσουν αύριο και θα κορυφωθούν την Παρασκευή.
Αύριο η κορυφαία ομάδα γευσιγνωσίας της Γερμανίας θα γνωρίσει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο σε εκδήλωση που θα γίνει στους χώρους του εργαστηρίου. Την Παρασκευή η ομάδα του ΤΕΙ, η γερμανική και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο, ενώ το απόγευμα, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου (από 17.00- 19.00), θα υπάρξει ανοικτή επιστημονική εκδήλωση, με θέματα “κλειδιά” γύρω από το χώρο του ελαιόλαδου.
Χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Δημήτρης Βελισσαρίου, είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος με τα τεκταινόμενα. Εξάλλου, είναι μία ακόμα απόδειξη της εξωστρέφειας που επιχειρεί να πετύχει το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με συντονισμένες ενέργειες. Βέβαια, δεν είναι μόνο το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας που αποδεικνύει καθημερινά ότι το ΤΕΙ Πελοποννήσου έχει πάρει τον καλό το δρόμο. Μια σειρά από εργαστήρια, δράσεις και μεταπτυχιακά προγράμματα άνοιξαν τις πόρτες του στην κοινωνία.
Αλλά και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας δεν είπε και λίγα. Ίσως η ουσία των όσων ανέφερε κλείνεται στη φράση ότι “έχει αποδείξει το δυναμισμό του με διεθνούς βεληνεκούς πρωτοβουλίες και δράσεις”.
Ο δρ. Βασίλης Δημόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της Ομάδας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να βγει το Εργαστήριο από το άψυχο γραφείο και να μιλήσει με την κοινωνία, με μια σχέση αλληλεπίδρασης. Φυσικά και δήλωσε υπερήφανος για την τελευταία απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (IOC), αλλά τόνισε ότι τέτοιου είδους πράγματα δε γίνονται τυχαία.
Τέλος, η υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας, Ιωάννα (Άννα) Μηλιώνη, αναφέρθηκε στο σκεπτικό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, ώστε να προχωρήσει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση της Παρασκευής συνδιοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της LIDL Hellas.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη