Εκδήλωση στο ΤΕΙ Πελοποννήσου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου

Εκδήλωση στο ΤΕΙ Πελοποννήσου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου επέλεξε, ως γνωστόν, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου για το 2016.
Ήδη στις 22/11 διενεμήθη η επίσημη διακήρυξη του παγκοσμίου οργανισμού, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σε θέματα αιχμής της ποιότητας του ελαιολάδου στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου (ώρες 17.00 – 19.00).
Στο πλαίσιο του εορτασμού θα παραστεί η Ομάδα Γευσιγνωσίας της Γερμανίας, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και πραγματοποιεί τους επίσημους ελέγχους γευσιγνωσίας ελαιολάδου για εισαγωγικές εταιρείες και ενώσεις καταναλωτών στη Γερμανία, καθώς και η υπεύθυνη των οργανοληπτικών δοκιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αλίκη Γαλή, και μέλη της ομάδας της.
Νωρίς σήμερα το απόγευμα, οι τρεις ομάδες γευσιγνωσίας θα δοκιμάσουν ελληνικά και εισαγόμενα στη Γερμανία ελαιόλαδα και θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.
Στις 17.00 θα ακολουθήσει ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου, ανοιχτή στο κοινό και στους δημοσιογράφους, όπου θα γίνουν παρουσιάσεις σε θέματα αιχμής για την ποιότητα του ελαιόλαδου.
Ομιλητές της ημερίδας είναι οι:
•Βασίλης Δημόπουλος, διευθυντής και επικεφαλής Ομάδας Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας –ΤΕΙ Πελοποννήσου, «Η ωριμότητα του ελαιόκαρπου στη γευσιγνωστική ποιότητα του ελαιολάδου»
•Dieter Oberg, αναπληρωτής επικεφαλής Ομάδας, Deutsches Olivenöl Panel, «Οι έννοιες της αρμονίας και της ισορροπίας στη γευσιγνωστική ανάλυση του ελαιολάδου»
•Αλίκη Γαλή, υπεύθυνη Οργανοληπτικών Δοκιμών, Τμήμα Χημικών Εργαστηρίων, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, «Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κυριότερων ελληνικών ελαιόλαδων»
•Γεώργιος Κωστελένος, γεωπόνος, «Οι ποικιλίες της ελιάς στο παγκόσμιο ελαιοπαραγωγικό χάρτη»
•Ελευθέριος Αρβανιτόπουλος, διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας LIDL Hellas, «Τα κρίσιμα σημεία στην ποιότητα του ελαιόλαδου στα δίκτυα διανομής».
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνδιοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας LIDL Hellas.