«Καμπάνες» σε Δυτική Μάνη και Οιχαλία για ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων


Πρόστιμα επέβαλε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, στους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων. Ιδιαίτερα η περίπτωση της Μάνης είχε απασχολήσει την επικαιρότητα, όταν υπάλληλος του Δήμου συνελήφθη κατά την απόρριψη των σκουπιδιών, ενώ λίγες ημέρες αργότερα το ίδιο συνέβη και με τον αντιδήμαρχο Πύλου.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν σταλεί οι σχετικοί φάκελοι των υποθέσεων στον εισαγγελέα.
 
Μάνη
Στο Δήμο Δυτικής Μάνης, ως υπεύθυνο φορέα, με απόφασή της η κα Αλειφέρη επέβαλε πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ για τη λειτουργία χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη θέση «Αγ. Γεώργιος», στην Τοπική Κοινότητα Πλάτσας, όπως και για τις εναποθέσεις στερεών αποβλήτων σε υπαίθριο χώρο πλησίον της παραλίας Πανταζή και παραπλεύρως της κοίτης υδατορέματος στην Τοπική Κοινότητα του Αγίου Νικολάου.
Επίσης, με την απόφασή της η αντιπεριφερειάρχης ζητά από το Δήμο Δυτικής Μάνης να ληφθούν μέτρα σχετικά με τον περιορισμό πρόσβασης οχημάτων για την εναπόθεση στερεών απορριμμάτων στο χώρο «Αγ. Γεώργιος» και να τοποθετηθεί σήμανση για την απαγόρευση εναπόθεσης στερεών αποβλήτων. Παράλληλα, να γίνει καθαρισμός και εξυγίανση των δύο αυτών χώρων.
 
Οιχαλία
Σε ό,τι αφορά το Δήμο Οιχαλίας, το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι ύψους 5.000 ευρώ, γιατί, όπως διαπιστώθηκε από υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στο ΧΑΔΑ Μελιγαλά στη θέση «Προφήτης Ηλίας» υπήρχε ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών απορριμμάτων.
Με τη σχετική απόφαση ζητείται από το Δήμο Οιχαλίας να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.
Προσφυγή κατά των αποφάσεων οι δύο Δήμοι μπορούν να κάνουν στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας -Ιονίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη