Όταν η «Μαύρη Παρασκευή», το Halloween και η χάρη στη γαλοπούλα, γιορτάζονται στην Ελλάδα…

Όταν η «Μαύρη Παρασκευή», το Halloween και η χάρη στη γαλοπούλα, γιορτάζονται στην Ελλάδα…

Ένα από τα θέματα που ακούγαμε στο σχολείο, ειδικά στο μάθημα της έκθεσης, ήταν αυτό της ξενομανίας. Μάλιστα, δινόταν έμφαση σε ξενικές εκφράσεις, αλλά και γενικότερα στην τάση να μιμούμαστε άλλους λαούς και, κυρίως, τους Αμερικάνους. Το πρόβλημα, όπως έλεγαν τότε, ήταν η αλλοίωση των ελληνικών παραδόσεων και η εισαγωγή άλλων. 
Αφορμή για την παράθεση των παραπάνω στάθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι διαφημίσεις στην τηλεόραση για την “Black Friday”.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η «Μαύρη Παρασκευή» είναι μια γιορτή του εμπορίου που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκείνη την ημέρα οι εκπτώσεις αγγίζουν το 70%, ενώ πολλές φορές έχουμε δει εικόνες με ουρές χιλιάδων ατόμων που θέλουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες προσφορές, μέχρι και επεισόδια ανάμεσα σε καταναλωτές. 
Φέτος, λοιπόν, η «Μαύρη Παρασκευή» φτάνει και στην Ελλάδα- αν και με μια γρήγορη αναζήτηση που κάναμε, προκειμένου να δούμε τις “τεράστιες” προσφορές που θα γίνουν αυτή τη μέρα, μόνο αυτό δεν είδαμε. 
Κι αφού, λοιπόν, αύριο θα ζήσουμε (;) και στην Ελλάδα την “Black Friday, να θυμίσουμε ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα γιορτάσαμε το Halloween, έθιμο που γιορτάζεται πάντα την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό», και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” («φάρσα ή κέρασμα»). 
Μπορεί και επίσημα να γιορτάζουμε έθιμα ξένων χωρών (π.χ. το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν είναι ελληνικό έθιμο), αλλά καλό θα είναι να ακολουθούμε τα δικά μας και όχι να εισάγουμε νέα που δεν έχουν καμιά σχέση με την ελληνική κουλτούρα και παράδοση, μόνο και μόνο στο βωμό του κέρδους. 
Π.Μπ. 
 
Υ.Γ.: Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμα- αλλά έχουμε ακόμα μέρες- είναι τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να απονέμει χάρη σε γαλοπούλα, κάτι που γίνεται στην Αμερική, πριν από τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, στο Λευκό Οίκο. 
Αυτή η τελετή λαμβάνει χώρα στην προεδρική κατοικία εδώ και αρκετές δεκαετίες, αποτελώντας παράδοση που ξεκίνησε επί προεδρίας Τζ. Φ. Κένεντι.