Αιρετοί στο σκαμνί για τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ

Αιρετοί στο σκαμνί για τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ

Αναβλήθηκε  χθες Δίκη Τατούλη – Καφαντάρη, όπως και αντιδημάρχου τον προηγούμενο μήνα
 
 
Πληθαίνουν πλέον οι ποινικές διώξεις για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στη Μεσσηνία. Για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος ήταν κατηγορούμενοι χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, αναφορικά με τη λειτουργία του ΧΑΔΑ στον Άγιο Νικόλαο Πύλου.
Η δίκη, έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, αναβλήθηκε και ορίσθηκε το Σεπτέμβριο του 2017.
Τον Αύγουστο είχαμε συλλήψεις για ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και ρύπανση περιβάλλοντος τόσο στο Δήμο Πύλου – Νέστορος όσο και στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Ταυτόχρονα είχαμε και καταδίκες αντιδημάρχων για τον ίδιο λόγο. Του αντιδημάρχου Πύλου – Νέστορος, αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου Καλαμάτας.
Τον προηγούμενο μήνα, άλλη υπόθεση που αφορά στα σκουπίδια αναβλήθηκε και θα εκδικασθεί το Μάιο του 2017. Κατηγορούμενος ήταν και αυτή τη φορά αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος.
 
Κίνδυνος
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή υπόθεση με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, κατηγορούνται ως υπαίτιοι ότι από τις αρχές του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014, στη θέση Άγιος Νικόλαος της Πύλου, προκάλεσαν με πρόθεση υποβάθμιση του περιβάλλοντος, δημιουργώντας κίνδυνο σοβαρής ή ευρείας οικολογικής και περιβαλλοντικής διατάραξης.
Ειδικότερα για τον περιφερειάρχη, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι παρέβη με πρόθεση την υποχρέωσή του να μεριμνά για την κατάλληλη διαχείριση των απορριμμάτων. Κατηγορείται ως περιφερειάρχης ότι, μολονότι στο συγκεκριμένο χώρο και με δική του απόφαση εγκαταστάθηκε μονάδα δεματοποίησης αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, δε μερίμνησε ως όφειλε για την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας, η οποία έπαυσε να λειτουργεί από τα τέλη του 2012 λόγω ανυπαρξίας χώρου εναπόθεσης νέων δεματοποιηθέντων απορριμμάτων, ελλείψει σχεδίου διαχείρισης, μεταφοράς και επεξεργασίας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο χώρο να λειτουργεί παράνομα Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, όπου βάσει του κατηγορητηρίου καθημερινά απορριμματοφόρα του Δήμου και ιδιώτες προέβαιναν σε αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη εναπόθεση στερεών αποβλήτων, αστικών απορριμμάτων και μπαζών, αλλά και εύφλεκτων υλικών, όπως πλαστικά και πετρελαιοειδή.
 
Και καταδίκες
Ο δε δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κατηγορείται ότι προέβη στην παράνομη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου, επιτρέποντας την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, μπαζών και υλικών. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ο χώρος είχε καταστεί εστία μόλυνσης, επικρατούσε έντονη δυσοσμία και σε μόνιμη βάση υπήρχαν καπνοί από την καύση των απορριμμάτων.
Τον προηγούμενο μήνα ήταν κατηγορούμενος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος για εμπρησμό από αμέλεια, διότι δεν έλαβε όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή καύση απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ στον Άγιο Νικόλαο, τον Ιούνιο του 2014, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Από τη φωτιά κάηκαν περίπου 300 στρέμματα δασικής έκτασης και μικρό ποσοστό από ιδιωτικές εκτάσεις με ελαιόδενδρα.
Μάλιστα, κατηγορείται ότι από την πυρκαγιά προέκυψε κοινός κίνδυνος σε παρακείμενες ιδιοκτησίες, αλλά και για την πόλη της Πύλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιδήμαρχος της Πύλου καταδικάστηκε ύστερα από αυτόφωρη σύλληψη σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, γιατί δεν έλαβε όλα τα μέτρα που έπρεπε για το ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου, όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά.
Μάλιστα, τότε η εισαγγελέα Έδρας διέταξε την επιστροφή της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του εργολάβου που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στον «Αγ. Νικόλαο» Πύλου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη