Ανακαινισμένο, σύγχρονο και αναβαθμισμένο δίπλα στους πολίτες το νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Ανακαινισμένο, σύγχρονο και αναβαθμισμένο δίπλα στους πολίτες το νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Ανακαινισμένο, εκσυγχρονισμένο και αναβαθμισμένο είναι πλέον το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, δίπλα στους πολίτες, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, μετά την υλοποίηση του πολύπαθου έργου «Αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτηρίου των εξωτερικών ιατρείων – διοίκησης του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας».
Χθες το μεσημέρι έγινε η διοικητική παραλαβή του συνόλου του έργου, ενώ στις 7 Ιουνίου είχε γίνει η διοικητική παραλαβή για χρήση χώρων του ισογείου που είχαν τότε περατωθεί και στις 12 Δεκεμβρίου παραδόθηκαν σύγχρονοι χώροι και γραφεία στην Παιδιατρική Κλινική.
Η δημοπρασία διενεργήθηκε στις 7 Γενάρη 2014 και ανάδοχος του έργου, προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ, ανεδείχθη η τεχνική εταιρεία ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΩΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. με μέση έκπτωση 43,13%. Η υπογραφή της σύμβασης ποσού 710.840,60 ευρώ (με ΦΠΑ 23%), ωστόσο, έγινε στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας μελετητικών λαθών, παραλείψεων και αστοχιών, η υλοποίηση του έργου αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και αλλεπάλληλες ήταν οι ενάρξεις και διακοπές εργασιών. Μάλιστα, χρειάστηκε να δοθούν δύο παρατάσεις εκτέλεσης και να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση ποσού 353.690,82 ευρώ (με ΦΠΑ 24%), ώστε, τελικά, το έργο (συνολικού ποσού 1.067.711,55 ευρώ) να υλοποιηθεί στο σύνολό του και να παραδοθεί!
Οι εργασίες αφορούσαν στην ανακαίνιση, αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του ισογείου του νοσοκομείου με μικρές τροποποιήσεις της κάτοψης, πλήρη εκσυγχρονισμό των ΗΜ και προσθήκη ψυκτικού μηχανήματος, στην κατασκευή νέου εξωτερικού ανελκυστήρα που συνδέει τους τρεις ορόφους του κτηρίου, καθώς και μικρή προσθήκη μεταλλικού διαδρόμου-στεγάστρου στη στάθμη του 2ου ορόφου που συνδέει το νέο ανελκυστήρα με το κυρίως κτήριο, και στη βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος.
Στην πρώτη χωροταξική φάση ολοκληρώθηκαν οι εργασίες: 1. Αιματολογικό Εργαστήριο, Εργαστηριακός Έλεγχος, Ψυγεία (2 χώροι), Γραφείο 2. Αιμοληψίες, Διεύθυνση Αιμοδοσίας, Γραφείο Ιατρών, Ακάθαρτα, Ανάπαυση Προσωπικού 3. Αιματολογικό Εργαστήριο, Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Καλλιέργειες 4. Λήψεις ∆ειγμάτων, WC Ιατρών – Αποδυτήρια (2 χώροι) 5. Γραφείο Κίνησης Ασθενών, Έκδοση εισιτηρίων 6. Διευθυντής Καρδιολογικού, Καρδιολογικό, Παθολογικό, ΑΤΜ 7. Οφθαλμολογικό, Γυναικολογικό, WC Ασθενών, WC Ανδρών/Γυναικών – Προθάλαμος 8. ∆ιάδρομος (από τα Μαγειρεία μέχρι και το Γραφείο Κίνησης ασθενών), Κλιμακοστάσιο 9. Εξωτερικοί χώροι νοσοκομείου, ήτοι οι προσόψεις του κτηρίου (από τη συνδετήρια δοκό μέχρι και την είσοδο), η πρόσοψη των πλυντηρίων και ο χώρος εγκατάστασης του ψυκτικού μηχανήματος και του συγκροτήματος απολύμανσης λυμάτων.
Στη δεύτερη χωροταξική φάση έγιναν καθαιρέσεις πλινθοδομών, καθαιρέσεις άοπλων κατασκευών από σκυρόδεμα, καθαιρέσεις πλακοστρώσεων δαπέδων, αποξήλωση κουφωμάτων, καθαιρέσεις ψευδοροφών, αποξηλώσεις θερμαντικών σωμάτων, ύδρευση – αποχέτευση, σωληνώσεις θέρμανσης και κλιματισμού, κατασκευή χωρισμάτων γυψοσανίδας, τοποθέτηση εσωτερικών κουφωμάτων, στέγαστρο β’ ορόφου, εξωτερικός ανελκυστήρας, καθώς και δάπεδα και αποπεράτωση στους χρωβατισβούς, ολοκλήρωση διαδρόμων σύνδεσης ανελκυστήρα με το κυρίως κτήριο σε όλους του ορόφους, εξωτερικός χώρος.
Τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου – κόσμημα εξέφρασαν ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος και, φυσικά, ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Μπασάκος.
«Είναι, πράγματι, ένα πολύ σημαντικό και ωραίο έργο. Περπατώντας αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είναι ένα λειτουργικό έργο που έχει ανάγκη το νοσοκομείο. Τα συγχαρητήρια που λέω, τα εννοώ, γιατί έχει εξαιρετική σημασία σε περιόδους κρίσης το δημόσιο σύστημα υγείας, ως ένα κοινωνικό αντιστάθμισμα στον κόσμο που σήμερα συνεχίζει να υφίσταται μέτρα λιτότητας και ό,τι αυτό συνεπάγεται στη ζωή του…», τόνισε ο κ. Ζαμπάρας και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του νοσοκομείου με συνολικά 8 γιατρούς, πέντε για τους οποίους ήδη έχουν γίνει οι διαδικασίες και τρεις από προκήρυξη του υπουργού μέσα στο Δεκέμβρη.
Ο κ. Κατσίβελας εξέφρασε ικανοποίηση που «αυτό το σημείο, που είναι ο πνεύμονας και η ελπίδα αυτού του τόπου, πήρε αυτή την πολύ ευγενή για την ανθρώπινη παρουσία μορφή».
Ο κ. Τατούλης σημείωσε: «Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, που πετύχαμε μέσα στους στόχους που εξαρχής είχαμε θέσει. Δεν ήταν μια εύκολη πορεία, δεν ήταν μια εύκολη διαδρομή. Είχε τη δική της περιπέτεια, είχε τις δικές της δυσκολίες, αλλά αποδείξαμε για άλλη μια φορά πόσο αποτελεσματικοί είμαστε…».
Ο κ. Μπασάκος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου και, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε  στη δωρεά της μελέτης από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε.
Μετά την αυτοψία και «ξενάγηση» στους ανακαινισθέντες χώρους, η ανάδοχος εταιρεία προσέφερε κέρασμα σε όλους από πλούσιο μπουφέ.

Του Ηλία Γιαννόπουλου