Αντιφατικά τα μηνύματα προς τον Αλέξη Τσίπρα από τους συνταξιούχους της Καλαμάτας

Αντιφατικά τα μηνύματα προς τον Αλέξη Τσίπρα από τους συνταξιούχους της Καλαμάτας

Στις ουρές των τραπεζών στήθηκαν οι συνταξιούχοι και στην Καλαμάτα, προκειμένου να λάβουν τις συντάξεις τους, αλλά και για να δουν αν είναι ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.
Πολλοί ήταν όσοι είδαν αυτά τα πρόσθετα χρήματα στους λογαριασμούς τους, όμως, από την άλλη, «είδαν» και τη μείωση του ΕΚΑΣ. Υπήρχαν δε κι αυτοί που, λόγω των κριτηρίων που ίσχυσαν, δεν έλαβαν τη “13η σύνταξη”.
Το “Θάρρος” βρέθηκε στους δρόμους της Καλαμάτας και συνομίλησε με συνταξιούχους για τη χθεσινή μέρα, ζητώντας να μάθει τι θα έλεγαν στον πρωθυπουργό, αν είχαν τη δυνατότητα σήμερα να φτάσουν κοντά του.
 
 
Έλαβε το βοήθημα ο κ. Κώστας, που το θεωρεί σημαντικό, τουλάχιστον για αυτές τις μέρες. «Είναι μιαν ανάσα αυτά τα χρήματα», αλλά, όπως ξεκαθαρίζει, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημά του. Με τα έξτρα λεφτά θα βοηθήσει μέλη της οικογένειάς του και θα δώσει στα εγγόνια του, κάτι που δε θα γινόταν σε άλλη περίπτωση.
Στον Αλέξη Τσίπρα θα έλεγε να συνεχίσει και να πάει ακόμα καλύτερα από τώρα.
 
Ο κ. Φώτης είναι από αυτούς που πήραν το βοήθημα, «βοήθημα ελάχιστο», όπως σχολίασε, αφού το μόνο που μπορεί να κάνει με αυτό είναι να πάρει ένα κοτόπουλο κατεψυγμένο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Όσο για το τι θα έλεγε στον πρωθυπουργό, θα του σχολίαζε ότι άλλα έλεγε και άλλα έκανε.
 
Δε λαμβάνει ΕΚΑΣ ο κ. Βασίλης, που ακόμα δε γνωρίζει αν δικαιούται το επίδομα. Όσο για τον πρωθυπουργό, θα του έλεγε να δει τα χάλια του και ειδικά τη νεολαία, καθώς δεν υπάρχουν δουλειές.
Όσο για την πρόοδο και την ανάπτυξη που έταζε, ο κ. Βασίλης διαπιστώνει ότι δε γίνεται τίποτα, αφού όλες οι βιομηχανίες έφυγαν από την Ελλάδα και το μόνο που έχει μείνει είναι να διαλύσει και τη Γεωργία.
 
Το βράδυ της Τετάρτης πήγε στο ΑΤΜ ο κ. Γιώργος, αλλά διαπίστωσε ότι δεν είχαν μπει τα χρήματα, που, όπως τα έχει υπολογίσει, θα είναι 300 ευρώ παραπάνω.
Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, είπε ότι τα χρήματα τα έκλεψαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αγγελούδι σε σχέση με αυτούς, γι’ αυτό και θα του συνέστηνε να προχωρήσει όπως ήδη κάνει, αφού τον θεωρεί καλό.
 
Τα έξτρα χρήματα δικαιούται και ο κ. Παναγιώτης, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό για όλους αυτό το ποσό. Όμως, κατά τη γνώμη του, δίνεται κακώς σε όλους αυτούς τους συνταξιούχους, αφού υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν απολύτως τίποτα.
Όσο για τη χρονιά που έρχεται, προβλέπει ότι θα είναι πολύ δύσκολη για τον περισσότερο κόσμο, ενώ στον πρωθυπουργό θα έλεγε ότι δεν τήρησε αυτά που έταζε.
 
«Να ’ναι καλά ο Τσίπρας» μας είπε ο κ. Δημήτρης, που θεωρεί τον πρωθυπουργό «χρυσό άνθρωπο» και πιστεύει ότι αν τον χάσουμε, θα χάσουμε τα πάντα.
 
Έλαβε τη σύνταξή του, αλλά όχι κάτι έξτρα, όπως μας είπε ο κ. Νίκος. Με τη σύνταξή του βοηθά την οικογένεια του, ενώ αυτό που θα έλεγε στον πρωθυπουργό, θα ήταν να μη μειώσει άλλο τις συντάξεις.
 
Πήρε το επίδομα ο κ. Γιάννης, αλλά όχι το ΕΚΑΣ, αφού του έχει κοπεί. Όπως ανέφερε, με τα χρήματα αυτά βοηθά τα 4 παιδιά του, καθώς είναι άνεργα.
Αυτό δε που θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα, θα ήταν να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
 
Μόνο τη σύνταξή του έλαβε χθες ο κ. Ανδρέας, σχολιάζοντας πως, όπως έχουν γίνει τα πράγματα με τις πληρωμές, δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος τι του καταθέτουν.
Για 40 χρόνια εργαζόταν στα Ναυπηγεία και, από την αρχή που πήρε σύνταξη μέχρι σήμερα, του έχουν κόψει 600 ευρώ.
Με αυτή, λοιπόν, τη σύνταξη βοηθά την άνεργη κόρη του. Όσο για το μέλλον, βλέπει την καταστροφή όλο και να πλησιάζει.
Αναφορικά με την επίσκεψη Τσίπρα, αυτό που θα του έλεγε θα ήταν να τα παρατήσει όλα και να φύγει, ενώ όταν κοιτά τον εαυτό του στον καθρέφτη, μουντζώνεται που τον ψήφισε. 
 
Όλο και λιγότερα λαμβάνει η κα Φωτεινή και, όπως μας είπε, είναι από τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος «και ευτυχώς που δόθηκε», αν και ουσιαστικά το επέστρεψε, αφού πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και άλλες υποχρεώσεις της.
Όσο για την υπόλοιπη σύνταξη, πάει στα εγγόνια της που είναι άνεργα.
 
Στην τράπεζα πήγαινε η κα Άννα, που δεν ήξερε αν δικαιούταν το έκτακτο βοήθημα. Όσο για το ύψος του, μας είπε ότι είναι αδύνατο να βοηθήσει με δύο παιδιά άνεργα.
Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, δε θα του έλεγε και πολλά, αφού θεωρεί ότι κουμάντο στη χώρα δεν κάνει αυτός, αλλά όλα είναι ψηφισμένα και απλά ο ένας ακολουθεί τον άλλον.
 
Δε γνωρίζει αν θα πάρει το επίδομα ο κ. Αργύρης, αφού, όπως εξήγησε, στην Ελλάδα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Όσο για το ύψος του βοηθήματος, μας είπε ότι ο κόσμος δε σώζεται με τα ψίχουλα. Αυτό που ζητά είναι να έχει μέλλον, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει, ενώ με τη σύνταξή του βοηθά όλη την οικογένειά του.
Όσο για τη σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, αν τον συναντούσε, θα τον ρωτούσε εάν θα μπορούσε να ζήσει με τη σύνταξη που λαμβάνει ο ίδιος.
 
Το ρεύμα θα πληρώσει η κα Ελένη με το επίδομα, αν και δεν είναι σίγουρη ότι θα το λάβει, ενώ με το υπόλοιπο ποσό θα βοηθήσει τον άνεργο γιο της.
Τέλος, αυτό που θα έλεγε στον πρωθυπουργό θα ήταν να είναι χιλιόχρονος, αλλά να προσέξει τον κόσμο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση



 
Το έκτακτο επίδομα αφορά συνταξιούχους με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ.
Οι δικαιούχοι με τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση (600 ευρώ) και εκείνοι που έχουν υψηλότερες συντάξεις, θα λάβουν μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό δεν είναι μικρότερο των 300 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ φθάνουν το 50% για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.
Η κοινή υπουργική απόφαση για το κομμένο ΕΚΑΣ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Τετάρτης, δηλαδή στο παρά πέντε, πριν πιστωθούν οι λογαριασμοί, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Ωστόσο, η ΗΔΙΚΑ είχε πάρει εδώ και μέρες εντολή να υπολογίσει τα νέα ποσά των δικαιούχων.
Τα νέα ποσά του ΕΚΑΣ που θα λάβουν κυμαίνονται από 28,75 έως 115 ευρώ μηνιαίως.
Ειδικότερα, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει:
•Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ποσού 115 ευρώ μηνιαίως, από 230 ευρώ που εισέπραττε αυτή η κατηγορία μέχρι σήμερα
•Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ευρώ, ποσό 86,25 από 172,50 ευρώ
•Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 57,50, από 115 ευρώ
-Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ευρώ, ποσό 28,75, από 57,50 ευρώ.
Η κατηγορία των 30 ευρώ, για όσους είχαν ατομικό εισόδημα από συντάξεις από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ και οικογενειακό έως 13.500 ευρώ, έχει ήδη καταργηθεί από τον Ιούνιο του 2016.