Απόφαση υποβολής πρότασης για ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Απόφαση υποβολής πρότασης για ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Κατά πλειοψηφία απόφαση έλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε έκτακτη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για υποβολή πρότασης όσον αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας στο Ταμείο Συνοχής!
Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση διεξήχθη με 3 θέματα στην ημερήσια διάταξη και συγκεκριμένα: την έγκριση υποβολής πρότασης για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», άξονας προτεραιότητας 14: «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (Ταμείο Συνοχής)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων» σε συνέχεια πρόσκλησης του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, την εξουσιοδότηση του δημάρχου για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας» και την έγκριση αναθεωρημένου εγχειριδίου διαδικασιών διοικητικής ικανότητας Δήμου Τριφυλίας για συγχρηματοδοτούμενα έργα.
O αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Τσίγγανος, στην εισήγησή του ανέφερε πως είναι τυπική η απόφαση που πρέπει να λάβει το Σώμα, ώστε να γίνει η υποβολή της πρότασης σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, επειδή καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου. Επίσης, ότι τα τρία θέματα της συνεδρίασης ουσιαστικά είναι σαν ένα για την πρόταση, αλλά επειδή έχει αλλάξει η νομοθεσία, πρέπει τυπικά να εγκρίνουν και το αναθεωρημένο εγχειρίδιο διαδικασιών.
Σε ερώτηση του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντου Κουκούμη, εάν είναι έτοιμες όλες οι μελέτες που απαιτούνται, ο κ. Τσίγγανος σημείωσε πως ολοκληρώνονται σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει το Σώμα από τον Ιούνιο για το τοπικό σχέδιο που είναι σύμφωνο με τον ΠΕΣΔΑ και τον ΕΣΔΑ, ώστε να μπορεί να εγκριθεί.
Μομφή προς κάθε κατεύθυνση άφησε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, αναφέροντας πως επί τέσσερα χρόνια παίρνουν αποφάσεις αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και ρώτησε ποιες είναι οι ευθύνες των Δήμων, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του Σώματος, Γιάννη Καλκαβούρα, να του απαντά πως είναι εκτός θέματος οι ερωτήσεις του!
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, τάχθηκε θετικά και στα τρία θέματα της συνεδρίασης για την υποβολή πρότασης, αλλά ζήτησε με το νέο χρόνο να γίνει συνεδρίαση του Σώματος με ένα και μοναδικό θέμα τα απορρίμματα, στην οποία να κουβεντιάσουν για όλα, ώστε να ενημερωθεί αναλυτικά και το Σώμα και ο κόσμος.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Ανδρινόπουλου, προσθέτοντας πως, εάν θέλει η αντιπολίτευση, μπορεί να συμμετάσχει και σε μια σχετική συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ για το θέμα των απορριμμάτων.
Ευθύνες στις κυβερνήσεις, την Περιφέρεια, αλλά και το Δήμο, επέρριψε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης.
Τελικά, με μόνη λευκή ψήφο του κ. Κουκούμη, ελήφθησαν αποφάσεις για την υποβολή πρότασης για ολοκληρωμένο διαχείριση απορριμμάτων στο Ταμείο Συνοχής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, όπως έχει αναφερθεί σε σχετικά ρεπορτάζ, έχει πάρει αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πολλές αποφάσεις, άλλες ομόφωνα και άλλες κατά πλειοψηφία, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα ουσιαστικό και πρακτικό δεν έχει γίνει, ούτε για την ενημέρωση των κατοίκων από το Δήμο Τριφυλίας. Δεν έχει γίνει καμία ανοιχτή, δημόσια και δημοκρατική διαβούλευση και οι πολίτες δε γνωρίζουν τι προωθεί να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή για τα σκουπίδια.
Βεβαίως, ένα σοβαρό ζήτημα είναι εάν και κατά πόσο και η ίδια η Δημοτική Αρχή γνωρίζει τι πρόκειται, ακριβώς, να γίνει και τι έχει τη βούληση να υλοποιήσει. Αποφάσεις μπορεί να έχουν ληφθεί, αλλά το τοπικό σχέδιο διαχείρισης περιλαμβάνει τα πάντα και γι’ αυτό ούτε και δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να απαντήσουν ευθέως, συγκεκριμένα και πειστικά στο ερώτημα τι και πού θα γίνει και ποια είναι η διαχείριση που προωθεί και θα κάνει, τελικά, ο δήμος Τριφυλίας για τα απορρίμματα!

Του Ηλία Γιαννόπουλου