Επέκταση ΠΟΠ ελιάς Καλαμών σε Λακωνία, τμήμα της Αρκαδίας και Ηλεία

Επέκταση ΠΟΠ ελιάς Καλαμών σε Λακωνία, τμήμα της Αρκαδίας και Ηλεία

Θα ζητήσουν οι φορείς με την πρόταση που θα ετοιμάσει η περιφέρεια Πελοποννήσου
 
Σύντομα θα είναι έτοιμη η μελέτη – πρόταση της περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμών μόνο σε Λακωνία, τμήμα της Αρκαδίας και τη ντια Ηλεία και όχι σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσε μιλώντας στο «Θ», η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Παρατήρησε επίσης, ότι εκτός από το θέμα της επέκτασης, πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα και στην περαιτέρω ανάδειξη του προϊόντος, χαρακτηρίζοντας την δυναμική του, τεράστια.
Η κα Νικολάκου υπογράμμισε,ότι  ο πρωτογενής τομέας είναι πρώτη προτεραιότητα για την περιφέρεια και πως ο συνδυασμός του τουρισμού με τη γαστρονομία αποτελεί βασικό άξονα για τα επόμενα χρόνια. 
 
Όχι σε όλη την Επικρατεία
Η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την επέκταση του ΠΟΠ που αφορά την Ελιά Καλαμών και πως υπήρξαν και προκλητικές δηλώσεις που θορύβησαν αρκετούς παραγωγούς.
«Η περιφέρεια μπήκε μπροστά για να θωρακίσει την προσπάθεια που κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με την παραγωγή στη Μεσσηνία και πιστεύοντας ότι η επέκταση δεν μπορεί να είναι πέρα από τη Λακωνία, τμήμα της Αρκαδίας και τη νότια Ηλεία, καθώς αυτές μόνο οι περιοχές έχουν εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κλιματολογικά που μπορεί να δώσουν αυτό το μοναδικό προϊόν».
Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην Τρίπολη, όπου συμμετείχαν οι Αγροτικές Ενώσεις Μεσσηνίας και Λακωνίας, οι υπηρεσίες των δύο περιοχών, οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κ. Στρατηγάκος.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που ίσως για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ομοψυχία και συνεργασία σε αυτή την προσπάθεια και βαθιά δύναμη που όλοι μαζί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κυρίως προς το Υπουργείο, αλλά και σε όποιον άλλον, ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε μια προσπάθεια να επεκταθεί το ΠΟΠ σε ολόκληρη την Επικράτεια. Θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει. Άρα η περιφέρεια μαζί με τις παραγωγικές τάξεις θα θωρακίσουμε την ελιά Καλαμών.
Αισθανόμαστε όμως και μια μεγάλη ικανοποίηση, γιατί υπάρχει και ένα πολιτικό μήνυμα. Είναι δύσκολο, κυρίως οι ενώσεις των αγροτών, γιατί οι παραγωγοί μας έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, να εμπιστευτούν έναν πολιτικό φορέα. Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση, αλλά κυρίως μεγάλη ευθύνη, όταν υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μπει μπροστά η περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτή την επέκταση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, μέσα από μια απολύτως εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα αποδεικνύει σε όλους ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι μόνο η επέκταση στις περιοχές που αναφέραμε», σημείωσε.
 
Πρόταση
Ακολούθως, η κα Νικολάκου, συμπλήρωσε ότι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές:
«Δεν αρκεί να θέλουμε κάτι. Πρέπει να ξέρουμε πως θα το κάνουμε, να έχουμε το σωστό σχεδιασμό και να καταθέσουμε έναν φάκελο τεκμηριωμένο, καθώς όλα αυτά είναι ανταγωνιστικά.  Η πρώτη ενέργεια που θα γίνει είναι η περιφέρεια σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες θα αναλάβει την προετοιμασία της πρότασης και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να την υποβάλλουμε.
Όλα τα υπόλοιπα τα οποία ακούγονται δεν νομίζουμε ότι μπορεί ποτέ να γίνουν πραγματικότητα, παρότι λέγονται και κουβέντες ότι πίσω κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα ίδια ακούγαμε και για το λάδι. Η ελιά Καλαμών είναι ένα προϊόν το οποίο εκεί που απογοητεύεσαι και λες δεν υπάρχει κανένα προϊόν της Πελοποννήσου, εκεί ανθίζει και βλέπεις σχεδόν παντού να υπάρχει ελιά Καλαμών και να αναδεικνύεται σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να δούμε δεν είναι μόνο η επέκταση του ΠΟΠ, αλλά και πως θα μπορέσουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το προϊόν, το οποίο καθημερινά αποδεικνύει ότι έχει τεράστια δυναμική».
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη