Καζαμίας- Τσίπρας χθες από Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)

Καζαμίας- Τσίπρας χθες από Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)

Με περίσσεια… αισιοδοξία εμφανίσθηκε χθες στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην επίσημη τελετή παράδοσης του περιμετρικού δρόμου σε κυκλοφορία απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία της αξιολόγησης της χώρας, χαρακτήρισε το 2017 χρονιά ανάκαμψης και ζήτησε λίγη ακόμα υπομονή για «τα τελευταία δύσκολα μέτρα» της τραγικής μας πορείας.
Συνοδευόμενος από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τον πρώτο οδικό άξονα που ολοκληρώνεται με σύμβαση παραχώρησης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, όλοι οι δήμαρχοι του νομού, περιφερειακοί σύμβουλοι και αυτοδιοικητικοί, καθώς και εκ μέρους των παραχωρησιούχων ο κ. Μπόμπολας.
 
«Θα χάναμε 4 δισ.»
Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως δεν πρόκειται για επικοινωνιακή εκδήλωση.
Και πρόσθεσε: «Το Φεβρουάριο του 2015 όλα τα μεγάλα έργα ήταν σε τέλμα και με πλήθος προβλημάτων και εκκρεμότητες. Για το Μορέα είχε διακοπεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις ιδιωτικές. Η πρόβλεψη ήταν μία: Δεν προλαβαίνουμε. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Θα χρειαζόμασταν πάνω από ένα μνημόνιο για να επιστρέψουμε 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά ακόμα σε ρήτρα. Σήμερα αποδεικνύουμε ότι με συλλογική δουλειά τα καταφέραμε. Αποδεικνύουμε ότι θα καταφέρουμε και την ολοκλήρωση των έργων και την ολοκλήρωση εξόδου από την κρίση και την ύφεση».
Ο υπουργός ευχαρίστησε και όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση και την παράδοση του έργου. Είπε δε ότι στη Μεσσηνία έχουν να γίνουν πολλά ακόμα και αναφέρθηκε γενικά σε αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Καλαμάτας και στο αεροδρόμιο, ενώ καταλήγοντας σχολίασε: «Και τα επόμενα εγκαίνια, που θα κάνει πάλι ο Αλέξης, είναι ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος. Πετύχαμε σε λιγότερα από 2 χρόνια ό,τι δεν πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε δέκα χρόνια».

Εκλογές το 2019
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σχολίασε τη χθεσινή ηλιοφάνεια στην Καλαμάτα, λέγοντας ότι ο ήλιος σηματοδοτεί ότι «σιγά σιγά η χώρα και η οικονομία φεύγει από τη σκιά».
Τόνισε ότι το 2016 κλείνει για την Ελλάδα με θετικό πρόσημο, έστω και μικρό, και πως οι προβλέψεις αναφέρουν 2,8 και 3% το 2017 και το 2018 και πως όλα αυτά επιτεύχθηκαν με δύσκολη, επίμονη και μεθοδική δουλειά.
«Είναι μεγάλη η χαρά μας που ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Μορέας, ο κεντρικός άξονας της Πελοποννήσου, που είναι ένα από τα 5 μεγάλα έργα που το 2013 βρήκαμε σταματημένα και βρεθήκαμε μπροστά στο φάσμα να πληρώσουμε μεγάλα πρόστιμα. Μόνο για αυτό το έργο θα έπρεπε να επιστρέψει το Δημόσιο 504 εκατ. ευρώ. Έπειτα από επίπονη δουλειά και μέσα από τη διυπουργική επιτροπή που κατάφερε να αναθεωρήσει τη σύμβαση, εξοικονομήσαμε όχι μόνο τη συνέχιση του έργου, αλλά και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Κάτι που, δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν φροντίσει. Με την αναθεώρηση το Δημόσιο εξοικονόμησε συνολικά αποζημιώσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Με τη συμφωνία που κάναμε προβλέπεται για όλους τους αυτοκινητόδρομους η εγκατάσταση από τους παραχωρησιούχους συστήματος αναλογικών διοδίων, με δαπάνες του ίδιου και με κριτήριο τη χρήση του δρόμου. Επίσης, περιλαμβάνει τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για οριζόντια μείωση των διοδίων, την υποχρέωση του παραχωρησιούχου να προχωρήσει στην παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων που θα φτάνουν έως και το 70% στους συχνούς τοπικούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου. Τέλος, την απαλλαγή ατόμων ειδικών κατηγοριών από την καταβολή διοδίων με την χρήση ειδικής κάρτας και την αντιμετώπιση του ζητήματος μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων εκεί που δεν υπάρχει παράλληλο δίκτυο για την εξυπηρέτησή τους.
Διαβάζοντας την αναθεωρημένη σύμβαση είδα και κάτι ακόμα, αλλά θα αργήσετε πολύ ακόμα να του κάνετε χρήση. Προβλέπεται η δωρεάν μετακίνηση των ψηφοφόρων στις εκλογές. Αλλά αυτό θα γίνει το Σεπτέμβριο του ΄19», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας για άλλη μια φορά στα σενάρια ότι ετοιμάζεται για εκλογές.
 
«Τα έργα δεν έχουν πατρότητα»
Ακολούθως, παρατήρησε ότι ο παραχωρησιούχος ανέλαβε την υποχρέωση να ολοκληρώσει και τρεις μελέτες για έργα της Μεσσηνίας: Τη μελέτη για το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα και τη σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο, τη μελέτη και τις εργασίες αναβάθμισης για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλου και τη μελέτη του Ριζόμυλου – Πύλου, με συνολικό κόστος που υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ.
Τόνισε ακόμα ότι τα μεγάλα έργα έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά την περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα έργα αυτά ήταν συνυφασμένα με επιζήμιες συμβάσεις και καθυστερήσεις, που κατέληγαν στη λεηλασία δημοσίου χρήματος. Γι’ αυτό, υπογράμμισε, δεν υπάρχει από την κυβέρνησή του καμία ανοχή σε περιπτώσεις διαφθοράς, προσθέτοντας: «Και το λέω αυτό, γιατί μόλις τελειώσει αυτή η εκδήλωση, κάποιοι είναι έτοιμοι να βγουν και να διεκδικήσουν την πατρότητα των έργων αυτών. Τα έργα αυτά δεν έχουν πατρότητα, ανήκουν στον ελληνικό λαό. Δεν μπορώ όμως να αγνοήσω το πάρτυ που γινόταν σε αυτή τη χώρα, τα χρόνια της ανάπτυξης, αλλά ούτε και το γεγονός ότι οι διεκδικήσεις παραχωρησιούχων και εργοληπτών μάς έδωσαν τη δυνατότητα το Δημόσιο να έχει ένα όφελος μεγαλύτερο των 700 εκατ. ευρώ. Η δική μας επιμονή οδήγησε στην επανέναρξη αυτών των έργων και στην ολοκλήρωσή τους έγκαιρα».
 
Βλέπει ανάκαμψη
Μιλώντας για την οικονομία και την επικείμενη αξιολόγηση, είπε ότι η Ελλάδα πέρασε μια τραγική 5ετία έως το 2015: «Χάσαμε το 25% του πλούτου μας, εκτοξεύτηκε η ανεργία από το 7% στο 27%. Η χώρα βυθίστηκε στη αποεπένδυση και στην παραγωγική αποδιάρθρωση. Βγαίνουμε όμως σιγά σιγά από αυτό το βαθύ τούνελ. Και βγαίνουμε τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, έχοντας όμως στο μυαλό μας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να ξεπεράσουμε δυσλειτουργίες και παθογένειες του παρελθόντος, ώστε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων να πηγαίνει εκεί που ο πολίτης έχει ανάγκη. Είμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα, μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε όμως την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και τον τελευταίο δύσκολο κάβο και να προχωρήσουμε μπροστά στο μεγάλο έργο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Τις τελευταίες ημέρες με κατηγορούν γιατί κάνω περιοδείες. Μιλάω με τον κόσμο και ακούω τα προβλήματά του. Εγώ δε θα είμαι πρωθυπουργός κλεισμένος στο Μαξίμου, θα επικοινωνώ αδιαμεσολάβητα με τους πολίτες για να βρίσκουμε λύσεις. Γιατί η μοναδική μας στήριξη είναι οι πολίτες και η δύναμή τους. Δε χρειαζόμαστε τη μεσολάβηση των εκπομπών και των ΜΜΕ, τους τη χαρίζουμε».
Εξέφρασε δε την απόλυτη αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: «Δε φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε, ούτε όμως υπογράφουμε λευκά χαρτιά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Εμείς προχωράμε μπροστά να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την πολυετή κρίση που κάποιοι μας φόρτωσαν στην πλάτη».
Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη 13η σύνταξη σε συνταξιούχους, λέγοντας: «Στενοχωριέμαι όχι για τις αντιδράσεις των έξω, αυτές είναι αναμενόμενες, αλλά για τις αντιδράσεις των μέσα. Γι’ αυτούς που δεν είχαν το σθένος να στηρίξουν το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, αυτοί που λεηλατήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οι πιο αδύναμοι, τώρα που η οικονομία πάει καλά, πρέπει να στηριχθούν. Και δεν ψήφισαν αυτή την πρωτοβουλία στη Βουλή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά περίμεναν με καρτερία τους έξω να μας επιβάλλουν πρόστιμα και κυρώσεις και να μας αναγκάσουν να πάρουμε το μέτρο πίσω. Λοιπόν, διαψεύστηκαν άλλη μια φορά, όπως θα διαψευστούν και με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Η χώρα θα βγει από την κρίση και αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και θα στηρίξει αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη».

Της Βίκυς Βετουλάκη