Μείζον θέμα δημόσιας υγείας η κακή λειτουργία των πυρηνελαιουργείων

Μείζον θέμα δημόσιας υγείας η κακή λειτουργία των πυρηνελαιουργείων

Π. Νίκας: Η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται επί σειρά ετών για την αντιμετώπισή του
 
 
H ημερίδα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, και τα συμπεράσματα της μελέτης που παρουσίασε ο διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου κ. Βασιλάκος, απασχόλησαν την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, αν και δεν έχει γίνει επιδημιολογική μελέτη, σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, έχει σημειωθεί αύξηση σε πνευμονοπάθειες, όπως και του καρκίνου του λάρυγγα.
Για το λόγο αυτό και όχι μόνο έψεξε το Δήμο Καλαμάτας για την απουσία του στην ημερίδα, ενώ ζήτησε να γίνουν ανάλογες μετρήσεις και στην περιοχή μας, η οποία, επίσης, αντιμετωπίζει πρόβλημα, πέρα από αυτό στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας. Ζήτησε, επιπλέον, να τοποθετηθεί σταθμός μέτρησης των σωματιδίων, μια και πρόκειται για μείζον θέμα δημόσιας υγείας.
Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή, δια του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, σχολίασε ότι έχουν γίνει μια σειρά από καταγγελίες στον αρμόδιο εισαγγελέα και αυτό θα συνεχιστεί, σε περίπτωση που το φαινόμενο δεν εξαλειφθεί.
Σε συνέχεια των παραπάνω και κατόπιν σχετικών δηλώσεων εκ μέρους του εκπροσώπου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ο Δήμος Καλαμάτας εκτιμά πως επιβεβαιώνεται ότι οι σχετικές παρεμβάσεις του, με έγγραφα αλλά και με παραστάσεις του δημάρχου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, ήταν αναγκαίες, ώστε ο νόμος και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις να εφαρμόζονται από όλους.
«Θεωρούμε πολύτιμη την ελαιοκομική δραστηριότητα για τον τόπο και την πατρίδα μας, αλλά και αναγκαία τη συμπόρευση όλων των σταδίων αυτής με τη νομιμότητα και την ορθή τήρηση των καλών επιστημονικών πρακτικών, ώστε να εξακολουθήσει η παραγωγή αρίστων αγροδιατροφικών προϊόντων, για τα οποία η Ελλάς είναι γνωστή παγκοσμίως», σημείωσε ο κ. Νίκας.
Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι οι οσμηρές ουσίες, εκλυόμενες στην ατμόσφαιρα, προέρχονται από τον ελαιοπυρήνα δύο φάσεων, ο οποίος έχει παραμείνει συσσωρευόμενος επί μακρόν προ της επεξεργασίας του. Δυστυχώς, «αποδέκτες» των οσμηρών ουσιών είναι οι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής μας, οι οποίοι υποφέρουν από την άσχημη μυρωδιά επί μήνες, όπως η σκληρή πραγματικότητα πιστοποιεί.
Να σημειώσουμε, από την πλευρά μας, ότι το πρόβλημα της ρύπανσης συνδέεται με μία από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την παραγωγή ελαιολάδου. Όπως αποτυπώνεται και στις σποραδικές μετρήσεις που έγιναν την τελευταία διετία, η καρδιά του προβλήματος φαίνεται να είναι η κακή επεξεργασία των αποβλήτων. Από το 2008, όταν άρχισαν να εντείνονται τα προβλήματα, η επίλυσή τους απαιτεί τολμηρές και καινοτόμες λύσεις, όπως λένε οι ειδικοί. Όλα, όμως, μοιάζουν να έχουν μπει στον «αυτόματο πιλότο».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη