Νέα παράταση έως το Μάρτιο για τα έργα στο λιμάνι της Κορώνης

Νέα παράταση έως το Μάρτιο για τα έργα στο λιμάνι της Κορώνης

Λόγω καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση και καιρού
 
 
Παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου πήρε η ολοκλήρωση της β΄ φάσης του έργου που αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών του προσήνεμου μόλου στο λιμάνι της Κορώνης, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόκειται δε για την 4η παράταση που παίρνει, με την αρχική να έχει λήξει από τις 29 Μαΐου.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ και εκτελείται από την εταιρεία ΤΕΧΝΗΚΩΝ Α.Τ.Ε.
 
Έργα
Με το έργο προβλέπεται να αποκατασταθεί η διατομή του προσήνεμου μόλου από το πέρας του κρηπιδώματος έως το ακρομόλιο και τον υφιστάμενο φάρο στην Κορώνη του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Οι εργασίες που προβλέπονται από τη σύμβαση έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85% και συγκεκριμένα:
-Έχουν ολοκληρωθεί οι καθαιρέσεις υφιστάμενων ογκολίθων, η βυθοκόρηση του πυθμένα και η κατασκευή πυρήνα λιθορριπής, καθώς και η θωράκιση της εξωτερικής πλευράς του μόλου.
Οι δε εργασίες που προβλέπεται να εκτελεστούν είναι η ολοκλήρωση της θωράκισης του κεντρικού τμήματος έως το ύψος των 4,10 μέτρων, καθώς και η θωράκιση της εσωτερικής πλευράς του μόλου.
 
Παράταση
Λόγοι της παράτασης είναι οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν και συγκεκριμένα:
-Καθώς από τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων απαγορεύεται η εκτέλεση εργασιών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, κατά το διάστημα αυτό το 2015 και το 2016 δεν εκτελέστηκαν εργασίες.
Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, λόγω της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής, δεν πραγματοποιήθηκαν εργασίες κατά τις τελευταίες 10 ημέρες του Ιουνίου 2015 και του Ιουνίου 2016, τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτεμβρίου 2015 και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2016. Για τον ίδιο λόγο δεν εκτελέστηκαν εργασίες για διάστημα 10 ημερών κατά την περίοδο του Πάσχα 2016.
-Οι συχνές θαλασσοταραχές, που επικράτησαν κατά το Φεβρουάριο, το Μάρτιο και το Νοέμβριο του 2016, προξένησαν καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών.
-Ακόμα, έπειτα από καθυστέρηση πληρωμής του 1ου λογαριασμού του έργου, ο ανάδοχος εργολάβος προχώρησε σε νόμιμη διακοπή των εργασιών από 22/12/2015 έως την 9/2/2016. Επίσης, παραμένουν ανεξόφλητοι ο 4ος και ο 5ος λογαριασμός του έργου, συνολικού ύψους 209.335 ευρώ και προς το παρόν δε φαίνεται να είναι δυνατή η εξόφληση τους το αμέσως προσεχές διάστημα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη