Προβλήματα για τους ελαιοκαλλιεργητές και μειωμένη η παραγωγή στα ημιορεινά της Μεσσηνίας

Προβλήματα για τους ελαιοκαλλιεργητές και μειωμένη η παραγωγή στα ημιορεινά της Μεσσηνίας

Γ. Κόκκινος: Πρέπει να διαμορφωθεί μια στρατηγική για τα αγροτικά προϊόντα
 
Με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών ελαιολάδου «Νηλέας», Γιώργο Κόκκινο, συνομίλησε ο ΑγροΤύπος αναφορικά με τη φετινή συγκομιδή ελαιολάδου στα ημιορεινά της Μεσσηνίας.
Ο ίδιος έδωσε εικόνα της τιμής παραγωγού αυτή την περίοδο, ενώ μίλησε και για την ανάγκη υιοθέτησης μιας τοπικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο.
 
Κύριε Κόκκινε, πώς εξελίσσεται η φετινή συγκομιδή;
Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με πρώτο και κύριο το δάκο. Επίσης, εδώ στην περιοχή μας, που έχει πολύ έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο, έχουμε και πολλά μυκητολογικά προβλήματα, όπως γλοιοσπόριο, κυρίως σε μια ποικιλία που λέμε «μαυρολιά». Η καρπόπτωση φθάνει σε πολλές περιπτώσεις το 100%, ενώ έχουμε και σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας. Όλα αυτά μεταφράζονται σε 20 – 30% μείωση στην παραγωγή σε σχέση με αυτό που περιμέναμε για φέτος. Μιλάμε για μια πρόχειρη εκτίμηση που βασίζεται στις ενδείξεις που έχουμε μέχρι στιγμής.
 
-Ποια είναι η τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο για το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο;
Επειδή φέτος τα πράγματα είναι πολύ περίεργα, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Σε άλλες περιοχές, όπως η Κρήτη, βλέπουμε τιμές που φθάνουν τα 3,5, 3,6 ή και 4 – 4,50 ευρώ το κιλό. Εμείς ως ομάδα παραγωγών δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαμορφώνουμε τις τιμές, εκτός από τις μικρές ποσότητες που εξάγουμε. Πάντως, η επικρατούσα τιμή αυτή την περίοδο είναι γύρω στα τριάμισι ευρώ. Η ομάδα μας δίνει κάποιες ποσότητες για εξαγωγή σε Καναδά, Αυστρία, Γερμανία.
 
-Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι ακόμα;
Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική για τα αγροτικά προϊόντα, γιατί πολλά προβλήματα είναι και αποτέλεσμα του κλίματος που αλλάζει. Τα τελευταία χρόνια επικρατούν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και τα σχετικά προβλήματα. Να σας πω ότι έχω πειραματιστεί με κάποια υποτροπικά φυτά, τα οποία αναπτύσσονται μια χαρά στις κλιματικές συνθήκες που πλέον επικρατούν. Οι συνθήκες αυτές διαφέρουν αισθητά σε σχέση με το κλίμα που είχαμε πριν από μία ή δύο δεκαετίες. Περιοχές στα ημιορεινά της Μεσσηνίας που ποτέ δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα δάκου πλέον έχουν και αυτές προβλήματα. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει σε όλα τη λύση, έχει τα δικά του ζητήματα. Θα πρέπει να κατευθυνθούμε σε συλλογικές λύσεις τοπικού χαρακτήρα.