Τα “Κίτρινα Ποδήλατα” επιστρέφουν στην Καλαμάτα

Τα “Κίτρινα Ποδήλατα” επιστρέφουν στην Καλαμάτα

Την ευκαιρία να ακούσουν ένα συγκρότημα που εδώ και 16 χρόνια έχει καταφέρει να αφήσει το δικό του στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή θα έχουν όσοι βρεθούν απόψε στο Route 66, όπου θα εμφανιστούν τα «Κίτρινα Ποδήλατα».
Πριν από την αποψινή τους εμφάνιση, λοιπόν, το «Θάρρος» μίλησε μαζί τους για τη μέχρι τώρα διαδρομή τους, για τη μουσική στις μέρες μας, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια:
 
16 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία… Πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα;
Είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς, για να υπηρετήσεις σωστά την τέχνη που αγαπάς και να μπορέσεις να προσφέρεις σε αυτήν διαχρονικά και όχι ως διάττων αστέρας, οφείλεις να έρθεις αντιμέτωπος με όλα τα “σημεία των καιρών”, που προωθούν τη “βιτρίνα”, το “εύκολο” και το “φαίνεσθαι”. Πρέπει να αφιερώσεις όλη σου τη ζωή στη μουσική, να υποστείς το κάθε τίμημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη στάση ζωής και δημιουργίας, να έχεις απύθμενη υπομονή και επιμονή, αφήνοντας το χρόνο και το ίδιο το κοινό να αποδείξει αν στο τέλος κατάφερες να προσφέρεις κάτι που θα περάσει ως σημαντικό στις επόμενες γενιές. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την οικονομική και ηθική κατάσταση της χώρας τα τελευταία τουλάχιστον 7 χρόνια, τότε τα 16 χρόνια, μετρημένα μέρα με τη μέρα, είναι δύσκολα χρόνια, που όμως επιβεβαιώνουν πως μάλλον τα “αξίζουμε”, γι’ αυτό και συνεχίζουμε.
 
Έγραψα δισκογραφία… γιατί κατά τη γνώμη σας τελείωσαν τα cd στην Ελλάδα; Ποια η άποψή σας για το cd-δώρο σε εφημερίδες;
Τα cd’s τελείωσαν παγκοσμίως και η Ελλάδα απλώς ακολουθεί, όπως πάντα, τις εξελίξεις… Διανύουμε την τελευταία περίοδο μετάβασης, κατά την οποία μπορεί ακόμη να υπάρξει ο συγκεκριμένος φυσικός φορέας, τουλάχιστον ως βασικός “διακινητής” της μουσικής. Από τη στιγμή που καμία δισκογραφική μας δουλειά δε διακινήθηκε ως δώρο σε κάποια εφημερίδα, αυτομάτως έχετε και τη γνώμη μας σε σχέση με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε άξιοι να κρίνουμε όποιον το επιχειρεί. Ο καθένας έχει τη γνώμη και τη φιλοσοφία του και είναι σεβαστή.
 
Τα «Κίτρινα Ποδήλατα» ποια μουσική προτιμούν;
Αληθινή μουσική, με αγνή αγωνία για τα μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και πίστης στη ζωή, τον άνθρωπο και τα συναισθήματα. Αληθινή μουσική που μιλάει για όσα υπάρχουν πίσω από τη βιτρίνα. Καμία “ταμπέλα”. Απλώς αληθινή μουσική και τραγούδια με ειλικρινή- αγνή πρόθεση και αγάπη για την ίδια τη μουσική και όσους μας κάνουν την τιμή να μας ψάξουν και πέρα απ’ το αυτονόητο.
 
Πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει ένα σχήμα ή ένας καλλιτέχνης που προτιμά το «μη εμπορικό»;
Όλα τα είδη τραγουδιού είναι εμπορικά. Δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί καλλιτέχνες, όπως π.χ. ο Β. Παπακωσταντίνου, που μπορεί να γεμίσει μαγαζιά, στάδια και θέατρα 43 σχεδόν ολόκληρα χρόνια τώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις… ή οι αδελφοί Κατσιμίχα, με ρεκόρ πωλήσεων και αμέτρητες sold out συναυλίες για δεκαετίες, να μην ονομάζονται ΚΑΙ εμπορικοί, παρά μόνο π.χ. ο Ρέμος, η Πάολα κλπ. Αν, όμως, με τον ορισμό “μη εμπορικό” εννοείτε το τραγούδι που δεν έχει ως “αυτοσκοπό” του την εμπορικότητα και την άμεση κατανάλωση, αλλά μέσα στην όποια εμπορικότητά του ταυτόχρονα εμπεριέχει κι εκείνα τα στοιχεία που προσφέρουν στην ίδια την τέχνη (όπως π.χ. ένας στίχος που θα σέβεται τα αυτιά και τη νοημοσύνη του κόσμου), τότε μπορούμε να σας απαντήσουμε με βεβαιότητα πως είναι και πολύ δύσκολο, αλλά και πάρα πολύ σκληρό. Ειδικά σε αυτή τη νέα εποχή της μουσικής βιομηχανίας για νέους καλλιτέχνες που δε γουστάρουν να συρθούν σε μια καρέκλα μέγα-κριτή τηλεοπτικού σόου ή να ποζάρουν στο γυαλί για μερικές εβδομάδες αναγνωσιμότητας, προκειμένου να “την κάνουν” πιο εύκολα και να “εξαργυρώσουν” λίγη ακόμη ματαιοδοξία, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εμείς στηρίζουμε τα παιδιά που προσπαθούν με κόπο, με υπομονή, με συνεχή αναζήτηση γνώσης… σε ωδεία, σε studios, σε υπόγεια και bars, κουβαλώντας όργανα και ενισχυτές με κόπο κι αυταπάρνηση, κυνηγώντας με αυτοσεβασμό και σκληρή δουλειά τα όνειρά τους. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά αν πετύχει… θα είναι για μια ζωή.
 
Για ακόμα μια φορά στην Καλαμάτα… πώς σας φαίνεται το κοινό της;
Από τις μεγάλες συναυλίες που έχουμε κάνει στο ανοιχτό θέατρο μέχρι και τις εμφανίσεις στα μπαράκια της πόλης και της παραλίας, μόνο θετική μπορεί να είναι η επίγευση από τον τόπο αυτό! Η Καλαμάτα είναι αγαπημένος προορισμός, που μας έχει αφήσει όμορφες αναμνήσεις. Θα θέλαμε να σταθούμε, όμως, στη γενικότερη φύση της μπάντας μας να προτιμάει το… «εκτός Αθήνας». Τα ταξίδια σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, για να επικοινωνήσουμε με τα τραγούδια μας, δίνουν πραγματικό νόημα στην προσπάθεια που κάνουμε. Αφήνοντας τις «ευκολίες» της Αθήνας με τα πολλά θεάματα, ταξιδεύουμε για να βρεθούμε (τις περισσότερες φορές για μία εμφάνιση) σε τόπους που οι επιλογές στο θέμα της ψυχαγωγίας είναι λίγες. Συνομιλούμε με τα τραγούδια μας, συλλέγοντας αντιδράσεις και εμπειρίες, που μας γεμίζουν ενέργεια για να συνεχίσουμε. Η προσμονή του κοινού, λοιπόν, για τη μία και μοναδική εμφάνιση, όπως και η δική μας προσμονή για το ταξίδι και την ετοιμασία μιας άρτιας συναυλίας, κάνει τη συνάντηση αυτή ιδιαίτερη και μαγική… Ανυπομονούμε για την συναυλία της Παρασκευής.
 
Τι θα ακούσουν όσοι βρεθούν στο Route 66;
Το ηχόχρωμα και ο τρόπος παρουσίασης των τραγουδιών μας θα είναι ακριβώς όπως το άλμπουμ «Κίτρινα Ποδήλατα – the acoustic project» (το πρώτο μέρος της μουσικής τριλογίας που κυκλοφορήσαμε το Νοέμβρη του 2015). Με δύο κιθάρες θα παρουσιάσουμε τραγούδια από τη δισκογραφία μας και επιλεγμένες διασκευές. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, κατά την ταπεινή μας άποψη, να μεταγράψεις για δύο κιθάρες τραγούδια με έντονο ηλεκτρισμό, να μεταφέρεις ρυθμικά και μελωδικά την ίδια ενέργεια σε όσους ακολουθούν μια καθαρόαιμη ροκ μπάντα.
Σε μια Ελλάδα που το φθηνό δίνει και παίρνει δεν ήταν εύκολη υπόθεση να αποδείξουμε πως το να παίζεις με δύο κιθάρες είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, που δεν έχει καμία σχέση με τη λέξη «αρπαχτή».
Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, όμως, και τις εμφανίσεις που έχουμε κάνει, είναι ένα στοίχημα που έχουμε κερδίσει. Όσοι μας τιμήσουν και βρεθούν στο Route 66, θα επιβεβαιώσουν το πόσο έχουμε δουλέψει για την παράσταση αυτή… Θα τραγουδήσουμε μαζί και στο τέλος της βραδιάς ευελπιστούμε να φύγουμε όλοι πιο δυνατοί, με ανάταση ψυχής… κάτι απαραίτητο για όλους στις μέρες μας.
 
Νέο project, the orchestra project Vol2. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα αυτή. Ποιο είναι το πλάνο εμφανίσεών σας;
Το νέο άλμπουμ είναι το δεύτερο μέρος μίας μουσικής τριλογίας, που θα παρουσιάσει νέες συνθέσεις, αλλά και ήδη δισκογραφημένα τραγούδια μας, με πολύ διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις απ’ αυτές που είχαν γίνει μέχρι σήμερα από εμάς. Είναι ένα μουσικό πείραμα που αποφασίσαμε να κάνουμε, χρησιμοποιώντας ενορχηστρώσεις και ηχοχρώματα πολύ έξω από το ροκ χαρακτήρα μας. Μια κίνηση που μας έκανε να σκεφτούμε με πολύ διαφορετικό τρόπο και που μας οδήγησε σε άλλα μονοπάτια και επίπεδα σύνθεσης. Το πρώτο μέρος με δύο κιθάρες… το δεύτερο μέρος με μία συμφωνική ορχήστρα… μας άλλαξαν πολύ και μας έβαλαν να δούμε τη μουσική μας από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία, που σίγουρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια.
Το πλάνο των εμφανίσεων περιλαμβάνει συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο, full band, αλλά και με δύο κιθάρες και κάποιες εμφανίσεις με τον Πάνο Κατσιμίχα (που συνεργαζόμαστε τα δύο τελευταία χρόνια) και τον Βασίλη Καζούλη.
Σύντομα θα ανακοινωθεί και μία μεγάλη συναυλία στην Αθήνα, που θα γίνει μαζί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, παρουσιάζοντας το δεύτερο μέρος της τριλογίας «the orchestra project».
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση